HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

24.03. – 28.03.2009. KINO EUROPA, Zagreb
Human rights film festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održava se od 24. do 28. ožujka 2009. u zagrebačkom kinu Europa, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“.
U svom šestom izdanju festival se bavi političkim sustavom i ratnim zločinima. Što je i kako funkcionira suvremena politika; zašto je političko djelovanje danas sinonim za korupciju, populizam i raspad sistema – to su neka od pitanja o kojima govore filmovi na festivalu.
U tako postavljenom tematskom okviru posebno ćemo se osvrnuti na raspad političkog sistema koji je u 20. stoljeću i ustanovio suvremenu koncepciju ljudskih prava. Radi se o iskustvu masovnih ratnih zločina i genocida.
Za razliku od mnogih koji će tvrditi da su ljudska prava danas zastarjela, jer su ionako samo maska za provođenje drugih interesa, ovogodišnji će Human rights film festival u svom filmskom i govornom programu pokušati ukazati na važnost ljudskih prava i to upravo ako ih se poima politički.
* napomena: selekcija iz programa će istodobno biti prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv

*** FILMSKI PROGRAM ***
Filmski program festivala će u 5 dana prikazati 16 naslova, igranih i dokumentarnih. Iz filmskog programa izdvajamo:

Film otvorenja je Il divo, talijanskog redatelja Paola Sorrentina, koji je dobio glavnu nagradu žirija na festivalu u Cannesu, a bio je višestruko nominiran za godišnju Europsku filmsku nagradu. Radi se o satiričnom igrano-filmskom portretu jednog od najdugovječnijih i najozloglašenijih europskih političara – višekratnom demokršćanskom premijeru Italije Giuliju Andreottiju. Sorrentino na primjeru Andreottija prikazuje kako funkcionira politički sustav kada se uortači sa mafijom i crkvom.

Izraelski redatelj Eyal Sivan je gost festivala, a prikazujemo njegova tri filma. Specijalist je višestruko nagrađivan film o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu početkom 60ih koje je bitno odredilo sva dalja promišljanja o zločinima i osobnoj odgovornosti. Iz ljubavi prema narodu govori o istočnonjemačkoj tajnoj službi Stasi i socijalističkom društvu nadzora, a Građani K o populizmu na primjeru poljskih političara braće Kaczynski.

Pavel Koutecky, Građanin Havel – Izvanredan dokumentarac koji prati političku karijeru češkog predsjednika i književnika Vaclava Havela. Odgovor na to kako je 90ih godina u Istočnoj Europi nastajala demokracija.

Grupa autora, Priče o ljudskim pravima – Povodom 60. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima preko 20 istaknutih svjetskih redatelja je snimilo kratke filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava. Između ostalih u projektu sudjeluju Jasmila Žbanić, Sergej Bodrov, Marina Abramović, Appichatpong Weerasethakul…

Lav Diaz, Melankolija – na venecijanskom festivalu 2008. nagrađen igrani film filipinskog redatelja koji je nova zvijezda azijatskog filma. Ultimativni naslov za filmofile.

*** GOVORNI PROGRAM ***
U suradnji sa partnerima Documentom i Centrom za ljudska prava bit će također organizirani okrugli stolovi i predavanja koji će se baviti temom suočavanja sa ratnim zločinima na našim prostorima. Na jednom će okruglom stolu biti riječi o tome kako se uopće mogu utvrditi činjenice vezane uz ratne zločine; zajedno sa gostom Festivala Eyalom Sivanom planiramo razgovor o događanjima u Gazi, a bit će održan i razgovor kako su na filmu obrađeni ratovi iz 90ih.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*