Dimmu Borgir na metal stageu

sdimmu borgir metalOvogodišnji T-Mobile InMusic festival osim promjene glavnog sponzora donosi i stage namijenjen metal fanovima kao poslovnično najvjernijoj festivalskoj publici. Prvi headliner su stjegonoše norveškog black metala Dimmu Borgir.

Dimmu Borgir su osnovani 1993. kao tipični skandinavski black metal bend, no već sa debi albumom For All Tid privlače pažnju underground publike. Ubrzo privlače i fanove van underground okvira te šire svoj glazbeni izričaj uvođenjem elemenata simfonijske i klasične glazbe. Ovo posebno dolazi do izražaja na albumu „Death Cult Armageddon“ u čijem snimanju sudjeluje i Praška filharmonija. To se pokazalo izuzetno mudrim marketinškim potezom pa Dimmu Brogir postaju najprodavaniji black metal bend. Podjednako popularni na praktički svakom tržištu Dimmu Borgir svakim novim albumom ruše do tada postavljene rekorde i granice te su približili black metal glazbu mainstream publici. U SAD-u dosežu za ovu glazbu do tada nezamislivo 43. mjesto na Billboard ljestivci najprodavanijih albuma i sviraju uz Black Sabbath na glavnom stageu Ozzfesta do Europe gdje postaju prvi black metal bend ikada na broju 1 u Norveškoj, ulaze u Top 10 zemalja poput Njemačke ili Španjolske te zauzimaju vodeće pozicije na najvećim heavy metal festivalima. Ovakav uspjeh svakako im donosi i negativan image među najzagriženiji poklonicima žanra koji ih nazivaju “blackmetal bendom za malu djecu”, zajedno s istomišljenicima Cradle of Filth.

Dimmu Borgir su svakim novim albumom dodatno učvršćivali poziciju unutar mainstream black metala pa je posljedni studijski  „In Sorte Diaboli“ iz 2007. godine i najprodavaniji.

Diskografija / albumi:

1994: For All Tid
1996: Stormblåst
1997: Enthrone Darkness Triumphant
1999: Spiritual Black Dimensions
2001: Puritanical Euphoric Misanthropia
2003: Death Cult Armageddon
2005: Stormblåst MMV
2007: In Sorte Diaboli

www.dimmu-borgir.com
www.myspace.com/dimmuborgir


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*