Jucifer protutnjao Vintageom

Zagrebačkim Vintage Industrial Barom protutnjala je u okviru svoje stalne turneje američka sludge senzacija Jucifer. Po posjeti se i ne može reći da se radi o svjetski poznatom bendu za kojeg su svi koji su na ikoji način vezani za teško rifovlje nisu čuli.

Jucifer su na sceni već dvadeset godina i poznati su osim po specifičnom pristupu sludge/doomu i korištenju opreme. Naime, dvojac koga čini bračni par Gazelle Amber Valentine na gitari i bubnjar Edgar Livengoode iza sebe ima pravi zid sačinjen od pojačala kako bi dodatno naglasili svoj ekstremno glasni zvučni izričaj. Na žalost na zagrebačkom koncertu izostala je gradnja cijelog zida pojačala pa je Gazelle imala “samo” po dva Ampegova 8×10 i 4×12 kabineta koji su bili poprilično odvrnuti da vjerojatno ne mnogobrojnoj publici i danas zvoni u ušima. Radi se o pravom malom/velikom DIY bendu koji u kamperu s prikolicom turira širom svijeta, svira u prostorima od etabliranih i poznatih klubova, festivala i dvorana do squatova i barova.

Gazelle i Edgar su ove godine u svoju neprekidnu nomadsku turneju nakon gotovo pet godine pauze opet ubacili Zagreb. Vintage je ovu večer bio preveliki prostor za publiku koja se okupila još jednom provjeriti kako zvuče legendarni bukači.
Bez predgrupe, ne čekajući publiku koja se zabavljala pivkanima u prvom dijelu Jucifer kreće s brzincem koji je mnoge iznenadio. Zvuk je u početku bio toliko snažan i preraspršen, u visokim frekvencijama da se Gazellin vokal jedva nazirao, a blast beatovi u potpunosti su došli neočekivano. Tek s razradom priče bend se vraća u svoj prepoznatljivi ambijent teškog riljanja po još težim rifovima. Definitivno brzina nije im sretnija strana. Što se tiče sigurne drugog dijela koncerta, spori, repetitivni dijelovi su ono najbolje gdje Jucifer pliva kao ajkula plitkim podmorjem, mast se cijedi iz moćnih zvučnika, a bračni i umjetnički duet radi kao “švicarski sat”.
Svoj 45 minutni nastup završavaju s bisom što je pravo iznenađenje, posljednjih godina sve rjeđe bendovi izlaze na poziv publike.
Nakon giga Gazelle i Edgar su se ostali družiti s publikom, pozvali zainteresirane da provjere merch u priručnom distro-štandu na ulazu u backstage. Na žalost, distro je poprilično opustošen od fanova na prijašnjim postajama turneje pa se kući vraćamo bez vinila i hoodica. Inače t-shirti su kool pa ukoliko Jucifer navrate u vašu blizinu počastite se dobrim gigom, a možda imate i više sreće s trgovinom.
Sljedeće u Vintage idemo 15.11. na Wiegedood i Wolves in the Throne Room. king-o-doom


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*