Ministarstvo zaštite okoliša pokušava zatvoriti Zelenu akciju!!!

Ministarstvo zaštite okoliša pokušava zatvoriti Zelenu akcijuProsvjedni performans Zelene akcije u kojem je ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na par sati izloženo pedesetak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika, razlog je pokretanja prekršajnog postupka od strane istog Ministarstva protiv udruge i odgovorne osobe pred Prekršajnim sudom u Zagrebu. U optužnom prijedlogu performans se interpretira kao odlaganje opasnog otpada u okoliš zbog čega Zelenoj akciji prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu od 350.000 do 800.000 kuna.
Da apsurd bude veći, Zelena akcija je ovim prosvjednim performansom uspjela potaknuti nadležne institucije na bolje provođenje Zakona o otpadu.
Ukoliko Prekršajni sud u presudi odredi takve novčane kazne, Zelenoj akciji prijeti zatvaranje jer je neprofitna udruga koja sredstva od>donacija moze koristiti isključivo namjenski tj. za projekte zaštite okoliša. Volonteri Zelene akcije zajedno s partnerskim organizacijama te brojnim hrvatskim udrugama zahtijevaju od Ministarstva da odustane od ovog apsurdnog prekršajnog postupka te počne utuživati prave zagađivače. Također, zahtijeva se od predsjednice Vlade RH, Jadranke Kosor, sankcioniranje odgovornih za ovaj pokusaj gašenja najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*