ISIS – IZVAN SVIH OKVIRA

piše: Josip Dujmović
Bend koji je svrstavan u razne kategorije, kao post-rock, sludge, hardcore, prog-metal, avant-garde, drone, indie, post-metal i mnoge druge, je uspješno izbjegao sve te etikete i razvio zvuk jedinstven samo imenu ISIS. Sada izdaju novi album „Wavering Radiant“, koji će zasigurno, kao i njegove prethodnike, biti teško staviti unutar ikakvih okvira.

Isis su osnovani u Bostonu 1997. godine. Nakon višegodišnjeg eksperimentiranja u različitim bendovima, Aaron Turner, Jeff Caxide, Chris Mereschuk i Aaron Harris odlučili su osnovati ISIS. Aaron Turner o tome vremenu govori: «Isis je formiran nakon nezadovoljstva četvorice članova sa prethodnim bendovima, te smo tek ovdje došli na svoje».
Prvi EP Mosquito Control izlazi već 1998. u prvotnoj postavi koja se kasnijih godina dosta mijenjala: prvo je otišao Mereschuk da bi na kraju 1999. Bryant Clifford Meyer iz The Gersch i bivši član Cast Iron Hike, gitarist Michael Gallagher pristupili bendu. Nakon izdavanja njihovog prvog dugosvirajućeg albuma Celestial i SGNL EP-a za Neurot Recordings 2000. godine, bend je privukao ogromnu pažnju u metal/hardcore underground krugovima svirajući na turneji sa Cave In i Neurosis. Postava benda ostala je ista do danas.

Dok je Celestial duboko ukorijenjen u metalu i hardcoreu, njegov sljedbenik Oceanic je, može se reći bio prvi korak prema Isis zvuku kakvog danas poznajemo, te je izravno utjecao na rađanje novog muzičkog žanra kojeg danas mnogi nazivaju post-metal. 2004. godine izlazi njihov treći album Panopticon, kojega obilježava daljnja progresivnost započeta prethodnim albumom, s još naprednijim post-rock notama, kako strukturalno tako i u smislu zvuka. Album je izvrsno prihvaćen, a na Altered Course pjesmi gostuje Justin Chancellor iz Tool. Tada se bend već afirmirao u raznim umjetničkim krugovima što su potvrdili nastupima u Los Anđeleskom muzeju primjenjenih umjetnosti, te na All Tomorrow’s Parties – Don’t Look Back festivalu.

In The Absence of Thruth je četvrti dugosvirajući album izdan je u listopadu 2006. godine, za Mike Pattonov Ipecac records. Album ponovno evoluira u manirima Oceanic i Panopticon izdanja, ali sad dodajući više elemenata elektronike, bubnjarskih struktura i vokalnih tehnika. Zvuk je melodičniji nego prije i kao da se odcjepljuje od prethodnih „drone“ sklonosti, dok teži više tradicionalnim metal elementima, ponajviše u žešćim dijelovima. To je njihovo najuspješnije izdanje dosad, koje su okrunili svirajući kao predgrupa Toolu na 10,000 days turneji.

Bend kao uzore navodi Tool, The Melvins, Godflesh i Neurosis od kojih su posljednja dva izrazito naglašena u prvim izdanjima, no silnom progresivnošču i razbijanjem glazbenih okvira sami su postali i nositelji i oni koji su imitirani u rastućoj post-metal sceni. U terminima kategorizacije, Isis je često opisivan kao post-rock, žanr koji odmiče tradicionalnim elementima poput refrena, strofa, repetitivnih vokala ili brzih rifova. No to baš ne pokriva sve, jer post-rock je žanr koji odlikuje ne agresivnim vokalima i ne distorziranim gitarama, dok Isis, pogotovo u ranijoj fazi, ima izrazite elemente hardcore/sludge zvuka i brutalnih vokala. I dok njihova muzika ujedno sadrži hardcore, drone, sludge, indie, ambiental i post-rock elemente, niti jedna od tih etiketa ih ne opisuje dovoljno.

Željno iščekivani peti studijski album Wavering Radiant, izlazi 5. svibnja ove godine za Ipecac, te kao limitirano vinyl izdanje 29. travnja. Fanove žanra zasigurno će Isisu privući i gostovanje “toolovca” Adama Jonesa.•


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*