Kako će se Karlovčani grijati ove zime?

nazorova platane KarlovacKARLOVAC – Na poziv građanima o iskazu interesa za subvencioniranu ugradnju toplinskih razdjelnika reagirala je Regionalna organizacija zaštite potrošača – ROZP. U ROZP-u se ne slažu kako će razdjelnici opravdati visoka ulaganja.

Iz ROZP-a također spočitavaju kako navedena odluka o sufinanciranju razdjelnika spada u javne usluge o čemu je trebao raspravljati Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca koji se po tom pitanju nije sastajao. Također, u javnoj usluzi isporuke i korištenja toplinske energije po Statutu Grada Karlovca, Odluke donosi Gradsko vijeće, a ne pročelnici samostalno.

Priopćenje Regionalne organizacije zaštite potrošača – ROZP prenosimo u cijelosti:

Nikola Rogoz preuzeo upravljanje Gradom?

Na stranicama Grada Karlovca 27.8.2012. godine, objavljen je javni poziv građanima da iskažu svoju zainteresiranost za ugradnju toplinskih razdjelnika uz financijsku pomoć Grada, pri čemu će Grad sufinancirati ugradnju razdjelnika topline sa 50% potrebnih sredstava. Interesantno je da javni poziv nije potpisan, niti ovjeren, a u Zaglavlju stoji da je poziv iskazao Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Teško je vjerovati da je to urađeno bez znanja pročelnika UO gospodina Nikole Rogoza i gradonačelnika.
U svibnju o.g. gradonačelnik Grada Karlovca je javno za medije rekao da će Grad sufinancirati ugradnju razdjelnika topline i to u vrijeme kad su blokirani računi TD “Toplana” d.o.o. umjesto da kao vlasnik toplane sanira dugove Toplane.

Mi smo reagirali priopćenjem za medije, a i elektronskom poštom proslijedili naš stav i mišljenje potrošača gradonačelniku i zamjenicima. Priopćenje se nalazi na našim web stranicama. Više puta smo u javnosti i predstavnicima lokalne vlasti jasno rekli da su “razdjelnici” još jedan velika obmana i prijevara potrošača koja im stvara dodatni trošak, a ne rješava ništa. Naši argumenti i pojašnjenja su: Razdjelnike je ugradilo par zgrada u Slavonskom brodu, Virovitici, Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. Poslije prvog poleta, kad su potrošači u tim gradovima uvjereni slatkorječivošću i “dokazima” firmi koje ugrađuju razdjelnike (i naplaćuju očitanja po razdjelniku, tj. radijatoru), više se nijedna dodatna zgrada nije odlučila za razdjelnike jer su se uvjerili u praksi da uštede ustvari nema. Eventualno manji račun za 5 – 10% u sezoni grijanja ne može opravdati investiciju, što se u Karlovcu potrošačima prešućuje.

Naime, da bi razdjelnik imao kakvu takvu funkciju (uštedu do 10%) potrebno je:
. obnoviti fasade (postaviti tzv. “Termo fasade”)
. postaviti (ili popraviti) stolariju, najbolje je postaviti plastičnu stolariju
. kupiti razdjelnike (cca 500 kn/po radijatoru) koji su EU već na granici upotrebljivost, a u nekim zemljama su već zastarjeli.
. promijeniti pumpe i ventilski sustav jer inače se javljaju vibracije i zujanje u toplovodu
. ostali troškovi (razdjelnici ne odgovaraju za sve vrste radijatora, pa treba neke i nove i sl.)
. sklopiti dugoročni ugovor (10 godina) – što znači da će po ulasku u EU biti dodatni troškovi za modernizaciju sustava
. razdjelnici ne mjere isporučenu toplinsku energiju, nego emisiju grijaćeg tijela i odreĎuju postotak u odnosu na predaju toplinske energije preko izmjenjivača topline, a to je protivno Zakonu o zaštiti potrošača Članak 24.

Po našem okvirnom izračunu, takva investicija se vraća za 80 – 100 godina, ako isključimo troškove održavanja. Kakvi će biti zakoni za to vrijeme? Odlučiti se za razdjelnike je gore nego uzeti kredit u “Švicarcima”, a da je priča s razdjelnicima business, govori i to što je bivši ministar gospodarstva Popijač, mjesec dana pred debaklom na izborima donio Uredbu po kojoj, ako se stanari ulaza (50% + 1) odluče za ugradnju razdjelnika, ostali plaćaju 25% skuplje grijanje kao “korektivni faktor”.
Prije mjesec dana je gradonačelnik imao sastanak s nekim Udrugama i zainteresiranim subjektima (Udruge za zaštitu potrošača nije zvao), gdje su mu predstavnici stanara predočili da nisu za razdjelnike, nego da se tim novcima koje bi osigurao grad kao subvenciju, subvencionira rekonstrukcija toplovodnog sustava u starijim zgradama (kojima ţele uvaliti razdjelnike topline, jer razdjelnici nemaju smisla u novijim zgradama ili gdje se sada uvodi grijanje, jer tu su ugrađeni kalorimetri (svaki stan ima kalorimetar, kao i sat za struju i plaća potrošnju, a ne procjenu, jer to je po zakonu)). Mi smo izričito za kalorimetre za svaki stan (nikako ulaz ili podstanica) i realnu cijenu grijanja, te za rekonstrukciju sustava grijanja u Karlovcu koristeći obnovljive i alternativne izvore energije (topla voda iz Rečice i sunce).
Ne želimo da naši unuci moraju plaćati naše dugove toplani. Jedino kalorimetar nam omogućava da trošimo koliko se “možemo pokriti” i ako zavrnemo sve radijatore, potrošnja je “0” i nema plaćanja (možda neki paušal). A s druge strane, toplani omogućava da, kao i Elektra, isključi iz sustava velike duţnike i kronične neplatiše. Sve ostalo su socijalistička rješenja “Ja trošim, svi plaćamo!”
Kako je i pored naših upozorenja na nezakonitost i netransparentnost, (Zakon o zaštiti potrošača Članak 24. Stavak 6.) Grad opet ignorirao mišljenje građana – potrošača, obvezni smo s time, po Zakonu o zaštiti potrošača, upoznati javnost i poduzeti zakonom propisane radnje da zaštitimo interes potrošača.

U javnoj usluzi isporuke i korištenja toplinske energije po Statutu Grada Karlovca, Odluke donosi Gradsko vijeće, a ne gospodin Rogoz.
Kako je ugradnja razdjelnika oblik obračuna isporuke toplinske energije ta radnja spada u javne usluge, te se radi se o promjeni pružanja javne usluge, o čemu je trebao raspravljati Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca. Savjet se po ovom pitanju nije sastajao.
Po tko zna koji put pojedinci iz Gradske samouprave donose samovoljne monopolističke odluke ignorirajući drugo mišljenje i kršeći Zakon o zaštiti potrošača koji je donio Hrvatski državni Sabor.
Znači li to da ti pojedinci ne priznaju zakone RH i odluke Hrvatskoga Sabora? Tko je dao ovlast gospodinu Rogozu da obeća sufinanciranje ugradnje razdjelnika u visini od 50% cijene? Je li ga to ovlastilo Gradsko vijeće?
Potpuno je jasno da Karlovac NEMA plan niti politiku za osiguranje grijanja potrošačima grada, da sve radi stihijski, od danas do sutra, a posebno sve radi kako bi dodatno osiromašio osiromašene i obespravljene građane potrošače.

Nadalje, u obrascu iskazivanja interesa stoji da obrazac potpisuje i ovjerava predstavnik stanara. Predstavnik stanara nije pravna osoba, a iz prakse imamo podatke da jedan broj predstavnika iskazuje krajnju samovolju, te javno iskazujemo sumnju u istinitost podataka koji potpišu predstavnici stanara. Zato javno pozivamo potrošače da se ne odazivaju pozivu gospodina Nikole Rogoza, koji je objavljen na web stranicama Grada Karlovca i biti će objavljen u četvrtak u Karlovačkom tjedniku i Večernjem listu, jer na jesen grijanje započinje „Gradska toplana“ d.o.o. s kojom ni jedan potrošač nema ugovora.
Predsjednik Željko Tomašić. mag.ing.aedif.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*