Objavljen je jedanaesti broj Ispod pločnika

Ispod pločnikaIspod pločnika, besplatni anarhistički dvomjesečnik objavio je svoj jedanaesti broj u kome se bave pitanjem duga, novca i krize.

David Gaeber govori o dugu, novcu, krizi i nepotrebnosti ekonomije u opsežnom razgovoru naslovljenom Što je dug? koji razotkriva neke od temeljnih postavki ekonomije kao političke dogovore čiji utjecaj se ne temelji na stvarnoj vrijednosti, već na uspostavljanju odnosa moći i kontrole. Razgovor je vođen povodom objavljivanja njegove nove knjige Debt: First 5000 Years.

Miguel Amorós u tekstu Avatari komodificirane kulture govori kako ekonomija ne bi mogla sama funkcionirati, već joj je potrebna kultura koja će to omogućiti i društvo koje će biti oblikovano prema potrebama ekonomije i stjecanja moći.

U jedadanestom broju je objavljen i tekst o povijesti anatagonističkih pokreta, pobuna, anarhizma, Spektakl Situacionističke Internacionale – maj ‘68, koji daje pregled događaja iz svibnja ’68 i jedan drugačiji pogled na događaje koji se često gledaju kao veliki uspjeh Situacionističke Internacionale, dok su pubunu pokrenuli mnogi drugi.

Uz to u Ispod pločnika se nalaze uobičajeno i prikazi knjiga, najave i neizbježan strip.

Ispod pločnika je moguće nabaviti u knjižarama, infoshopovima, klubovima, kafićima, a ukoliko ne možete pronaći tiskanu verziju, uvijek sve tekstove možete čitati na ispodplocnika.net gdje se nalazi i popis svih mjesta gdje je moguće pronaći novi broj.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*