Izložba “Objekti” Mihaela Klanjčića


subota, 16.5.2020. 19.00 sati, Galerija ZILIK, Karlovac ///
U sklopu programa Nova kultura_Hibridni grad 020., udruga KA-MATRIX organizira izložbu Objekti zagrebačkog umjetnika Mihaela Klanjčića. Izložba se održava u galeriji ZILIK a otvorenje je u subotu, 16.5.2020. u 19.00. sati.

 

S popuštanjem mjera zaštite i sprječavanja zaraze virusom COVID-19, udruga KA-MATRIX želi podsjetiti građane na nezaobilaznu vrijednost koju umjetnost ima u našem životu. Ova izložba među prvima je koja se organizira u Karlovcu s popuštanjem mjera zaštite i sprječavanja zaraze. Nakon perioda u kojem smo umjetnost mogli konzumirati isključivo u digitalnim sferama društvenih mreža, izložba Mihaela Klanjčića prigodno propituje ulogu umjetnosti, umjetničku vrijednost svakodnevnih predmeta, percepciju likovnih radova i našu interpretaciju tih radova, pozivajući publiku na promišljanje, komunikaciju s autorom i interakciju s radovima.

Izložba je besplatna i otvorena za sve posjetitelje. S obzirom na još važeće mjere sprječavanja zaraze COVID-19, posjetitelji će izložbu moći posjetiti poštujući preporučene mjere o socijalnom distanciranju, do 16. do 25.05.2019. godine u vremenu od 17.30 do 19.30 sati.

Više informacija o izložbi moguće je pronaći na Facebook stranici eventa, na kontakt broju 095/444-6880 ili info@ka-matrix.hr.

///////

What you see is what you get. Definitivno nije izjava koju bismo mogli primijeniti na radove Mihaela Klanjčića, mladog umjetnika koji je u svom kratkom opusu dokazao kako odredišna točka njegovih stremljenja nisu površni poznavaoci umjetnosti. Nazivlje njegovih radova kao što su to Achrome, IKB, Dedicated to M. ili Malampija upravo pokazuje namjeru i smjer u kojem Mihael ide odajući počast umjetnicima čiji rad cijeni i tim činom jasno se pozicionirajući na ljestvici morala.

Radovi koje izlaže (…) sadrže snažnu artepoverašku auru. ….Rekli bismo isprve da je to rad Achrome (2019.), zbog jasne poveznice sa Pierom Manzonijem; no Mihael definitivno ne igra “na prvu loptu”, između ostalog što primjećujem je snažna poveznica s Michelangelom Pistolettom. Poseban naglasak stavila bih na rad Untitled (stol) (2019.), u kojem autor na običan stol stavlja reflektirajuću foliju, sada već ikonografsku. Mihael mi je pričao o nastanku tog rada, koji nije u početku trebao biti ono što jest sada – umjetničko djelo. Stol kao stol ima potpuno drugačiju namjenu i kroz njegovu priču o genezi samog rada, našla sam se u situaciji da promatram reakcije ljudi na taj, tada još, nedovršen rad (nedostajala je folija)… Promatrači su nonšalantno odlagali stvari na njega, a njihovi pogledi najiskrenijeg čuđenja emanirali su “nemogućnost” itekako mogućeg – da je ono što vide ispred sebe umjetničko djelo.

Postoji više radova u povijesti umjetnosti, do kojih bi nas asocijacije mogle odvesti, počevši logično od Duchampa (Fresh Window) do Tano Feste (Armadio Cieco) op.a ukoliko bismo krenuli u smjeru ready made-a… Način na koji Mihael imenuje radove, na koji izlaže Untitled (stol) nije jednak onom primjerice duchampovskom. Mihaelovi radovi sami po sebi nisu ready-made, oni nisu bez autorove intervencije, bila ona u ljepljenju folije na stol ili jednostavno raspršivanju pigmenta svima poznate IKB (International Klein Blue) po unutrašnjosti neonske lampe. Intervencija je prisutna. Isto tako, da se vratim na Pistoletta, oni pružaju drugačiji vizualni događaj ovisno o tome gdje se nalaze (ogledala). Tako i Mihaelov Untitled (stol) ili Untitled kao i Pistolettova ogledala poprimaju auru prostora u kojem su smješteni. Glatka površina koja odbija (reflektira) svjetlost tako postaje nebeski svod, bijela cigla ili nešto treće.

Ono što je kod Mihaela drugačije te ujedno možda i najintrigantnije jest njegova mogućnost da spaja nespojivo – mogućnost eklekticizma. Iako se eklekticizam ponekad može činiti kompliciran, nedosljedan ili nelogičan kod Mihaela je jednako primjetan u svim radovima, ne samo u materiji već i u semiotici nazivlja, čime on paradoksalno postaje autorova konstanta, dosljednost. Upravo kao u vrijeme 60-ih, kada je umjetnost, prihvativši postavke Johnsa, Warhola, Stelle, Newmana, Duchampa, kao i Reinhardta, jasno pokazala da je bezlično – “humano” i beskrajno raznoliko, kao što su to i autobiografske ili figurativne škole. Umjetnost je, željeli mi to ili ne, osobna. Ili kako je to Lawrence Alloway istaknuo… “Sistem je human isto koliko i mrlja boje, i još više od toga, ako je mrlja napravljena rutinski”.

Radovi Mihaela Klanjčića tjeraju nas na razmišljanje, da se priupitamo; zašto baš ta folija, zašto baš ta intervencija, zašto baš taj stol, zašto baš ta odluka autora?

Zašto tuljci, medijapan i piljevina u radu Dedicated to M. (2019.)? To zna samo Mihael ili možda čak i ne zna, jer umjetnik često neke stvari ne može objasniti ni sam sebi, ne govorim o snovima ili vizijama kako je često popularno interpretirati porive koje ne razumijemo i mistificirati umjetnike. Govorim o onome što umjetnik ima u sebi, onome što cijeni, onima koje u sebi proživljava bivajući na neki način samo sredstvo odabira.

…I to je u biti razlog zbog kojeg se za sebe tek ograničeno zanimam. Imam dojam da sam sredstvo kroz koje su prošli tokovi, titraji… Možda su i najbolji među nama tek kristali kroz koje je nešto prošlo… Sve dolazi iz daljega i ide dalje od nas. M.Y.

Mihaelovi radovi nisu samo prostor u koji on projicira svoju mentalnu scenografiju stoga, kada se fizički suočava u muzeju sa jednim Juddom, Stellom, Duchampom, možda pronalazi u sebi onu istu ćeliju čiste meditacije, nečeg svog neodvojivog od vlastitog toka, titraja, što prati njegov rad. Ovi radovi su zadnji čisti prostori slobode, slobode odabira, a tko zna, možda u budućnosti i on bude za nekog “tok ili titraj”, kao što su za njega danas Morandi, Manzoni, Feller ili Klein. Tanja ŠKRGATIĆ

Izložbu organizira udruga KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 020., a uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura Nova, Grada Karlovca i Karlovačke županije i pomoć Dječjeg doma Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.

 

 


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*