Earth: The Bees Made Honey in the Lion’s Skull

earthRodonačelnici novog glazbenog pravca koji je kasnije preimenovan u drone, Seattleški prvaci Earth, nakon nekoliko mjeseci pauze ponovo dolaze na kraću europsku turneju u okviru koje, na žalost, neće doći blizu ovim krajevima. Na turneji promoviraju posljednji uradak The Bees Made Honey in the Lion’s Skull (2008).

Za razliku od starijih uradaka kad su Earth postavili temelje zvuka koji je, u međuvremenu evoluirao, a trenutno najpopularniji zahvaljujući njujorčanima Sunn o))), The Bees… donosi znatno laganiji, tiši i psihodeličniji ton. Dylan Carlson je zabrijao nakon Pentastar: In the Style of Demons albuma na drugačije kompozicije što se može čuti i na posljednjem CD-u. Ovaj zaokret od bučnih albuma počinje s come-back izdanjem Hex: Or Printing in the Infernal Method na kojoj je mr. Carlson zabrijao na psihodelične zvuke inspiriran starijim soundtrackovima špageti-westerna Ennia Morriconea. Earth se ovdje predstavljaju s bubnjarkom (!!!) Adrienne Davies, Steve Moorem na akustičnom i Wurlitzer pianu i s basistom Don McGreevyem. Zaista neuobičajeno, osobito za one koji su očekivali povratak teškom i bučnom zidu buke kao odgovoru na posljednja izdanja Sunn o))) i ostalih istomišljenika s matične kuće Southern Lord.

The Bees Made Honey in the Lion’s Skull donosi sedam srednje dugih (za ovaj žanr) stvari koje ukupno traju oko sat vremena i savršen su soundtrack za večernju vožnju prema moru, kroz “Arizonu” od Obrovca prema srednjoj Dalmaciji ili sporednim istarskim cestama.

Album otvara Omens and Portents I: The Driver koja neodoljivo podsjeća na soundtrack Carpenterovih Vampires. Dominira repetirajuća tema pustinjske gitare i zvuk koji bi možda očekivali kod Ry Coodera. Iako se na prvo slušanje postavilo pitanje što se dogodilo s onim starim, dronerskin Earth ubrzo posaje jasno kako se napeta, opasna atmosfera može postići i bez ruženja gitara.

Vožnja kroz preriju, dugačkom cestom koja se pretvara u ravnu crtu na horizontu ide dalje s Rise to Glory. Da, ovo je sountrack za film koji tek treba biti snimljen. U Miami Morning Coming Down II (Shine) se kroz snenu gitaru pojavljuje zvuk Hammond klavijatura da bi već u Engine of Ruin bile zamijenjene toplim i dubokim zvukom klavira. Drugi dio Omens and Portents II: Carrion Crow opet podsjeća na tajanstvenost tog pustinjskog kraja, toliko puta prikazanog u omiljenim filmovima ceste. Bubanj i dalje drži tek najosnovniji ritam koji se pretače prema laganijoj atmosferi Hung from the Moon.

Konačna završnica ovog elegičnog uradka dolazi s naslovnom The Bees Made Honey in the Lion’s Skull koja zaokružuje cijelo ovo malo remek djelce. Ako je lavlja lubanja simbol moći nekadašnjih drone divova onda su pčele radilice koje su se tu nastanile poruka o neuništivosti ideje i progresa. Pčele nastavljaju posao gdje je lav stao, još daleke 1996. godine s Pentastar: In the Style of Demons.

http://www.thronesanddominions.com/

Earth na europskoj turneji 2008

13.07. 2008 Supersonic     Birmingham
14.07. 2008 Whelans     Dublin
15.07. 2008 Black Box     Belfast
16.07. 2008 The Captains Rest     Glasgow
17.07. 2008 Scala     London
18.07. 2008 Patronaat     Haarlem (Nizozemska)
19.07. 2008 Cafe Glocksee     Hanover
20.07. 2008 Dour Fest     Dour


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*