WITTR: Večer Kaskadije u Vintageu

wolves in the throne room wiegedoood vintage mracnjastvoKoncert američkih Wolves in the Throne Room u Vintageu od same najave bio je jedan od evenata koje se ne smije propustiti, a kad je obznanjeno da su im support belgijski mračnjaci Wiegedood sreća nije mogla biti veća.

Bendovi zauzimaju gornji dom kužerskog bleka (koji ne slušaju metalci) pa je jasno da se u klubu u Savskoj moglo vidjeti masu poznatih faca koje obično i ne posjećuju metal gigove.

Wiegedood su relativno novo ime da europskoj sceni, iza sebe imaju tek dva albuma, De doden hebben het goed I i II, od kojih je drugi upravo izašao i predstavljen je na zagrebačkom koncertu.

Tročlanu postavu (bez bas gitare) s velikim očekivanjima dočekalo je zainteresirano mnoštovo koje se već opskrbilo bogatim asortimanom s distra koji je bio propisno popunjen obzirom da je ovaj gig tek otvarao europsku turneju.

Wiegedood od početka kreću beskompromisno i mračno sa Svanesang kombinirajući black s utjecajima crusta i melankoličnih ambijentalnih tonova. U startu je sve zvučalo pomalo kaotično, tonac je tražio zvuk no uskoro su se uštimali slušni aparati, a i publika kod šanka je skužila da gig kreće uzlaznom putanjom. Set lista se nastavlja s Ontzieling, Cataract i naslovnom pjesmom novog albuma, De Doden Hebben Het Goed II.
Bend šiba svoju verziju black metala, pa iako se osjećaju utjecaji Norveške daleko je to od zvuka s kojim bi “ordinary” blekeri bili zadovoljni. Premijerni nastup u Zagrebu zatvaraju sa Smeekbede. Sasvim sloidna svirk, korektna, uz pomalo zatvoren nastup. Kako god, Wiegedood su bili tek uvod u nastup glavnog benda večeri.

Wolvse smo prije koju godinu imali prilike gledati u Tvornici gdje nas nisu pretjerano oduševili unatoč respektabilnoj scenografiji. Kako je na prošlom koncertu u Zagrebu zvuk bio raspršen i nezanimljiv postojala je opravdana sumnja da se slično ponovi i ove godine što bi bilo šteta na izvrstan Thrice Woven album koji izlazi iz uske sfere cascadian black metala.
Novi materijal koji smo imali prilike čuti i u Vintageu uz svoj prepoznatljivi cascadian stajl često “baca” na melodije Burzuma i drugih šampiona norveške škole.
Od samog izlaska na stage, izuzev premonotone rasvjete sastavljene od prigušenih reflektora, WITTR pokazuju da su poradili na scenskom nastupu. Keltska trajbal scenografija, frontalne tri gitare nadopunjene klavijaturama i preciznim bubnjevima od samog početka nastupa uvlače publiku u mistično putovanje kišom i maglom zaogrnutim šumovitim planinama zapadne obale. Atmosfera puna melnakolije i vlage u kostima je potpuna. Bend šiba uspješnice s novog albuma uz provjerene hitove s Two Hunters i Celestial Lineage vješto se poigravajući dinamikom od sporih, akustičnih dijelova do odlaska u blastbitove. U svakom slučaju publika je dobila jedan konkretan konc što je potvrdila i gužva oko mercha. dmc


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*