HOMO HOMINI LUPUS: Without Us They Don’t Exist

HOMO HOMINI LUPUS Without Us They Don't ExistWithout Us They Don’t Exist, treći album pulskih crust/grindera Homo Homini Lupus dobili smo odmah po izlasku u distribuciju, u ljeto 2010. godine od kad se često vrti u CD plejeru, osobito za nabrijavanje pri odlasku na na gigove bendova slične orijentacije.

Pulski bend iza sebe imaju veli broj nastupa od kojih smo i pisali o onom na Kamun festivalu 2009. goine gdje su se iskazali kao jedan od najjačih nastupa druge večeri.
Without… sadrži čak deset ljutih songova, pola na engleskom a pola na hrvatskom, koji će od samog početka zatitrati brk svakom ljubitelju žanra. Ne može se a ne povući paralela s utemeljiteljima stila, Napalm Death. U očekivanju nove ploče birminghamskih super teškaša HHL će svakako dobro doći za taljenje leće vašeg CD špelera, a može se samo zamisliti kakav ršum stvaraju na dens flooru.
Album otvara hit pjesma When we stop, everything stops! koja osim ultra rifova i izmjena vrištećeg i growling vokala donosi i malo predavanje o anarhističkoj revoluciji. Naime, stvar je inspirirana tekstom Making Anarchist Revolution Possible Arhtur J. Millera što HHL izdvaja iz hrpe sastava koji tekstove doslovno slažu” kao pratnju glazbi.
Slična priča nastavlja se i u Lancima kapitala koji na puno otvoreniji način proklamiraju stavove i razmišljanja pulskih grajndera. Brzinac začinjen modernim rifovima  koji na trenutke zvuče industrijski i screamo/growlin’ izmjenama definitivno će se dopasti ljubiteljima modernijeg hardcore i metal izričaja.
Angažiranost HHL vidljiva je tako i u ostalim stvarima. Remade Society Everywhere nadahnuta tekstom Dragana Tomića objavljenim u Direktnoj akciji je jedna fina teža stvar koja podsjeća na starije Morbid Angel uradke odsvirane na pank način. Na spori početak nadovezuje se high tech brzinac s a la Slayer solažom. Fiiino.
The Dialogue of Blood Sucking Reprobates je još jedna brutalna brza stvar koja je pravi uvod u drugi veliki hit s ovog albuma: The Only Church That Illuminates Is A Burning Church! u kojoj se bend bavi religijama kao institucijama za stvaranje profita i kontrolu masa iza krinki koje propovijedaju ljubav i pravdu. Početak je pomalo stadionski s melodičnom temom koja se čak naslanja i na ono što danas zovu emo na skandinavski način. Ne radi se tu o emo-glazbi s top lista što govori i polu refren Religion is problem, not a solution. Mnogi metalac bi na ovo rado zavrtio svoju kosijanu i pokazao roge. Hitčina!
U Našoj stvarnosti “puležani” se vraćaju u “višu” brzinu. Nema šale, a bogme niti odmora u ovom brzincu.
1000 Divisions HHL vraća sukobu klasa koji se kao tema proteže kroz cijeli materijal. Nakon prošlog mitraljiranja  još jedna kompleksnija stvar s izmjenama ritma i “zeznutim” fintama.
The Power of Ignorance se, kao i šesta stvar, Naša stvarnost, obraća najširim slojevima koji zbog komoditeta mainstream kulture ne razmišljaju o životu niti društvu u kome žive. Sumnjam da će to kroz ovu glazbu doći do većine njih, no moguće se kojem metalcu omakne u CD plejer pa još ako pročita tekst…
U istom stilu nastavlja se i u Box of Illusion koji progovara o ljudima “zakucanima” za male ekrane. Nakon kraćeg klavirskog uvoda kreće gitarski rif koji bi se prije mogao spojiti s horror metal video spotom nego angažiranim hardkorom. Stvar je podijeljena u dva dijela i nakon uvoda kreće ubrzavanje da bi kraj opet bio komplicirani mid-tempo nalik na floridski Death.
Album zatvara Disconnection kojim završava obračun, bar što se ovog albuma tiče, s nametnutim konzumerskim mentalitetom i vrijednostima.
Ne smije se zaboraviti spomenuti kako je Without Us majstorskom rukom snimao Jule, poznat po radu s Anti-otpadom, Barakudom, Bolesnim Grinjem i Franci Blaškovićem, u svom Ja sam gluh studiju dok je za produkciju i atmosferu zaslužan Ivan Jakić iz Kuta Sobe.

Da Homo Homini Lupus ne miruju govori i informacija kako je upravo izašao split album s hardcore punk bendom Brivido koji se može nabaviti i na vinilu u limitiranoj nakladi od 500 komada. Album se može nabaviti preko http://www.myspace.com/hhlpula ili neke od etiketa koje su zajedničkim snagama priredile ovo izdanje. 10/10


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*