11. Antifa Festival @Monteparadiso

14.-15.11.2014.Monteparadiso Hacklab & Club
Jedanaestu godinu za redom, Udruga Monteparadiso u svojim prostorijama (Monteparadiso Hacklab i Monteparadiso Club) predstavlja još jedno izdanje Antifa festivala, koji će se ove godine održati 14. i 15. studenog.

Kao i svake godine do sada, program Antifa festivala održati će se u dva dijela – edukacijskog i glazbenog. Edukativni dio festivala održati će se u Monteparadiso Hacklabu, dok će se glazbeni dio festivala održati u Monteparadiso Klubu.

program:

Petak, 14.11.2014.

Monteparadiso Hacklab
17:00 sati – Okrugli stol i predstavljanje projekta NASLIJEĐE BORBE 2014.

Projektom se želi propitati naslijeđe antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos spram spomeničke baštine, raširenosti, pozicija, stanja i stvarne umjetničke vrijednosti postojećih objekata.

Velik broj spomenika devastiran je ili uništen početkom devedesetih pa će se tijekom projektnih aktinvosti kontaktirati relevantne institucije, organizacije i stručnjake kako bi se ažurirao registar trenutnog stanja u tri grada/županije. Projekt se odvija u Puli, Karlovcu, Rijeci i Splitu kroz tri segmenta: otvorenu debatu o stanju i odnosu spram spomenika, fotoradionicu – dokumenitranja i označavanja lokaliteta na Google Map, izradu online galerije na Facebook stranici te izložbu fotografija uz prateći program.

U ovom dijelu projekta želi se pobuditi interes građana za pitanja kao što su očuvanje spomenika antifašizma kroz njima zanimljive metode te propitati nasljeđe antifašističke borbe na ovim prostorima bez nacionalnih, dnevnopolitičkih i demagoških prizvuka.

Ucrtane lokacije obuhvaćene projektom mogu se pogledati ovdje.

19:00 sati – predavanje “ŽENE PROTIV ŽENSKIH PRAVA: JAČANJE DESNICE I NJEZINE GLASNOGOVORNICE”

Iako desničarskim pokretnom tradicionalno dominiraju muškarci, u posljednje vrijeme sve češće primjećujemo žene koje istupaju sa snažno definiranim stajalištima radikalno desne opcije. Ovaj regresivni trend porasta nacionalizma i ksenofobije simptomatičan je za Hrvatsku, kao i Europu, donosi val političarki, aktivistica i predstavnica desne opcije koje osvajaju simpacije i odobravanje širokih razmjera. Kroz diskusiju ćemo se baviti pitanjem kako žene koje u javno – političkom životu zastupaju radikalnu desnicu utječu na društvo i koji su mogući uzroci tog fenomena. Moderaciju diskusije vode čalanovi/ice Škatule.

Predavanje se održava u sklopu projekta ANTIFAŠISTIČKI DANI.

Monteparadiso Club

koncert, start: 22:00 h

SUMMONING MORBID HEAD – sludge/stoner metal (Rijeka)
LEFT TO STARVE – hardcore/crust (Karlovac, Duga Resa)
BOSONOGO DJETINJSTVO – hardcore/d-beat/raw (Zadar)

Subota, 15.11.2014.

Monteparadiso Hacklab

17:00 – predavanje “ANTIFAŠIZAM I POSTJUGOSLAVENSKI FILM”

Jugoslavenski film antifašizma je stalnim podsjećanjem na tekovine borbe stvorio naučen diskurs pobjede prema kojem se snaga ideologije mjerila snagom vizualne produkcije. Na koji se način jedan pogled mijenja državotvornom poltitikom Hrvatske Demokratske zajednice 90-ih godina te kako izgleda “ratna” produkcija danas? Predavanje će obuhvatiti pregled filmskog sadržaja, razgovor i diskusiju koju moderira Damir Batarelo, uz kroatistu Sašu Stanića te filmskog kritičara Dragana Rubešu.

Predavanje se održava u sklopu projekta ANTIFAŠISTIČKI DANI.

20:00 – videoprojekcija – “Ivan – in memory of our friend”

Monteparadiso Club

koncert, start: 22:00

SHIN – hardcore (Zagreb)
JADED – hardcore (Zagreb)
REANIMACIJA – streetpunk (Pula)

IZLOŽBA (14.-15.11.2014.) – od 16:00 do 22:00 – Monteparadiso Hacklab

Izložba fotografija spomenika antifašističkoj borbi. Fotografije su nastale tijekom godine kao rezultati akcije fotodokumentiranja u Puli, Rijeci i Karlovcu gdje su sudionici snimili preko 50 spomeničkih lokacija.

Organizator programa 11. Antifa festivala: Udruga Monteparadiso

Program 11. Antifa festivala odvija se uz potporu Grada Pule.
Partneri u Projektu: Centar za mirovne studije, White Angels Zagreb, KA-Matrix Karlovac, Udruga Škatula Rijeka.
Projekt Naslijeđe borbe odvija se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade Kultura nova, a provode udruge Škatula iz Rijeke, KA-Matrix iz Karlovca, Monteparadiso iz Pule i Info-zona/Kum iz Splita kroz platformu Clubture.
Projekt Antifašistički dani provodi se kroz platformu Clubture.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*