Nakon 30 godina Laibach u Kamanju

Laibach Kamanje13.03. Dom Kulture, Kamanje
Najveći bend bivše države i najznačajniji slovenski izvozni proizvod, bar što se tiče glazbene industrije, Laibach, nastupiti će u Domu kulture u Kamanju.

Zanimljivo je kako veliki slovenski avant bend ove godine slavi 30-godišnji jubilej, a u sve to vrijeme nije nastupio u Karlovcu. Koji je tome razlog možemo samo nagađati; tijekom 80-ih zbog nemilosti političkih struktura, ali izgleda kako niti idućih 20-ak godina nije bilo previše želje. Ovo potvrđuje kontroverzu oko benda koji je nekoliko puta prokrstario zemaljskom kuglom i ima poklonike “od Japana do Zapadne obale”.
Da za Laibach ima interesa potvrđuju i koncerti po drugim gradovima koje nerijetko posjećuje velik broj poklonika iz Karlovca i okolica.

Koncert organizira Udruga Mladih 90-e iz Kamanja.

Karte se u pretprodaji mogu nabaviti po cijeni od 70 kn, od 1.3. po 90kn, a na dan koncerta 110kn. Broj karata je ograničen.
pretprodaja karata:
KARLOVAC caffe bar “KNJIGE i KAVA”

DUGA RESA caffe Bar “MULJ”.

Slovenija (na telefone)
0040/418000 Rudi Vlašič (Slovenija)
031/707-727 Mladen Jakšić (Slovenija)

KAMANJE (telefoni)
098/9386-256 Alen Furjanić
098/988-3845 Tomislav Mateljan

LAIBACH

Laibach je nastao 1. lipnja 1980. u slovenskom industrijskom gradu Trbovlju i nadjenuo si ime po njemačkom nazivu za Ljubljanu. Ispočetka su djelovali s grupama “Irwin” i “Crveni pilot”, no vrlo brzo pripremaju vlastiti projekt, “Rdeči revirji” (Red district), kako bi ismijali političku strukturu u Trbovlju. Zbog uporabe crnih križeva kao simbola, nastup im je zabranjen još prije premijere.

Prvi koncert održan je u siječanju 1982. u Ljubljani. Iste godine na smotri “Novi rock” u Ljubljani događa se incident, jer je njihovog frontmena, Tomaža Hostnika, netko pogodio bocom u lice. Tomaž je krajem iste godine počinio samoubojstvo. Sljedeći provokativan nastup imali su u Zagrebu, kada su na platnu tijekom koncerta prikazali lik J. B. Tita i muški spolni organ. Policija je prekinula nastup, ali nitko nije završio u zatvoru. Televizijskim intervjuom 1983. godine izazvali su burne reakcije da im je zabranjeno javno pojavljivanje i korištenje imena “Laibach”. No, nisu se previše obazirali na to pa ubrzo kreću na veliku turneju s engleskim sastavom “Last Few Days”. Turneja je izazvala veliku pozornost europskih medija, koji nisu očekivali provokativne nastupe benda koji dolazi iz socijalističke zemlje. Nakon europskog uspjeha počinju upotrebljavati znakovlje Trećeg Rajha, što izaziva burne proteste u cijeloj zemlji. U početku su pjevali na njemačkom jeziku, ali su se kasnije opredijelili za engleski jezik. 1984. godine preselili su se u London”.

Prvi album objavljen je 1985. godine, ali zbog zabrane na ploči nije bio ispisan naziv grupe, već samo njihov simbol. Kasnije potpisuju ugovor s producentskom kućom, “Mute Records”, koja izdaje njihov album “Opus Dei”. Zbog korištenja tog naziva tužila ih je istoimena katolička institucija, ali je Laibah dobio spor.

Desetogodišnjicu postojanja obilježili su prvim koncertom u rodnom gradu 21. prosinca 1990. Tom su prilikom objavili osnivanje vlastite utopijske države koja ima svoju zastavu, novac i putovnicu. Svoja viđenja događanja na prostorima SFRJ početkom 90-ih, izdaju na albumu “NATO”, na kojem se nalazila i tema “Marš na Drinu” što nije prošlo nezapaženo prilikom zagrebačkog i sarajevskog koncerta. Jednako je publika reagirala prilikom zagrebačko koncerta 1989. godine kad su Sympathy for the Devil turneji “puštali” dijelov Miloševićeva govora na Gazimestanu.
Tijekom svojeg djelovanja kroz Laibach su prošli mnogi članovi i povremeni suradnici.

Mnogi sljedbenici, ali i kritičari drže kako je Laibach izgubio na kontroverznosti i smislu raspadom Jugoslavije i oćenito Varšavskog bloka, no Jani i društvo to demantiraju svakim novim uradkom. Počevši od albuma NATO gdje su kao inspiraciju uzeli uspostavljanje novog svjetskog poretka i učestalih američkih vojnih akcija širom svijeta, preko uspješnog WAT do posljednje uspješnice VOLK, na kojoj obrađuje himne vodećih svjetskih sila. Da se Laibach ne zadržavaju na politici govori i LAIBACH KUNST DER FUGE na kojemu izvode tajanstveno djelo Johann Sebastian Bacha Umjetnost Fuge. (izvor: wikipedia)


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*