Početak projekta Making Space for Active Community / Prostor za aktivnu zajednicu

Making Space for Active Community Savez udruga Operacija grad u suradnji s partnerskim organizacijama, Savezom udruga Rojc iz Pule i KA-MATRIX-om iz Karlovca, te gradovima Pulom i Zagrebom tijekom 2014. i 2015. godine provodi projekt Making Space for Active Community.

Projektna sredstva u iznosu od 60.000 eura odobrena su u sklopu programa Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva koje se provodi u okviru 4. komponente IPA Operativnoga programa Razvoj ljudskih potencijala Europske Unije, dok je cjelokupna vrijednost projekta 75.000 eura.Projektna sredstva u iznosu od 60.000 eura odobrena su u sklopu programa Jačanje regionalnih i lokalnih struktura za podršku razvoju civilnoga društva koje se provodi u okviru 4. komponente IPA Operativnoga programa Razvoj ljudskih potencijala Europske Unije, dok je cjelokupna vrijednost projekta 75.000 eura.

Projektom se želi unaprijediti utjecaj udruga civilnoga društva u društvenom i kulturnom razvoju lokalnih zajednica kroz osiguravanje javnih infrastruktura uz participativni, svima pristupačan i održiv model vođenja i upravljanja uz razvijanje vidljivih civilno-javnih partnerstava.

Projekt će se provoditi kroz sljedeće aktivnosti: treninzi povezivanja i umrežavanja udruga iz Zagreba, Pule i Karlovca, promocija javno-civilnih partnerstava, studijska putovanja, javne tribine i radionice za članove udruga i građane. U okviru projekta bit će izrađena internetska stranica za mrežu udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa te značajnije korištenje društvenih mreža za promociju aktivnosti.

Edukacije obuhvaćene projektom voditi će domaći i međunarodni treneri, a uz predstavnike udruga treninzi su namijenjeni zaposlenicima lokalnih uprava koji se bave pitanjima aktiviranja građana, kulturnim politikama i prenamjenom i korištenjem javnih prostora. Treninzi za udruge i predstavnike gradova bazirati će se na iskustvima Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON kao uspješnog modela civilno – javnog partnerstva, te belgijskih kulturnih centara kao dobrih praksi upravljanja javnom infrastrukturom.

Kako u Karlovcu još ne postoji kulturno-društveni centar edukacije i druge aktivnosti fokusirati će se na potrebu otvaranja, upravljanja i programiranja takvog prostora. Navedene aktivnosti vezane su s djelovanjem karlovačke mreže udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa koja djeluje u smjeru unaprijeđenja uvjeta za rad lokalne nezavisne kulturne scene.

Obavijest o datumima događanjam pozivi za sudjelovanje na edukacijama i uključivanje u projektne aktivnosti bit će objavljeni na internetskim stranicama udruge KA-MATRIX, društvenim mrežama i novopokrenutoj internetskoj stranici.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*