Hartera04

I ove godine Hartera je ugostila mnoga strana i domaća imena “koja nešto znače” na modernoj glazbenoj sceni. Prvog dana zvijeza večeri bila je Roisin Murphy iz Moloko, a druge norveški šok-rokeri Turbo Negro i kontroverzna kanadska elektro-zvijezda Peaches čiji su se fanovi već u poslijepodnevnim satima počeli rojiti oko nekadašnje tvornice papira.

Monumentalni prostor bivše tvornice papira Hartera u Rijeci, podno vijadukta koji premošćuje Rječinu i ove godine bio je poprište značajnog elektro-rock događanja. Hartera je okupila važna imena plesne glazbe u regiji kojima su se pridružila i neka zvučna imena sa svjetske scene. Tijekom dva dana na dva floora nastupili su Roisin Murphy, Turbo Negro, Disciplin A Kitschme, TBF, Peaches, Father, Grč, Good Day To Die te mnogi drugi bandovi i DJ-i.

Prvi dan Hartere otvario je mladi riječki elektro dvojac Klaus, a, očekivano, najveću gužvu na velikom stejđu napravila je Roisin Murphy, pjevačice megapopularnih Moloko, zbog koje je izgleda i došla većina publike.

Uz Roisin prvi dan na Harteri nastupili su Elemental, britanke Client, te mnogo odličnih nastupa na ”drugom stejđu od kojih treba istaknuti stare iskusnjare Grč i mnoge DJ-e koji su držali tempo do ranih jutarnjih sati. Drugi dan je sve bilo podređeno dolasku opasnih norveških brijača TurboNegro i kontroverzne Peaches.

Da su Turbo Negro u gradu govorila je i sve veća koncentracija ekipe u TurboJugend jeans jaknama čiji su prišivci govorili od kud je sve ekipa “potegla”. Tako su zapaženi fanovi iz Zagreba, Trsta, te veći kontingent novosađana.

U subotu, točno prema programu, veliki stejđ otvaaju zagrebački stoneri Good Day To Die, koji su ovaj nastup nadovezali na svoju turneju kojom promoviraju prvi CD “Hazing Through Shadows”. Nastavak slijedi u sličnom ozračju gdje je lokalna metal uzdanica Father predstavljala neke nove materijale, a gig završavaju s hit-singlom Machina. Krajnje je vrijeme da se Father odlijepe od nasljeđa nu-metala jer to i mogu (a valjda) i znaju, samo je pitanje žele li to.

Da je Hartera od samog početka građena kao plesni (i elektro) festival potvrđuje veće zanimanje publike za nastup splitskih TBF-a te Discipline Kitschme.

I dok su TBF već toliko puta viđeni, Disciplina se ovaj put pojavljuje kao trojac. Koja u društvu prateće vokalistice Manje i “ritam-mašine u ljudskom obliku”, Buce koji repetirajućim ritmovima baca ekipu u trans pokazuje pravu veličinu ovog sastava. U najrazličitijim postavama, s trubačima ili bez, Koja JEST pravi vladar balkanske bas-gitare. Uspješnice Neko mora to da spreči i Betmen Mandrak Fantom publiku malo-pomalo pretvaraju u jedno rasplesano tijelo. Ricknebacker rules!!! Odličan izbor za Harteru.

Ispostavilo se da je Disciplina dodatno nabrijala ekipu za nastup pravih zvijezdi večeri, norveških death-rokera TurboNegro.

Ekipa na stage izlazi uz uvodne zvuke s posljednjeg albuma Retox i kreće prigodno s Welcome to the Garbage Dump a pravi mosh kreće s All my Friend is Dead. Hank Von Helvete, koji je na Harteri, saznali smo, slavio rođendan dosljedan je u rodeo hlačama i bezrukavniku u bojama američke zastave s nezaobilaznim deadmask makeupom. Redaju se hitovi iz cjelokupnog opusa, kao posljednji klip Do you Dig Destruction ili Don’t Say Motherfucker, Motherfucker. Veseli vidjeti Euroboya u pravom elementu kako razbija solaže na svom Gibson Exploreru, osobito nakon napisa o teškoj bolesti. TN izlaze na dva bisa, sviraju The Age of Pamparius a nagovoreni od publike I got Erection i Fuck The World.

Unatoč besprijekornoj svirci koja na trenutke ostavlja sumnju da dečki sviraju na playback razglas kao da nije bio potpuno podešen za rocknroll, a Turbonegro su imali i opasnijih nastupa. Bez obzira na sve publika se očito dobro zabavljala, a nakon odlaska Norvežana sa stejđa dolazi i do rotacije u publici. Turbo Jugend od kojih se većina može preimenovati u Seniore otišla je pronaći okrijepu na mnogobrojnim šankovima, dok se za nastup spremala gospođica Merrill Beth Nisker, poznatija kao Peaches. Kao što je i najavljeno predstavlja se s DJ setom u kome kombinira vlastite uspješnice s hitovima iz bliže i dalje povijesti. Peaches može biti zanimljiva i klasičnim partijanerima, ali i ostalim zaljubljenicima u elektronske zvuke gdje zabavu mogu pronaći svi, od neo-elektro-trashera do EBM industrijalaca.

Gužva na dance floru koja je započeta nastupom Peaches nastavila se uz DJ-eve Rex The Doga i James Zabielu do 6 sati kad je i zatvorena ovogodišnja Hartera.

Iako su organizatori i ovom prilikom htjeli spojiti gitarsku i rock zabavu i dalje stoji kako je Hartera bazično prepoznata kao festival plesne glazbe, bilo da se radilo o elektronskoj ili gitarskoj. Najbolje se to moglo vidjeti prilikom migracije uoči nastupa Peaches. O tome će zacijelo i sami organizatori promisliti uoči pripreme malog jubileja, pete Hartere za koju je najavljena i moguća promjena lokacije.

Za zaključiti je kako je riječki festival Hartera i ove godine uspješno nastavio svojim radom i s još atraktivnijim gostima postaje sve važnije mjesto domaće ljetne festivalske ponude. dmc


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*