još malo filmskih recenzija…

Probni online filmski maraton.

piše: denis mikšić

Pirati s Kariba 2: Mrtvačeva škrinja
Johnny Depp kao nespretni gusar Jack Sparrow se vraća u još jednoj suludoj akcijskoj polukomediji za djecu i odrasle. Iako najavljivan i reklamiran kao film godine nije oduševio kao što se očekivalo, akcija je kadkad toliko blesava da i ne može biti smiješna. Sve jedno na jednom mjestu može se vidjeti i legendarnog kapetana Davy Jonesa koji jednako vješto upravlja i demonskim Letećim Holandezom i divovskom lignjom, moćnim Krakenom, i čudovišnu bulumentu nakaznih gusara, i jurnjavu za izgubljenim kovčegom koji krije vrijednost veću od obične škrinje s blagom.
Bez obzir na sve efekte, fora likove i opaku promidžbu Pirati 2 nisu baš toliko dobri koliko su ih najavljivali a Johhny i Orlando su zabavniji dok se isforsirano ne prenemažu.

Da Vinci Code
Miš-maš akcije, misterije i religije. Velika glumačka imena, Jean Reno, Alfred Molina, Tom Hanks, Jurgen Prochnow, Ian McKellen, režija Rona Howarda i super popularni literarni predložak ne moraju odmah garantirati i odličan film. Dapače, Da Vinčijev Kod je izazvao puno galame, a sam film daje puno jurnjave a konačni rezultat je šupalj na sve strane. Danas, kad su gotovo svi čitali Svetu krv ili bar znaju o čemu se tu radi film valjda može samo uznemiriti niže rangirane činovnike u Kongergaciji za nauk vjere.
Tom Hanks se iskazao kao vrlo dobar odgonetač čudnovatih anagrama i to dok ga istovremeno proganjaju fanatični Opus Dei egzekutor i opasni francuski specijalci predvođeni neumoljivim inspektorom, pogađate Renaultom u istoimenom vozilu.

Re-Animator
Ovdje bi bilo dovoljno reći samo jedno: Remek-djelo, odlično odlično odlično, masterpiece, briljantno… Uhvatiti se ekranizacije takvog štiva kao što je novela H.P.Lovecrafta Reanimator nije mačji kašalj. Mada je Stuart Gordon prebacio radnju koja se originalno odvija za vrijeme prvog svjetskog rata u sedamdesete godine prošlog stoljeća film nije izgubio na intrigantnosti. Ovo se osobito odnosi na one koji nisu čitali Lovecrafta ili se ne sjećaju detalja. Mladi student medicine Herbert West, kojeg tumači odlični Jeffrey Combs, nastavlja djelo svog profesora te nastoji usavršiti eliksir života, agens koji umrle stanice vraća u život. Isprva radi eksperimente na nesretno uginulim životinjama da bi kasnije nastavio i s ljudskim zamorcima. Njegove kontroverzne ideje nailaze na nerazumijevanje kod kolega i profesora no on ne posustaje, a vrijeme će pokazati da je bio u pravu: Reanimacija je moguća!!!

The Motorcycle Diaries
su fino meditativno djelo koje otkriva kako se mlađahni student medicine Ernesto Guevara de la Serna preobratio u jednog od najpoznatijih revolucionara svih vremena. Walter Salles u laganoj priči govori kako se Ernesto odlučio na odlazak na dugo putovanje od preko 8000 kilometara. Poruka i je da se svako od nas/vas odputi tijekom života, ili bi se bar trebao odputiti, na putovanje tijekom kojeg će spoznati i svijetu kojem živi, ali i samog sebe. Ernesto dolazi iz dobro stojeće srednjestaleške porodice, u romantičnoj vezi je s prelijepom i bogatom kćerkom argentinskom bogataša i uspješan je student tijekom putovanja upoznaje jednu drugačiju Latinsku Ameriku, bijedu, siromaštvo i nepravdu što u mnogome reformira njegove stavove, poglede, mišljenja i stremljenja.

Island
Futuristički triler Michaela Baya baziran je na strahu, opravdanom ili ne, od kloniranja i zlouporabe novih tehnologija i znanosti općenito. Ewan McGragor budi se iz noćne more u nekom penthouseu budućnosti i otkriva da situacija u svijetu budućnosti i nije pretjerano sjajna, te da ovdje nešto debelo smrdi. Uskoro otkriva kako poluludi a definitivno gramzljivi i beskrupulozni znanstvenik-negativac ne preza ni od čega nebi li nastavio svoju zlu rabotu pa mu tako nisu važni ni ljudski životi (baš originalno) tako da Ewan mora proći kroz vrtoglave egzibicije u kojima mu pomaže za koje su one iz StarWars dječja igrarija da bi na kraju u herojskom činu spašavao svoje kamerade. U svemu mu pomaže frendica Scarlett Johansson te stari kooler Steve Buscemi. Island po ideji podsjeća na ultimativnog BladeRunnera pa stoga pogledajte još jednom originalno remek djelo.

Range. If 1 but. Was a. For to larger from enough, powder got am put im would realized to.