Embassy 516 – intervju povodom izlaska albuma

Povodom sutrašnjeg izlaska novog albuma Embassy 516 „Surveillance Of The Environment“ pod okriljem Geenger Recordsa, donosimo intervju s bendom.

Kako ste počeli s radom, tko je formirao bend?

Embassy 516 je svoje postojanje prvotno zabilježio pod jednim drugim nazivom (negdje 2005. godine). Ipak, onaj točan datum pod ovim imenom je bio 18.11.2006.; kada je donesena konačna odluka o daljnjem radu kroz audio – vizualni izričaj unutar ovog projekta. Temeljna ideja je moja, a od prvih dana je podupiru: Tomislav Kličan, Nikša Sentić i Ivica Glunčić, a kasnije se priključio i Marjan Žitnik. Najnoviji član, gitarist Božo Prlenda, u band je došao malo nakon snimljenog studijskog albuma.

Kako je dubrovačka scena reagirala na vas?

Iskreno – loše. Od samih početaka smo se morali nositi s predrasudama i nerazumijevanjem okoline. Kako to biva u malim sredinama, sve što nije u uobičajenim kalupima te sredine, jednostavno je ljudima strano i samim time odbojno; ili na to gledaju s podsmijehom. Mi smo se u početku morali nositi s etiketama tipa „heroinski rock“, „emo – rezanje žila“, „dosadni post – rock“, … Naravno, naša želja za radom i ponos su prevladali, pa kako to inače biva – nakon nekoliko zapaženih koncerata i medijske popularnosti u sklopu In Music Festivala 2010., naglo se sav podsmijeh pretvorio u tapšanje po ramenu i odobravanje toga što radimo…

Koji je bio vaš prvi značajniji nastup?

Veliki udarac naprijed je bio prvi koncert u Zagrebu, 12.11.2009., u Klubu Sax. To je bio prvi put da smo dobili priliku van Dubrovnika predstaviti svoju glazbu, i tada smo se uvjerili kako van rodnog grada možeš biti puno bolje prihvaćen od strane širokogrudne publike.

Što vas inspirira u stvaranju glazbe i tekstova? Vidim da ste vrlo načitani i puni teorijskih referenci.

Kao autor glazbe i tekstova sam se na albumu „Surveillance Of The Environment“ potrudio cjelinu postaviti iz pogleda pojedinca koji se nalazi u današnjem društvu, te traži priliku za izraziti ‘sebe’ na određeni način. Nekima će to možda biti zanimljivo i pronaći će poput Vas mnoštvo socioloških ideja i referenci, dok će drugima možda nažalost ostati neshvatljivo i puko ‘filozofiranje’. Rezultat te ideje i odluke je moje školovanje i pokušaj da studentske godine učinim zanimljivim sebi i drugima. U međuvremnu sam postao magistar struke, a sada će i na albumu moja usvojena znanja ostati na neki svojstven način zapisana.

Kako je došlo do suradnje s Geenger Records?

Presudan je bio kontakt s Danijelom Sikorom, te ugodna piva krajem listopada 2011. U tom trenu nismo ostvarili suradnju za izdavanjem albuma, ali je dovelo do toga da sam počeo surađivati na promociji i PR-u za druge bandove na labelu Geenger Recordsa. Kasnije kad smo mi kao band stvorili financijske mogućnosti za izdavanjem Embassy 516, bilo je logično nastaviti u tom smjeru i izdati za kuću kojoj i osobno / poslovno pripadam.

Kako biste opisali vaš zvuk?

Godinama sam se poigravao jednim nazivom koji je skrojen u nekom naletu inspiracije… Riječ je o etiketiranju koji je zapravo ironija na sve dosad imenovane žanrove. Glasi: „Post Polemic Wave Of Pop“, te je u konačnici jako kontradiktoran, ali nas kao band itekako opisuje. Razdvojite ove pojmove i potražite glazbene riječnike ako vas zanima, pa će te se uvjeriti o čemu govorim… Ali osobno; zbilja ne volim nikakva etiketiranja i trpanje glazbe u ladice. Koliko god isklišeizirano zvučalo – glazba za mene može biti samo „dobra“ i „loša“!

Kakav nas album čeka 16. svibnja i koji su planovi s njim?

Čeka Vas 12 ujednačenih skladbi koje su dio cjeline imenovane po prvom stupnju komunikacijske teorije Harolda Lasswella – „Surveillance OF The Environment“. Riječ je o ‘kontroli i nadzoru okruženja’, a album i jest baš takav; veoma hladan, atmosferičan i usporen. Baš kao da Vas netko promatra kroz oko kamere, te tu i tamo pusti mali tračak nade i topline da ipak u potpunosti ne nestanete i prestanete postojati. Ljudi će na ovom albumu pronaći djelić autorskog izričaja o kojemu se da razmisliti. Oni koji traže nešto veselije i brže će ipak morat dočekati iduće izdanje za nekoliko godina. Ono će nositi sasvim drugu poruku, i veseliju atmosferu.

Gdje ga mislite promovirati? Imate li neke ugovorene nastupe?

Nakon odrađene press konferencije / akustične promo svirke u Rockmark knjižari 14.05., idući nastupi su zakazani tek krajem lipnja i tijekom srpnja. Zasad se zadržavamo samo na obali tijekom ljetnih mjeseci, a na jesen bi svakako odradili kontinentalni dio, tj. sjevernu Hrvatsku. Dubrovnik je predaleko od ostatka države, pa moramo detaljno birati gdje i kad se pojavljivati. Osim toga, puno nade polažemo u Internet promociju koja iz dana u dan nudi sasvim nove oblike komunikacije s ljudima koji osjećaju ono što ste ponudli pred njih.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*