Javna tribina “Treba li nam umjetnost u javnom prostoru” u Infoshopu Karlovac

KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj organizira javnu tribinu Moment kulture: Treba li nam umjetnost u javnom prostoru koju u sklopu programa Moment kulture, kojeg sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Javna tribina održat će se u srijedu, 24.06.2020. godine u Infoshopu Karlovac (Mala Urbana Zajednica, Jurja Haulika 22, 1. kat), s početkom u 19h, a u sklopu tribine gostuju Marin Bakić (POLKA), Denis Mikšić (KA-MATRIX), Luka Krmpotić  i Luka Lipšinić (DAGGK). Raspravu će moderirati Tomislav Augustinčić.
Kome i zašto treba umjetnost, koja je njezina uloga, je li neko djelo umjetnost te treba li nam umjetnost uopće – pitanja su koja se čine bespredmetnima, no koja iznenađujuće često iskrsnu u raspravama o umjetnosti u javnom prostoru, posebice u Karlovcu. S obzirom da mnogobrojne građevine i čitave četvrti u gradu uživaju status zaštićenih kulturnih dobara, djela poput murala ili umjetničkih grafita na pročeljima zgrada donedavno su smatrani nepoželjnim elementom, koji je prihvatljiv tek ako uljepšavanja neugledne, tranzitne „ne-prostore“ poput pothodnika ili podnožja nadvožnjaka ili ako su svedeni na privremene intervencije.
Murali dugoreškog umjetnika Leonarda Lesića posvećeni Miroslavu Krleži, Dragojli Jarnević (nastao u suradnji s Daliborom Jurasom) i Slavku Mihaliću na pročeljima stambenih zgrada u Novom centru praćeni su potpuno drugačijom raspravom. Ne samo što su postojeći murali gotovo jednoglasno prihvaćeni i hvaljeni, postoje planovi za nove murale posvećene značajnim karlovačkim povijesnim ličnostima, a društvene mreže vrve idejom novog brenda Karlovca kao „grada murala“. Ovaj obrat u javnoj raspravi povod je za tribinu o umjetnosti u javnom prostoru u Karlovcu.
U razgovoru s Marinom Bakićem (predstavnikom udruge POLKA koja je inicirala prvi mural Miroslava Krleže), Denisom Mikšićem (predstavnikom udruge KA-MATRIX koja zagovara umjetnost u javnom prostoru) te Lukom Lipšinićem i Lukom Krmpotićem (predstavnici Društva arhitekata, građavinara i geodeta Karlovca), pričat će se o povijesti nastojanja za uvođenje umjetničkih djela poput murala ili grafita u javnom prostoru u Karlovcu i o razlozima uspjeha Lesićevih murala.
Organizatori ovom tribinom žele kritički raspraviti povijest i kontekst zagovaranja umjetnosti u javnom prostoru u Karlovcu, javne prostorne politike te predstaviti različite stavove o aktualnom društvenom interesu ukrašavanja pročelja zgrada muralima kao jednim vidom umjetnosti u javnom prostoru. Cilj je tribine kroz raspravu izvući zaključke kako dalje postupati i pristupati zagovaranju umjetnosti u javnom prostoru.
***
Autor fotografije: Matej Mihalić

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*