Ulične galerije 3: mobili, video art, akcijsko slikanje i ples

Proteklih dana u organizaciji udruge KA-MATRIX provodio se još jedan program u okviru ovogodišnjih Uličnih galerija. Treća ulična galerija bavila se mobilima, pokretnim instalacijama od recikliranih materijala, a uz domaću ekipu sudjelovali su i gostujući umjetnici Nikola Grabovac AHRO i Jasmina Jakopanec iz Varaždina. Program se sastojao od radionica izrade mobila, predstavljanja akcijskog slikanja i video instalacija uz plesni performans.

Prvi dio programa, radionica izrade mobila, odvijala se kod Hrvatskog doma gdje su uz voditelje sudjelovali i građani. U drugom dijelu, domaćim umjetnicima pridružili su se gosti iz Zagreba i Varaždina koji su izradili dva velika rada koji su potom predstavljeni na završnom događanju, trećoj uličnoj galeriji na terasi ispred kina Edison.
Poslijepodnevno-večernji program sastojao se od predstavljanja radova – mobila, radova gostujućih umjetnika i projekcijom video rada nastalog u suradnji Tally Rayne Adams i Anamarije Podrebarac. Video rad nastao je snimanjem plesnog pokreta kao predloška za animaciju koja je ujedno bila i dio scenografije za plesni performans.

Dio scenografije bili su i likovni radovi Nikole Grabovca i Jasmine Jakopanec nastali kroz tzv. akcijsko slikarstvo, praksu koja objedinjuje tehniku, gibanje i izravan čin umjetničkog slikanja kako bi se akumulirao umjetnikov potez, brzina i ekspresija slikanja. Umjetnikovo energično gibanje ostavlja trag, a taj trag sačinjava sliku, najčešće apstraktnu. Zbog samog načina rada upravo je odabran prostor Male scene kao scenskog prostora za nastanak radova. Umjetnici svom radu pristupaju nekontrolirano, spontano, bez ikakvih slikarskih normi.
U ovu uličnu galeriju uključila se i udruga st.ART s plesnim performansom kojim ujedno i kreću s novom plesnom sezonom.

Koautorica video rada i mobila te stalna sudionica Uličnih galerija, Tally Rayne Adams pojasnila je svoj rad s kojim se predstavila na ovom događanju: – Animacija “Trip the light” osmišljena je kao videoinstalacija koja djeluje kao dio performativne scenografije, a sastoji se od 250 eksperimentalnih kroki crteža plesača u momentu pokreta. Obzirom na to da je u cilju bilo skrenuti pažnju na ideju pokreta kao umjetničkog elementa bilo je smisleno napraviti i neki oblik jednostavne pokretne instalacije, a mobili su kao takvi bili likovno nezahtjevni pa se radionica mogla odvijati među širom grupom korisnika, odnosno publikom koja se ne osjeća likovno samouvjereno.

Predsjednica udruge KA-MATRIX, Manuela Kasunić: – Udruga će nastaviti s praksom organiziranja uličnih galerija i sličnih događanja kako bi potaknuo interes građana, ponajviše mladih, u promišljanju namjene i osmišljavanju različitih kulturnih i društvenih programa u javnim prostorima. Na više lokacija u gradu koje su obuhvaćene u aktivnostima, do sad se nije gotovo ništa događalo pa su građani pozitivno gledali na inicijativu mladih provedenu kroz projekt Mladi u javnim prostorima.

Voditeljica programa, Vesna Tek, prokomentirala je odnos građana prema projektu Uličnih galerija: – Osim mladih koji su bili direktno uključeni, u programima uličnih galerija sudjelovala su i djeca, dok su stariji sugrađani često komentirali kako je upravo ovakav program potreban gradu.
Program Uličnih galerija organizira KA-MATRIX u partnerstvu s Gimnazijom Karlovac u okviru projekta Mladi u javnim prostorima – odlučivanjem kroz placemaking uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*