Izgradnja tvornica marihuane u Kaliforniji

Legalizacija marihuane u KalifornijiUpotreba marihuane u Kaliforniji legalizirana je u medicinske svrhe, a gradska uprava Oaklanda ovih dana će izdati dozvole za izgradnju četiri velike tvornice.

Indijska konoplja će se tamo uzgajati, sušiti, pakirati i industrijski distribuirati u velikim količinama.
Manji uzgajivači prosvjeduju protiv jer ne mogu izdržati konkurenciju tvornica, koje će vrlo brzo sniziti cijenu te povećati proizvodnju i početi s punjenjem praznog kalifornijskog proračuna.

Skupe licence za otvaranje tvornica će se plaćati po ugledu na duhan koji u svijetu slovi kao jedan od glavnih “punjača” proračuna. Proračun države Kalifornije planira se za iduću godinu s injekcijom od 1,4 milijarde dolara od marihuane.

− Uspostavljanje odgovornog i reguliranog sustava licencija omogućit će nam nadzor nad tim industrijskim pogonima. To je značajan korak u učvršćivanju javne sigurnosti, a osim toga, otvorit će se nova radna mjesta i porast će prihod u proračunu − izjavila je tim povodom nadležna članica gradskog savjeta Oaklanda Rebecca Kaplan.

Taj je grad, deveti po veličini u Kaliforniji, nedavno oporezivao ljekarne u kojima se već prodaje “medicinska marihuana“, uglavnom u obliku čajeva i masti, s ukupno 1,5 milijuna dolara. Od licencija za tvornice, međutim, očekuje se znatno više od toga.

Gradski oci nemaju razumijevanja za sudbinu 400 malih uzgajivača, prije svega zbog toga što se veliki proizvođači mogu puno lakše kontrolirati, a od malih stalno prijeti opasnost od požara jer u staklenicima koriste jake svjetiljke. Oakland će tako biti prvi grad u SAD-u u kojem će se marihuana legalno industrijski proizvoditi.

Ususret referendumu, ankete pokazuju da je broj pristaša i protivnika legalizacije marihuane prilično izjednačen. Ima mišljenja da bi ovakvo plansko i organizirano postupanje vlasti, kakvo se najavljuje u Oaklandu, moglo ojačati tabor pristaša ili barem smanjiti otpore, jer očito je da država preuzima nadzor, tako da uz ovu laku drogu više neće biti vezani šverc i kriminal.

Istodobno, kako pokazuju studije, marihuana bi u legalnoj prodaji bila čak deset puta jeftinija nego na ilegalnom, crnom tržištu. Referendum se približava i pripreme se ubrzavaju, ali svi i dalje zaobilaze ključno sporno pitanje – legalizacija marihuane u medicinske svrhe jest u nadležnosti država, ali legalizacija za pušenje zapravo je domena federalne vlade o čemu se političari, zasad, ne izjašnjavaju..

izvor: zamirzine.net


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*