Kako je propao Radio 101

radio 101 zagrebZagrebački Radio 101 značio je ne samo građanima metropole često svjetlo na kraju tunela i posljednju slamku za spas nezavisnog izvještavanja. Loše rukovodstvo, osobni interesi i sukobi unutra kuće otjerali su najslavniju domaću radijsku kuću u stečaj.

Prenosimo analizu Siniše Bogdanića objavljenu na portalu h-alter.hr kako je posljednji “slobodni prostor” u radijskom eteru otišao u povijest.

Najveći gubitnici ovakvog razvoja situacije, uz radnike koji već sedam mjeseci nisu dobili plaće, su građani Zagreba koje je radio kojemu su vjerovali – doslovno iznevjerio.

Zagrebački Radio 101, nekad uzor drugim lokalnim postajama, danas odlazi u povijest kao medij koji je uništio sam sebe. Iako se čini da su u ovom trenutku najveći gubitnici zaposlenici koji već sedam mjeseci nisu dobili plaće te je veliko pitanje hoće li ih ikada i dobiti, dugoročno su to građani Zagreba (i ne samo Zagreba obzirom na koncesiju) koje je radio kojemu su vjerovali – doslovno iznevjerio.

U posljednjih 27 godina, Radio 101 je bio doživljavan kao postaja koja ne podilazi nikome i otvoreno progovara o svim društvenim problemima i anomalijama. Svoj kultni status je Stojedinica potvrdila 1996. godine kada ju je tadašnji državni vrh pokušao ugušiti oduzimanjem koncesije i dodjeljivanjem frekvencije režimskim ljudima, kako se ispostavilo, ogrezlim u pretvorbenom kriminalu. Bunt se iz etera preselio na ulice, a moderna Hrvatska je zabilježila prvi građanski neposluh zbog očuvanja javnog dobra. Sve ostalo je postala povijest u koju se upisalo 100 tisuća građana koji su na glavnom zagrebačkom trgu ispod balkona Društva arhitekata obranili “svoj” radio. preuzeto: h-alter.org

ČITAJ DALJE –>


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*