Na FPZG održana 1. Cyber konferencija

 Cyberconf FPZGNa Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održana je 1. Cyber conference, koja se bavila utjecajem novih medija u Hrvatskoj s naglaskom na internetske portale i društvene mreže.

Konferenciju, koju su zajednički organizirali studenti treće godine novinarstva sa smjera Novi mediji, te podršku Instituta za nove medije i e-demokraciju (InMed) sudjelovali su Goran Šikić (monitor.hr), Boris Burić (Nova TV), Miroslav Rosandić (Bug), Nebojša Grbačić (Plan B, Jasno&Glasno), Nenad Prelog (FPZG) i Domagoj Bebić (FPZG). Sve je moderirao Krešimir Mišak.

Raspravlalo se o temama razvoja i zakonske regulacije portala, preuzimanja tuđeg sadržaja, važnosti društvenih mreža i ostalim aktualnim medijskim pitanjima.
– Ključno je da su se pojavom novih medija otvorila i nova radna mjesta. Nama na FPZG-u je cilj osposobiti studente za rad u novim medijima. Hrvatska je regionalni lider u korištenju interneta i prema podacima Internet World Statsa, skoro 30 posto ukupne populacije je na Facebooku. Sve to govori dovoljno samo po sebi o važnosti novih medija – rekao je Bebić.

Problem nametnutog harača na portale

Gosti su bili složni da postoje još uvijek problemi u zakonskoj regulaciji, jer se danas gotovo sve naziva portalom. Ipak, postoji određen optimizam i gosti su se složili da vjeruju da će ipak ovaj ‘harač’ biti dodatno reguliran i da će se naći kompromis.
– Onaj tko je definirao zakonsku regulativu u pogledu portala, nije previše razmišljao o tome. Napravili su klasični harač, jer oni uzimaju dio naših prihoda, a mi zauzvrat ne dobijemo ništa, za razliku od drugih medija – rekao je Šikić, a na sve se nadovezao Rosandić:
– Granice između portala i internetske stranice se ruše. Prije je termin portala bio zloupotrebljavan i svašta se zvalo portalom. Agencija za elektroničke medije bi trebala uzimati 0.5 posto od naših godišnjih prihoda, a sve to jako boli. Posebno kada znamo da je jako teško zaraditi novce putem web izdanja. Dobiti oglašivača i naplatiti novce od njega za internetsko izdanje jako je teško.

Na ovu se diskusiju nadovezao i problem novinara na online izdanjima, koji dobivaju daleko manje plaće od kolega iz npr. tiska.
– Prihodi portala jako su slabi i dakako da su samim time i plaće novinara biti male. Problem modela pay per view je taj što netko sigurno neće platiti vijest da bi je pročitao četiri-pet puta. Dok je drugačiji slučaj kod glazbe i pjesama, jer publika jednostavno nema potrebu više puta čitati isti članak – rekao je Prelog.
– Publika na internetu nadmašila je radijsku i novinsku publiku, a u pogledu marketinga u SAD- u i Velikoj Britaniji je budžet nadmašio čak televiziju. Kod nas se taj proces još nije dogodio – istaknuo je Šikić.

Grbačić je dao primjer kako urednik u tiskanom izdanju treba tijekom smjene prelomiti dvije do tri stranice, dok urednik u web izdanju tijekom svoje smjene treba opremiti 120 članaka, s fotografijama, naslovom i postaviti ga na određene pozicije i uz to je manje plaćen. Nadodao je još da je i problem naplaćivanja sadržaja taj što je publika na internetu naučena da je sve besplatno i da će zato biti teško izvesti način da se naplaćuje sadržaj.
– Portal će se vjerojatno ugasiti ako nije to dobra volja ekscentričnog milijunaša koji će to financirati. Na kraju uvijek dolazi kapitalizam koji želi sebi ostaviti novac, a ne meni kao uredniku. Puno faktora ovisi o tome kolika će biti plaća novinara. Mi imamo niz raznih portala koje vodimo, a sama činjenica da se informativni program spojio s web redakcijom govori da je na Novoj TV ovo jako važno. Televizija se pokušava približiti internetu i svakim je danom sve bliža činjenica da će televizor biti računalo – rekao je Burić.

Je li FaceBook “pokopava” blogove?!

U drugom dijelu raspravljalo se o društvenim mrežama, s naglaskom na community menadžere. Osjetan je i pad posjećenosti blogova, a Burić je najavio da će se Nova TV sve više aktivirati kako bi vratila nekadašnji sjaj blog.hr-u, koji je u njihovom vlasništvu. Ujedno je istaknuo da u početku nije bio blagonaklon prema Twitteru, ali da sada na njega gledao kao na odličan alat da sazna što se događa u Hrvatskoj i svijetu i što konkurencija radi.
– Blogovi su bili popularniji prije nekoliko godina. Zahvaljujući pisanju bloga dobio sam posao u novinarstvu. Danas se osjeti ironija zato jer su mainstream mediji relativno kasno prihvatili blogove, a danas su možda jedini kanal na kojima oni opstaju – rekao je Grbačić i pojasnio sve popularnije community menadžere:
– Posao community menadžera je vrlo zahtjevan, potrebno je uložiti puno vremena, truda i istraživačkog rada. Iako se laiku čini jednostavnim zadatkom, daleko je od toga i ne svodi se samo na pisanje statusa. Kada već neki to olako shvaćaju, ja sam živući primjer da živim od pisanja statusa na Facebooku.
Svi su se gosti složili da su pažnju publike, kada je u pitanju blog, i dalje zadržali samo oni najbolji. Kao jedan od glavnih ‘krivaca’ pada posjećenosti blogova gosti su spomenuli Facebook i Twitter, koji omogućuju pisanje kratkih ‘vijesti’.
– Facebook je mjesto na kojem lažete svojim prijateljima, a na Twitteru govorite istinu strancima. Kada bih išao s još slikovitijim usporedbama poput svadbe, onda bih svakako rekao da je Twitter mjesto za ekipu koja se vani zabavlja i puši cigarete – rekao je Grbačić.
Primjer iz prakse naveo je Šikić, koji se osvrnuo na nedavne prosvjede. Naime, na naslovnicu monitor.hr-a stavili su prozorčić na kojem su se iz minute u minutu mijenjale poruke osoba s Twittera, a za taj cijeli posao, da se adekvatno poprati, trebalo bi im barem dvadesetak novinara, a ovako su sve dobili besplatno od ljudi koji su se tamo nalazili i putem mobilnih uređaja pisali na Twitteru, istaknuo je Šikić. Danas na ovaj način radi većina naših internetskih portala.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*