25 GODINA HARDCORE-A U LJUBLJANI

tožibabe hardcoreTe davne 1983. bio sam još mali raščupanac koji se glasnom drekom, davljenjem roditelja i obilatim pozivanjem na beneficije koje je pridobio stariji brat, izborio za pravo da ide u Hrvatski (do 21 h, istina) i smuca se po gradu dulje nego moji vršnjaci. Nekako u to vrijeme,  gledao i svoj prv punkerski koncert – predstavljanje tadašnje riječke punk-rock scene. Uslijedili su i Pankrti, Psihomodo Pop (tada još samo Ramones – klonovi) i mnogi drugi… Mislio sam da su to važna zbivanja i bilo mi je to skoro dovoljno. Vjerojatno mi je i bilo, s obzirom na godine.No, u isto vrijeme, ali malo zapadnije, događalo se nešto što će odrediti moju mladost. Naime, skupina naprednih ljubljanskih punkera već je prihvatila novi svjetski pravac – hardcore. Dok smo se mi još oduševljavali prvim pločama Sex Pistols, Clash i Damned u glavnom gradu Socijalističke Republike Slovenije već su djelovali Stres državnega aparata, Knapi, KPJ i UBR, kojima su se kasnije pridružili još i Odpadki civilizacije, Quod masacre, Tožibabe, Epidemija i III. kategorija. Osim sviranja, ekipa okupljena u i oko tih bendova preuzima kulturni program mjesne zajednice Zgornja Šiška. Hardcore slušaone bile su redovite, a paralelno je pokrenut i jedan od najznačajnih jugoslavenskih fanzina – Vrnitev Odpisanih. Do zatvaranja tog prostora krajem 1984. tamo su nastupili svi važniji bendovi s prostora bivše Juge, kao i nekoliko stranih.

UBR – Zgodovino Pise Zmagovalec


Zadnji HC party koji je održan u Šiški zabilježen je na videu od kojeg je nastao dokumentarni film “Iskanje izgubljenega časa”. Taj film, zajedno s EP-jem UBR-a “Corpus Delicti” (po kojem je naziv dobio i najpoznatiji karlovački fanzin) i kompilacijskim albumom “Ljubljana hardcore” na kojem su osim spomenutog sastava svoje mjesto pronašli još i Odpadki civilizacije, Tožibabe, Depresija i III. Kategorija, najvažniji je dokument punka i hardcorea tog vremena. Nasreću, ne i jedini!

III kategorija “Agresor” (live, Novi rock 1986, Križanke, Ljubljana)


Ljudi okupljeni oko tih projekata osnivaju vlastiti “Hardcore kolektiv”, a već 1996. priređuju prvi koncert u Menzi študentskog naselja – gitarijadu YU bendova zabilježenu na video kazeti “Ni strahu”. U istom prostoru nastupit će kasnije i grupe poput Scream, Government Issue, Fang, Social Unrest, Attitude, Massiah, Emils… Te koncerte još je uvijek moguće pogledati na videu “Good morning America” kojeg je nešto kasnije izdala Založba FV. Zadnja HC fešta u organizacije Kolektiva, “festival” slovenskih bendova (Agressor, Polska malca…), održala se krajem ’86-e.

III kategorija “Ni življenja”


Prije podjele Kolektiva na dvije frakcije – Bubu i Strip Core, ekipa organizira još i koncerte Nomeansno, Scream, God, Fugazi, SNFU, Epidemic zone, Jingo de lunch, Soulside, Vandals, Mind over 4 i Victim’s family. Škuc forum te snimke izdaje na kazeti Video fanzine 1990-e godine.

Youth Brigade EURO TOUR 1994 “Violence”

Jedan od prvih koncerata stranih bandova u MC Zgornja Šiška – nastup kalifornijskog  sastava Youth Brigade u jesen 1984. – najznačajniji za hardcore u Karlovcu – skupina entuzijasta po prvi puta se otisnula na put k Ljubljani. Otišli su kao tvrdi ortodoksni punkeri nespremni na bilo kakve kompromise, a vratili su se prosvjetljeni! Ostvareni su prvi kontakti s ljubljanskim HC aktivistima i povijest je promjenjena. Karlovačke ekspedicije u slovensku metropolu od tada su bile redovite – pa se i povijest ljubljanskog HC-a gleda šire od okvira samog grada u kojemu se sve događalo. V.Mikšić


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*