Struka protiv rušenja platana

nazorova devastacija platane KarlovacO rušenju platana u Nazorovoj oglasila se i “struka”. Zvonimir Pavlina, dipl.ing.šumarstva osvrnuo se na “studiju” prema kojoj je predviđeno rušenje drveća.

Gospodin Pavlina osporava Studiju u nekoliko točaka: u studiji nije naveden način ustanovljavanja dimenzija korijenovog sistema platana, a nije niti navedena literatura koja je korištena kako bi se mogao donijeti valjani znanstveni zaključak. Pojasnio je kako su platane unešena vrsta obzirom da najbliže rastu u Povardarju u Makedoniji i imaju jak sustav korijena koji ne može utjecati na gradnju kanalizacije ako se ona izmjesti prema sjeveru, sjeverozapadu Ulice Vladimira Nazora.

Također se osvrnuo i na vrstu drveća koju Zelenilo namjeraqva zasaditi: – Zamjenske vrste, Gleditchia triacanthos L. – gledičija i Fraxinus excelsior L. – obični ili bijeli jasen, ne mogu biti zamjena za platane. Zamjena nije niti potrebna jer se platane uopće ne trebaju rušiti.

Očekujemo i ostala očitovanja i mišljenja stručnjaka i relevantnih institucija čim nam im dostave aktivisti iz udruge Eko-PAN čiji su članovi i jedni od pokretača cijele inicijative.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*