Mreža mladih podržala prosvjede

 prosvjedi mreža mladih hrvatskePovodom prosvjeda koji se posljednjih dana šire na gotovo sve hrvatske gradove reagirala je i Mreža mladih Hrvatske. Prenosimo u cijelosti priopćenje.

Putem ovog priopćenja Mreža mladih Hrvatske (u nastavku teksta MMH), kao krovna organizacija mladih u Republici Hrvatskoj ističe zabrinutost trenutnim stanjem u državi, obilježenim prosvjedima te socijalnim nemirima u koje su neposredno uključeni i mladi. Prosvjed smatramo legitimnim oblikom izražavanja nezadovoljstva i držimo da svaka vlast na njih mora biti osjetljiva te čuti i razumjeti građane i građanke.

Smatramo kako su recentni događaji potaknuti sustavnim zanemarivanjem gorućih društvenih problema čije se posljedice danas vide na ulicama, i to sve češće u nasilnom obliku. Odgovornost za takve nemile događaje vješto se, i po već usvojenim pravilima, pripisuje najčešće marginaliziranoj i trenutno najranjivijoj populaciji u društvu – mladima. Vlast Republike Hrvatske na mlade gleda kao na problem, što je u potpunosti pogrešan i neutemeljen pristup, posebice iz razloga što je posredovan ispadima skupine koja u cijelosti ne predstavlja mlade u Republici Hrvatskoj. Smatramo kako to nije opravdan razlog za zatomljivanje društvene uloge mladih i njihova potencijala.
Držimo važnim zapitati se što je dovelo do situacije u kojoj se nalazimo, ali i samog socijalnog bunta općenito te što je uzrok viđene reakcije građana. Perspektiva za napredovanjem, bilo osobnim bilo javnim, nestaje. Vlast i sama javnost zaokupljene su stvarima koje obilježavaju marginu socio-ekonomskih i političkih zbivanja dok se krucijalne društvene probleme i zahtjeve zanemaruje i zaobilazi. Takav odnos spram građana na samo dno vuče zemlju i društvo u cjelini te se stvara jaz između malobrojnih društvenih elita, koji će, kako se čini, sve više i više biti obilježen buntom građana te socijalnim nemirima.

Ovim putem pozivamo i hrvatske medije na promjenu kursa u svojoj dnevnoj politici vezanoj uz mlade građane Republike Hrvatske. Učestalo neodgovorno i neprofesionalno izvještavanje kojim se karakteristike brojčano marginalnog dijela neke društvene skupine istoj pripisuju u cjelini u prošlosti je već dovodilo do još jačeg zaoštravanja i radikalizacije društvenih sukoba. Predstavnici medija se ne smiju zavaravati: na njima leži iznimna odgovornost za razvoj događaja u narednom razdoblju. O kvaliteti njihovog rada uvelike će ovisiti hoće li ovi prosvjedi biti katalizator pozitivne društvene promjene ili će generirati još dublju krizu, dezintegraciju i potencijalnu spiralu nasilja. Neutemeljeno izvještavanje (i uopće praćenja društvenih pojava) često ima karakter samoispunjavajućih proročanstva. To bitna činjenica koju posebno u uvjetima ovakve društveno-političke polarizacije svaki novinar/urednik mora imati na umu.

Međutim, potrebno je pohvaliti i podržati one mlade ljude, koji unatoč spomenutim uvjetima i politikama ulažu svoj trud i svoje slobodno vrijeme u razvoj društva te su to uspješno činili i zadnjih godina. Upravo takvi građani zaslužni su za brojne inicijative i akcije te su svojim kapacitetima sprječavali potencijalne društvene probleme, ali i uspješno rješavali postojeće. Kako vidimo, i danas veliki broj mladih aktivnih ljudi sudjeluje u sličnim inicijativama te javno iskazuju svoj stav o postojećim nedostacima i greškama sustava u kojem živimo. MMH ih u potpunosti podržava i ohrabruje u onome što čine i za što se zalažu, jer vjerujemo kako su sposobni nositi se s tom, kao što svakodnevno iznova vidimo, nadasve važnom društvenom ulogom.

Kao nacionalna krovna organizacija mladih u Republici Hrvatskoj, želimo upozoriti cjelokupnu javnost Republike Hrvatske na uzroke koji su doveli do trenutne situacije i neposrednih nasilnih događaja te posebice želimo obratiti pozornost na ulogu i položaj mladih građana. Vizija za bilo kakvom perspektivom i napretkom u potpunosti nestaje. Isto tako, apeliramo na intenzivnije uključivanje mladih građana Republike Hrvatske u procese koji vode k stabilizaciji situacije u kojoj se nalazimo. Smatramo kako je vrijeme rezervirano za predrasude prema mladima isteklo te da se na potpuno uključivanje mladih u procese demokratskog odlučivanja mora početi gledati kao na jedno od rješenja za izlazak iz sveopće društvene krize.

MMH podržava zahtjeve građana, no pozivamo na smislenu i preciznu artikulaciju zahtjeva te apeliramo na građane da na njihovom ostvarenju rade na miran i dostojanstven način. Mladim građanima sugeriramo definiranje svoje jasne društvene uloge, koja će prije biti postignuta dobrim organiziranjem i mirnim djelovanjem nego nasiljem, kao što to mnogi priželjkuju i na što se velik dio javnosti uglavnom fokusira.

Kontakti: Emina Bužinkić i Marko Boko, 099 6655 446, emina@mmh.hr i marko@mmh.hr


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*