Neurosis: Lordovi mraka u Jedinstvu

neurosis jedisntvoSinoćnji gig američkih prvaka mračnog rocka i teških rifova, Neurosis, privukao je u Jedinstvo cijelu bulumentu fanova i drugih interesenata iz Hrvatske i regije.

Propisno napunjena velika dvorana Jedinstva bila je krcata već uči nastupa beogradske post-metal predgrupe Consecration koju je, na žalost, dio ekipe propustio zbog ugodnog ćaskanja i druženja na i oko savskog nasipa.
Na prve rifove kultnih Neurosis parkiralište se očistilo i preostali dio publike nagruvao se u dvoranu.
Podsjećamo, bendu je ovo bio prvi koncert u regiji pa ni ne čudi velik interes publike. Bend je na trenutnoj turneji na kojoj predstavljaju svoj deseti

<"> vs vs – mixing and – once a day dosage – acquistare on line – > bez recepty

album ‘Honor Found In Decay” kojim obilježavaju 30 godina djelovanja. Osim rada u Neurosis članovi bilježe i brojne samostalne projekte i suradnje pa ne čudi ni sastav publike, od mračnih krastera i metalaca preko pomodnih hipstera pa sve do običnih gradskih likova.

Nakon laganog uvoda kreće pravi blast masnoće koja se tijekom cijelog giga prolijevala iz, prema mnogima, prejako odfrljenog razglasa. Ovaj komentar se posebno odnosi na prejaku produkciju bas bubnja (kicka) dok se bas gitara jedva i čula.
S druge strane oni redovitiji posjetitelji “glasnih gigova” bili su i više nego zadovoljni jer su Neurosis isporučivali zvuk “s CD-a s om”.

Sa set liste sastavljene od uspješnica iz cijelog opusa povremenim slušačima vjerojatno su najugodnije zvučale upravo novije stvari koje uz bjesomučno groovanje i mrmljanje imaju i finih, skoro kantautorkih momenata ispod kojih se protežu ambijentalni sintetički zvuci. S druge strane Neurosis isporučuju masivni metalizirani post sludge wall of noise koji potpomognut čvrstim ozvučenjem doslovno izaziva mučninu u želucu bez neugodnog post-pištanja u ušima. No to se i očekivalo i to se traži od ovih mračnih rocknroll lordova.
Dvostruki izmjenjujući vokali, Scotta Kellyja i osobito upečatljivog Steve Von Tilla, izmjenjuju se tijekom cijelog nastupa.
Zanimljivo je vidjeti utemeljitelja kultnih Christ on Parade, Noah Landisa, na klavijaturama i elektronici koji osim povremenih backvokala i isporučivanja matrica upotpunjuje scenski nastup frankensteinovskim / madprofesor gestikulacijama.

Na koncu je ekipa izlazila s podijeljenim razmišljanjima, od grandioznog giga do prevare koja se mogla i očekivati od američkog super benda. Kako god, Neurosis su i nakon ovog giga pridobili kojeg novog slušatelja ili bar zainteresiranog slušača željnog otkrivanja novih dimenzija mračnjaštva u rock n rollu.

Važno je napomenuti da je koncert organizirala sve agilnija ekipa riječkog Distunea kojima se ovaj odlazak iz matičnog grada pokazao punim pogodkom. Palac gore za Distune u očekivanju već idućeg giga, odličnih Kylese 04. srpnja u Rijeci na Delti.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*