Subvultures: sludgeri u magli Attacka

Subvultures Posljednja „Subvultures fešta beznađa“, održana u subotu, 26. studenog, u klubu Attack koji se nalazi u prostorima zagrebačkog AKC Medika okupila je bendove nešto drugačijeg žanra no obično.

Prijašnje inačice „Subvultures feštā“, bilo “propasti, patnje, beznađa ili kojeg drugog čemera i jada”, ugostile su bendove razno-raznih glazbenih pravaca: od neocrusta, hc punka, crusta, preko screamoa do post-rocka. Izgleda da je sada stigao red i na stoner, sludge, doom bendove, jer ipak red je da konačno budemo „up to date“ i „in“, iako izvan mainstreama.
No da cijela priča ne bi zvučala isto, večer su otvorili Can’t Fake Nature iz Zagreba. Post rock bend koji je gradio atmosferu, osim uz pomoć glazbe, putem video walla s prikazima života podmorja. Sve u svemu dobro zamišljeno, iako su mogli izabrati i kvalitetnije prizore, kako publika ne bi stekla osjećaj da se nalazi u jeftinom akvariju.

Nakon njih uslijedili su slovenski Leechfeast koji su zvučali zaista dobro. Prema nekima od prisutnih i bolje od Grimea koji je uslijedio, što je opet stvar osobnog ukusa. Inače dečki su prije otprilike godinu dana izdali demo, te polovicom 2011. split sa Burnt Church: Excommunicated and Ripped to Shit. Dakle ukoliko ste ljubitelj bendova poput EyeHateGod i Iron Monkey, vjerojatno bi vam se svidjela ova slovenska varijanta stoner sludgea, s tim specifičnim izmučenim i vrištećim vokalom.

Naposljetku na red je došao Grime, sludge doom bend iz Trsta koji je svojom izvedbom potvrdio svojedoban opis kao bend što vuče svoje sludgerske korijene iz crust punka. Inače bend je prilično mlad, nastao u ljeto 2010.godine, te za sada za sobom ima tek self-titled album.

Čitava večer mi se svidjela iz nekoliko razloga: konačno se ukazala prilika da se uživo posluša nešto osim punka, hc-a, crusta, screamo-a i sličnih stilova, dok su se bendovi pokazali zanimljivim predstavnicima žanra. Također, tmurna i nihilistička atmosfera specifična za stoner, doom i sludge odlično je sjela u hladnu, mračnu i maglovitu subotnju noć u Attacku. Jana Atra

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Subvultures


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*