Fakultetsko vijeće podržava zahtjeve studenata; nastave nema do ponedjeljka

nastave nema do ponedjeljkaNa zagrebačkom Filozofskom faksu nastava će zbog prosvjeda studenata biti blokirana do ponedjeljka, odlučeno je na današnjoj izvanrednoj sjednici fakultetskog vijeća na kojoj je jednoglasno podržan zahtjev Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno visokoškolsko obrazovanje na svim razinama zaključno s poslijediplomskim studijem.

Fakultetsko vijeće pridružilo se akciji studenata i kao svoj doprinos – u sklopu svjetskog tjedna protiv komercijalizacije obrazovanja – donijelo odluku o prekidu nastave do kraja radnog tjedna, rekao je prodekan za nastavu Damir Boras na konferenciji za novinstvo nakon sjednice.

Fakultetsko vijeće smatra da su metode kojima se akcija provodi legitimne i primjerene postavljenim ciljevima. U odluci Vijeća se također zahtijeva se da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama. One će biti proslijeđene Nezavisnoj studentskoj inicijativi, Studentskom zboru Filozofskog fakulteta, Vladi RH, ministru znanosti, obrazovanja i športa, rektoru Sveučilišta u Zagrebu, sredstvima javnog priopćavanja, studentima i nastavnicima.

Ukoliko se do sjednice Vijeća 29. travnja 2009. ne dobije očitovanje resornog ministra i Vlade RH, Vijeće Filozofskog fakulteta odlučit će o daljnjim koracima, rekao je prodekan.

U slučaju da studenti nastave s blokadom i nakon ponedjeljka Boras je rekao da će u tom slučaju odmah sazvati novu izvanrednu sjednicu Vijeća. O razmjerima ove studentske inicijative kaže da se savjetovao s mnogim stručnjacima te da je procijenjeno da studenti Filozofskog fakulteta nisu sami, već da se radi o globalnom trendu.

Predstavnici studenata nakon sjednice Vijeća izjavili su kako ponašanje ministra znanosti obrazovanja i športa smatraju sramotnim i kukavičkim  jer se nije niti udostojao komentirati blokadu nastave na dva velika i značajna fakulteta u Hrvatskoj. Za predstavnike Sveučilišta kažu da manipuliraju statističkim podatcima govoreći da prosječna školarina u Hrvatskoj iznosi 400 eura, dok je činjenica, prema službenim podatcima, da iznosi 950 eura.

O današnjim odlukama fakultetskog vijeća službeno će se večeras očitovati studentski plenum, o čemu će javnost sutra biti izviještena na sutrašnjoj konferenciji za novinstvo.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa oglasili su se kako ministarstvo od studenata zagrebačkoga Filozofskog fakulteta nije dobilo nikakav poziv na razgovor, a nisu dostavljeni ni službeni zahtjevi prosvjednika.

Tijekom popodneva i studenti Fakulteta političkih znanosti najavili su da će sutra održati sastanak s kojega će poslati podršku studentima Filozofskog fakulteta, a dekan Vlatko Cvrtila ne isključuje mogućnost da se ta inicijativa razvije u sličan prosvjed kao i na Filozofskom. Hina

više o blokadi


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*