Iza granica u Galeriji Siva

iza_granica_150četvrtak, 30.11.2017. 19:00 Galerija Siva, Pierottijeva 11, Zagreb
Zagrebačka Galerija Siva predstaviti će instalaciju karlovačkog umjetnika Ranka Ajdinovića: Iza granica. Instalacija se otvara u četvrtak 30. studenog od 19.00 sati, a postav će se moći pogledati do utorka 4. prosinca, od 17.00-20.00 sati.

Instalacijom umjetnik propituje interakciju malih ljudi u javnom prostoru tako da građani mogu na različite načine sudjelovati u samom djelu: ostavljajući ili pišući poruke, dodirujući rad, fotografirajući i objavljivati fotografije na društvenim mrežama. Instalacija tako omogućuje publici interakciju i poziva da se samostalno uključi u promišljanje umjetničkog rada. Autor ovim radom odlazi iz polja materijalnog/linearnog u sferično razmišljanje i poimanje. Što se nalazi iza granica svjesnog, razuma, iza granica života ili prostora koji nas okružuje, što je bitak i izvor svega moći će se propitati kroz direktno sudjelovanje u djelu. Instalacija otvara novi, autonomni mikro prostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina u koju se može povući u kontemplaciju.
Instalacija Iza granica predstavljena je prvi puta prije dvije godine u okviru programa udruge KA-MATRIX Nova kultura _ Hibridni grad u Karlovcu, a gledatelji su je mogli vidjeti i 2016. godine kao dio scenografije suvremene plesne predstave Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno! Ovo je prvo izlaganje van Karlovca.

U sklopu otvaranja instalacije premijerno će se predstaviti i novi karlovački ambient/noise/industrial projekt Tkivo iza koga stoji mladi glazbenik Luka Selman. Projekt je inspiriran zvukom Prurient, Pharmakon, Croatian Amor i sličnih autora.

Uz autora, Ranka Ajdinovića, postavljanje instalacije Iza granica i popratni program potpisuje KMTRX produkcijski tim.

O autoru:

Ranko Ajdinović zainteresiranost prema likovnoj umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu prepoznaje još u ranom djetinjstvu. Umjetničku karijeru započinje 2008. Način na koji se izražava je multimedijalan. Uglavnom radi u svom studiju u Karlovcu, iza sebe ima deset samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Neki od njegovih radova nalaze se kod poznatih kolekcionara kao što je Zbirka Krajačić u Hrvatskoj, De De Bridgewater dvostruka osvajačica Grammy-a, te u mnogim privatnim kolekcijama u Parizu, New Yorku, Veroni, Kreti, Kaliforniji, Washingtonu, Amsterdamu, Havajima.

Ajdunović završava Art house College of Visual Arts u Ljubljani.
Do sad je izlagao:
Words dance publishing 2017, Pennsylvania, USA;
Magazin Living, 2016
Instalacija / scenografija “Iza Granica“, plesna predstava Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno! 2016, Karlovac
Street art Karneval (grupna izložba), 2015, Pula, Duga Resa, Zagreb
Grupna Izložba, Galerija Siva, Zagreb, 2015
Instalacija u otvorenom javnom prostoru “Iza Granica“, 2015, Karlovac
Samostalna izložba 2015 Poslovni centar Zavrtnica, Zagreb
Samostalna izložba, 2014, Umag
Kunstbunker art festival, Duga Resa, 2013
Instalacija “Sve je unutra”, Nepokoreni grad art festival, Karlovac, 2013
Izložba “Ciklus svjetlosti”, 2013, Knjižnica Voltino, Zagreb
Izložba “Ciklus svjetlosti”, prosinac 2012., Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac
Izložba, kolovoz 2012., Knjižara RiBook, Rijeka
Instalacija ” Čovjek svjetionik “, srpanj 2012., Šetalište dr. Franje Tuđmana, Karlovac
Izložba “Promjene”, travanj 2012., Galerija Studentskog centra, Karlovac

Linkovi:
http://www.ranko-ajdinovic.com/
https://www.facebook.com/rankoajdinovicart/
https://www.instagram.com/ranko_ajdinovic_artist/?hl=hr

Facebook event
TKIVO Bandcamp https://circleofserpents.bandcamp.com/releases

Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski je podržana od strane Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*