Demented Are Go u KSET-u

demented are goKSET, Zagreb – Zagrebački klub KSET ovog je ponedjeljka, 28. svibnja, ugostio legendarni velški psychobilly bend Demented Are Go.

Čini se da je gotovo postala tradicija da se baš u Klubu studenata elektrotehnike održavaju svirke ovog žanra, što je odlična stvar. Upravo zato zagrebačka publika u posljednjih nekoliko godina ima prilike uživati u više ili manje poznatim psychobilly imenima poput Meteorsa/strong>, Mad Sin, Rezurex, Creepshow i naposljetku jednog od najvažnijih sastava u psychobilly undergroundu, DAG-a.

O Demented Are Go ne treba puno pričati s obzirom na njihov utjecaj na čitavu scenu i činjenicu da su zbog svoje eklektičnosti poznati i van psychobilly miljea. Ukratko, dotični Velšani okupili su se u Cardiffu i ubrajaju se u prvi val bendova koji su miješali punk rock, rockabilly i horor tematiku, te samim time mnogo utjecali na razvoj psychobillyja. Bend iza sebe ima pozamašnu diskografiju: osam studijskih albuma, četiri kompilacije i liveove koji su izlazili od ’87 do ’04 („Call of the Wired“).

Uvertira u gig započela je standardnim okupljanjem publike u tzv. Kset parku, na Martinovki, ali iznenadni pljusak požurio je ljude prema ulazu u klub. Kao predgrupa i uvijek vjerna podrška na koncerima ovog tipa, nastupili su domaći Latex Willer. To su odradili standardno: s Peppersom kao srcem benda i u prvom planu seksi Irina u ultra vrućim hlačicama. Nakon toga počela je ozbiljna zabava.

Kset se dobrano popunio zaista raznolikom ekipom (bilo je tu skinheada, bikera, punkera, mladih i starih, čak poneki stranac iz regije i neizostavne lijepo sređene pin-up style djevojke). Za vrijeme hitova (a gotovo sve su bili hitovi) poput „Pervy in the park“, „PVC chair“, „Retard whore“ i „Shadow crypt“ trajao je pogo i proljevanje pive i „singalong“, posebno sa strane ženske publike nagurane na monitore. Također, bilo je tu i nešto stvari s najnovijeg albuma „Welcome back to insanity hall“ (2012), koji je izašao nakon sedmogodišnje pauze. Unatoč diskografskoj dugogodišnjoj pauzi, novi materijal zaista zvuči dobro.

Uz odlične stvari, ove momke se isplatilo čuti/pogledati uživo i zbog scenskog nastupa: neizostavnog šarenila i teatralnosti psychobillyja, te Sparkyjeve karizme koja se osjećala za vrijeme trajanja čitavog nastupa (čak i u trenutku kada je povratio na stejdžu i nastavio piti “treš” bijelo vino).

Koncert je bio izvrstan i svatko tko je imao priliku doći, a propustio ju je, može samo požaliti. Čak i ako niste zaluđeni fan psychobillyja, ovo je zaista bila svojevrsna koncertna lektira.

piše: Jana Atra
foto: Miyu Myau

 

FOTO GALERIJA


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*