Thompson i Akrap na Trgu, Močvara zatvorena

Dok se traži namirenje (navodnih) dugova koje zagrebački klub Močvara ima spram grada Zagreba, istovremeno se na “glavnom trgu svih Hrvata” priređuje se sportska priredba boksača za kojeg su čuli tek rijetki zaljubljenici u borilačke sportove i koncert popularnog heavy-domoljubnog hrvatskog pjevača.

Gdje su dodirne točke nastupa MP Thompsona i branitelja grada Zagreba? Za takav datum prikladnije bi bilo Prljavo kazalište, PipsiČips&Videoklips, pa čak i Hladno pivo, jer upravo su te i slične bendove slušali dečki koji su se još 13.05.1990. sukobili s Delijama i upravo oni taj dan uzimaju kao početak rata na ovim prostorima. Godinu dana kasnije sukob s tribina zamijenili su prvom crom bojišnice u Pokuplju, Slavoniji i ostatku Hrvatske. Prije nešto manje od 20 godina bilo bi nemoguće da se na Trgu Republike dogodi nešto slično, a to nema veze s nacionalnim osjećajima Zagrepčana. Tada je 300.000 grla pjevalo s Prljavcima na jednom od najveličanstvenijih gigova koji je Trg ugostio.

Stariji Zagrepčani sigurno se sjećaju kako su se 41. trgom orile ojkalice, 45. su osloboditelji slavili uz kozaračko kolo, a danas uz Thompsona. Niti jedno od navedenog nema previše veze niti smisla u okviru zagrebačke subkulture.

Što se tiče samog MP Thompsona, on se još jednom, zajedno sa svojim menagementom pokazao kao vješt poslovnjak, uspio je uzburkati ne samo lokalnu već i svjetsku javnost. O koncertu, ZA i PROTIV, ispisano je mnogo stranica, blogova i foruma što Marku definitivno godi. Što veća “galama” to veća popularnost, a time i broj prodanih ulaznica. Gospodin Perković odlično je unovčio vlastite nacionalne osjećaje i tako potvrdio kako je pravi odgovor Laibachu i Marilyn Mansonu.

S druge strane klub Močvara, važna točka zagrebačke i hrvatske nezavisne kulturne ponude, zatvoren je i ne postoji niti naznaka dobre volje gradskih čelnika da se situacija promijeni. Izgleda, prema tome, da Zagreb kao ni ostatak Hrvatske nije pošteđen ruralizacije. Tome se odmah može dodati nastup Baruna i Kemala Montena na dinamovoj šampionskoj proslavi na Maksimiru, a kao sljedeći “event” može se očekivati nastup Cece ili Karleuše.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*