Platforma Novih naručitelja nastavlja s radom

Platforma Novi naručitelji u ožujku nastavlja s traženjem načina načina kako ovaj međunarodno provjeren model umjetničke produkcije u javnom prostoru može razviti u RH, kako bi građani/ke u različitim sredinama (pre)uzeli ulogu naručitelja/ca. Petnaestak primjera projekata Novih naručitelja koji su u proteklih 20-tak godina realizirani u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Finskoj, Švedskoj, uz manji dio projekata u Africi (Nigeriji i Kamerunu) mogu poslužiti kao ideja na koji način zaživjeti Nove naručitelje i u Hrvatskoj.

Ukoliko je u modelu Novih naručitelja riječ o davanju uloge naručitelja onima koji to pravo inače nemaju, je li u duhu modela to pravo dati pripadnicima viših društvenih slojeva koji si mogu priuštiti takve sadržaje?! U Hrvatskoj je u novije vrijeme, u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu i u KBC Split na inicijativu ili u suradnji s osobljem bolnice pokrenut izlagački program što je primjer blizak modelu Novih naručitelja jer su naručeni za prostore bolnice.

Muzej susjedstva Trešnjevka – Izgradnja odozdo

Ana Kutleša iz Udruge BLOK predstavlja nagrađeni projekt udruge Muzej susjedstva Trešnjevka – Izgradnja odozdo, prvi korak u pokretanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima i uključivanju zajednice. Građani za virtualni fundus Muzeja donose predmete poput znački, medalja, knjižica i fotografija, iznose priče o tim predmetima a voditelji ih u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja interpretiraju na mrežnim stranicama Muzeja, kroz izložbe i druge programe stavljajući ih u širi društveni kontekst. Voditeljima muzeja važno je socijalističko nasljeđe Trešnjevke no žele se kritički baviti i širom poviješću Jugoslavije.

Prvi umjetnički program koji je nastao iz fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka je izložba fotografija “Kiklop iz Kučerine: Trešnjevačka fotokronika” (2020.) s fotografijama koje su snimili Bogdan, Alen, Eduard, Veseljka Štefanić i Renato Bašnec iz trešnjevačke Kučerine ulice. Fotografije koje prikazuju nekoliko desetljeća života u Kučerinoj i na Trešnjevci do tada nisu bile izlagane u umjetničkom kontekstu niti njihovi autori imaju ikakve veze sa svijetom umjetnosti. Izložbu je u sklopu programa udruge “Umjetnici za kvart” kurirala Ivana Hanaček u bliskoj suradnji s Eduardom i Alenom Štefanićem i dizajnericama postava Ninom Bačun i Robertom Bratović (OAZA).

Razmotrena je mogućnost da građani/ke sami/e, prema modelu Novih naručitelja, budu naručitelji jednog takvog muzeja te je otovreno pitanje o razlici između kulturnih radnika/ca (ovdje udruge BLOK) i ostalih građana/ki kao naručitelja. Znatna je razliku između preddstavnika navijačkih skupina kao naručitelja grafita u gradovima i onih koji rade prema modelu Novih naručitelja, u kojem stručna osoba kustos/ica predlaže umjetnika/cu i posreduje između njega/nje i građana/ki pri razvijanju umjetničkog prijedloga. Zaključeno je da je potrebno razraditi kriterije po kojima će se pojedine projekte uspoređivati s modelom Novih naručitelja, čemu će se platforma posvetiti u narednom razdoblju.