Postignut dogovor oko zagrebačkog Centra za mlade i nezavisnu kulturu

postignut Dogovor oko zagrebačkog Centra za mlade i nezavisnu kulturuNakon tri godine akcija i pregovora između Grada i predstavnika zagrebačke nezavisne kulturne scene i mladih, postignut je konkretan dogovor o osnivanju Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.Naime, nakon prošlotjednog dogovora sa članovima Gradskog poglavarstva, na sjednici Gradske skupštine održanoj 25. studenog jednoglasno je usvojen prijedlog za osnivanje Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade koji će djelovati na tri lokacije – u bivšoj tvornici Jedinstvo, u Ulici kneza Mislava te u bivšoj Uljari.

Rezultat je to napora Saveza za centar za nezavisnu kulturu i mlade kojeg je osnovalo desetak organizacija (Savez udruga Klubtura, Platforma 9.81, CDU, Multimedijalni institut, WHW, Blok, Bacači sjenki, URK, Attack, …) upravo s ciljem osnivanja multifunkcionalnog centra za nezavisnu kulturu i makroregionalnog centra za mlade.

Podsjećamo, kako bi se ukazalo na problem nedostatka prostora za održavanje programa namijenjenih nezavisnoj kulturi i mladima, tijekom proljeća 2005. godine održan je niz javnih tribina koje su rezultirale potpisivanjem deklaracije Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba. Tom se deklaracijom i sam gradonačelnik Milan Bandić obvezao aktivno pristupiti rješavanju problema. U rujnu te iste godine u ruševnoj je tvornici Badel održano prvo izdanje Operacije:grad, manifestacije na kojoj je, u sudjelovanju 26 organizacija, održano oko sedamdesetak događanja. Operacija:grad privukla je tada oko 15 tisuća posjetitelja. U međuvremenu je derutna tvornica Badel postala samo još jedan toponim na karti zagrebačkog ugostiteljsko-trgovačkog univerzuma, zatvoren je klub Močvara, a gradska vlast kao potpisnik deklaracije nije, sve do sada, poštovala svoj dio dogovora.

Tako se ovom odlukom prvi puta osniva nad-institucija u čijem upravljanju ravnopravno sudjeluje više organizacija, a svjedoči i o aktivnoj, organiziranoj suradnji javnog i civilnog sektora.

Naime, potpisom na spomenuti prijedlog Grad i predstavnici Saveza za centar obvezali su se na osnivanje ustanove mješovitog tipa koja će upravljati prostorom Centra, no korisnici su zapravo ti koji će imati moć kreiranja programa i odlučivanja. Korisnici, dakle udruge uključene u Savez, one koje će se tek priključiti, pa čak i one koje na upravljačkoj razini neće htjeti sudjelovati u radu Centra, moći će koristit prostor Centra kao poligon za svoje programe. Kao još jedan od uvjeta ulaska u kolaboraciju ovakvog tipa, navodi se zahtjev za polilokacijskim centrom – na poziciji u Ulici kneza Mislava gdje će biti sjedište Centra, u prostoru bivše Tvornice Jedinstvo te u prostoru bivše Uljare koja će, kako sada stvari stoje, biti prenamijenjena u konferencijski, odnosno informacijski punkt. Ono čime će se Centar u budućnosti svakako baviti jesu potrebe rezidencijalnih programa (internacionalna razmjena umjetnika, organizacija, itd.) i prostora vezanog uz smještaj i održavanje istih. Također, bitno je naglasiti i da će Centar, odnosno njegovi korisnici, biti otvoreni za sve oblike suradnje na području nezavisne i urbane kulture kao i realizaciju općenitih programa potreba mladih, poput edukacije i slično.

Na prijedlog Skupštine Saveza za centar i uz potporu Grada, na mjesto v.d. ravnatelja Centra postavljena je Emina Višnić, predsjednica Saveza za centar te Saveza udruga Klubtura.

Budući ovom pionirskom projektu još uvijek predstoji kompleksan zahvat s administracijom, točni datumi teško se mogu definirati. Okvirno, prvi javni prostor Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, onaj situiran u Jedinstvu, trebao bi otvoriti svoja vrata negdje u prvoj polovici 2009. godine. No važnije od svega toga jest da je Zagreb napokon dobio unikatan prostor koji će prvenstveno funkcionirati kao svojevrsni logistički poligon za već postojeće, brojne programe vezane uz nezavisnu kulturu i mlade, ali će svakako utjecati i na proizvodnju ideja za one sasvim nove.

from Kulturpunkt by stjepan@kulturpunkt.hr (stjepan jurekovic)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*