Festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima

Festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima13. i 14. 12. Knjižnica za mlade, Banjavčićeva 8, Karlovac
Odbor za ljudska prava Karlovac organizira Festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima. Ulaz je besplatan.

PROGRAM

Ponedjeljak 13.12.

17:00: SURPLUS (R: Erik Gandini) Švedska, 2003., 52 min.

Zašto današnji konzumenristički životni stil u svijetu proizvodi toliko bijesa? Zašto mogućnost kupovanja ne čini ljude sretnima? Otkud praznina unatoč tolikom bogatstvu? Na ta i slična pitanja odgovara ovaj inteligentni spotovski dokumentarac koji na duhovit način kombinira dijelove govora manje-više omraženih svjetskih vođa (Bush, Berlusconi, Castro, Bill Gates..) s filozofijama vodećih antiglobalista kao što je radikalni „anarhoprimitivist“ John Zerzan.

18:00 SETTLERS (r: Sean McAllister) Velika Britanija, 2000., 60 min
Film o odnosu Palestinaca i Židova u Jeruzalemu, koncentriran na život i probleme dva lika. Ali Jiddah je rođeni Palestinac i bivši terorist koji je odslužio 17 godina zatvora zbog postavljanja bombe u Jeruzalemu, a sad radi kao turistički vodič. Njegov susjed Dov Shurin američki je ortodoksni hippie Židov koji radi kao radijski DJ i jedan je od bogatih Židova useljenika koji se nastanjuju usred palestinskih naselja. Neobičan film o dva neobična čovjeka, u jednom od najneobičnijih okruženja na svijetu.

19:00 UNFINISHED SYMPHONY (r: Bestor Cram, Mike Majoros) SAD, 2001., 59 min

Protest vijetnamskih veterana iz 1971. rezultirao je najvećim brojem uhapšenih ljudi u povijesti američke države Massachusets, što je otvorilo mnoga pitanja i debate u ulozi građanskog neposluha unutar demokratskog društva. Ovaj dokumentarac o događajima prije, za vrijeme i nakon demonstracija koje su uvelike promijenile stavove Amerikanaca prema ratu u Vijetnamu, posebno je aktualan danas zbog slične situacije u kojoj je Amerika nakon intervencije u Iraku.

Utorak, 14.12.

17:00 MY BODY (r: Margreth Olin) Norveška, 2002., 26 min

U ovom izrazito osobnom filmu, norveška redateljica Margreth Olin otkriva kako se ženi može biti teško identificirati sa svojim tijelom ako je od malena suočena sa dominantnim idealom ljepote koji promoviraju ženski časopisi. Redateljica u vrlo spotovski režiranoj šaljivoj ispovijesti promatra konture svoga tijela, koristeći pritom kućne video snimke, i uspoređuje se sa prizorima ‘idealnih’ žena, uz mnoge ironične komentare. Film je dobio 30-tak nagrada na raznim festivalima, i usput proslavio redateljicu, čiji je najnoviji dokumentarac ‘Raw Youth’ producirao nitko drugi nego Lars Von Trier.

17:30 EXPERIMENTUM CRUCIS (r: Taras Popov, Vladimir Tyulkin) Kazahstan, 1996., 52 min

Sumorna kronika pokušaja preživljavanja odgojnog tretmana u popravnom domu u Kazahstanu, snimljena od strane jednog od štićenika doma. Ime filma označava tehniku gutanja žileta kao pokušaj ‘bijega’ iz popravnog doma u bolnicu. Film je posebno zanimljiv i zbog nedavnih učestalih nasilnih događaja u hrvatskim popravnim domovima.

18:30 THE IDLE ONES (r: Susanna Helke & Virpi Suutari) Finska, 2001., 82 min

Lotko, Hapa i Bodi tri su mladića iz malog mjesta na sjeveru Finske. Spavaju do podne, piju pivo, idu na pecanje, igraju se igrice na kompjuteru, vozikaju po nedođiji i tako svaki dan. Oni nisu nevjerojatno lijeni, samo ne mogu naći posao. To što se i ne trude previše da promijene svoju svakodnevicu, to je druga stvar. Ovaj vrlo simpatičan film progovara o lošim stranama globalizacije kroz problem pronalaženja zaposlenja u Finskoj. Iako, gledajući ga s ove stane Evropske unije, bolje funkcionira kao duhovita kritika socijalno bogato podmazanog zapadnoevropskog društva.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*