Od baleta do Footloosea

balet footlooseDonosimo intervju s Igorom Bašićem, plesačem i baletanom koji je pažnju šire javnosti privukao nastupom u mjuziklu Footloose.

Igor Bašić vam može izgledati kao prosječan student germanistike i anglistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci, no ono što razlikuje Igora od drugih jest njegova strast – ples. Angažman u mjuziklu Footloose pomogao mu je da stekne nova poznanstva i pružio priliku da se pokaže široj publici. Kako je to biti plesač u maloj sredini, baviti se baletom i uskladiti fakultet s hobijem, otkrio nam je Igor u razgovoru s Mateom Lacmanović.

Kako si ušao u svijet plesa?
Igor: U svijet plesa ušao sam još kao petogodišnjak, no budući da sam odrastao na otoku Lošinju gdje nije bilo plesne škole, imitirao sam pokrete svojih plesnih uzora Michaela i Janet Jackson. Oni su mi bili prva inspiracija i tako je počeo moj «plesni život». To se zapravo
protegnulo do moje osamneaeste godine kad sam se upisao u plesni klub Flashdance Unit u Rijeci.

Je li ti bilo teško baviti se plesom u maloj sredini?
Igor: Svaka mala sredina je zatvorena prema ikakvim «odskakanjima», tako je bila i moja. Ne može se poreći da je ljudima bilo neobično da se jedan dječak bavi nečim što se smatralo isključivo za djevojčice. Iz tog sam se razloga zatvorio u svoj svijet i gradio se isključivo za
sebe, ne za publiku.

Misliš li da se plesom mogu podjednako baviti i muškarci i žene?
Igor: Kao i svim drugim zanimanjima , tako je i ples predviđen za oba spola uz minimalna odstupanja. Ona se pojavljuju u baletu gdje npr. djevojke plešu i na poluprstima i na špicama, dok momci isključivo na poluprstima . Sve ostalo je jednako i tako bi trebalo biti tretirano.

Koliko je balet „ozbiljan sport“ ?
Igor: Balet ne bih nazvao sportom osim u žargonu natjecanja ili kao šalu, ali je definitivno jedna od najtežih plesnih kategorija i vrlo je sličan atletici, što puno govori o njemu. Ima izrazito puno pravila, naziva, figura koje se godinama razvijaju i nadograđuju. Bavim se baletom radi plesne tehnike koja je temelj za sve ostale plesne stilove, ali mi nije cilj postati profesionalni baletan, ipak se vidim u drugim stilovima.

Kako se snalaziš s klasičnim i modernim plesovima?
Igor: Klasični (standardni) i latino-američki plesovi nisu baš moj teritorij i baš zato mislim poradit na pojedinim stilovima koji mi temperamentno odgovaraju ( samba, rumba, salsa ). Ipak, preferiram moderne (koreografske) plesove kao što su jazz, moderni, suvremeni, mtv i hip hop, oni su moja prošlost, sadašnjost i budućnost. Njih «dišem» i kroz njih se mogu najbolje izraziti, dok mi balet pomaže da ih tehnički bolje izvedem.

Koji video spot bi mogao izdvojiti po koreografiji?
Igor: Budući da sam počeo kao samouki plesač, moram priznat da sam pogledao veliki broj video spotova, naročito mojih plesnih uzora
kao što su Justin Timberlake, Beyonce, Shakira, Ciara, Michael i Janet Jackson. Ako bih se morao odlučiti za neke spotove, onda bih odabrao nešto što me trenutno oduševljava a to su dva spota sa potpuno različitim stilovima, Ciara «Gimme Dat» i Lady Gaga «Born This Way».

Kako usklađuješ studentske obveze s hobijem?
Igor: Iskreno, nije lako. Moram priznat da sam uvijek više davao plesu, no se trudio sam se da mi studentske obveze zbog toga ne pate, što mi je dosad relativno uspješno uspijevalo.
Iako, sad sam na zadnjoj godini pa je izazov još veći.

Kako si ušao na Footloose? Dojmovi?
Igor: U «Footloose» sam ušao preko otvorene audicije. Prvo sam išao samo na plesačku audiciju i prošao u finale gdje sam dobio šansu pokazat pjevačke i glumačke sposobnosti, pa sam na kraju osim plesne dobio i pjevačku/glumačku ulogu.
Mjuzikl je bez ikakvog razmišljanja najteži oblik izvedbene umjetnosti jer moraš u istovremeno plesati, pjevati i glumiti. Tko to nije iskušao neće moći shvatiti, ali to je ujedno i jedna od najljepših stvari kojom se čovjek u životu može baviti.

Što nakon Footloosea? Imaš li kakve ponude?
Igor: Jako sam spontana osoba koja ne voli imati neke konkretne planove; kad mi se pruži neka dobra prlika, ja ju «zgrabim» i napravim najbolje iz nje, život me dosad naučio da se sve događa s razlogom pa se po tome i ravnam a moj moto je: Only Sky Is The Limit (Samo je nebo granica).@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*