Kako svirati hardcore?!

hardcore workshop how to play guitar kako naučiti svirati gitaraMnoge gitariste početnike gnjave kako je sviranje gitare pravo umijeće i kako za izlazak na stage treba provesti mnoge sate u vježbanju. Također, često se tvrdi kako se prvo treba svladati vještina sviranja na akustičnoj gitari pa tek onda slijedi prijelaz na električnu. Treće što industrija ali i samozvani gitarski gurui nameću mladom gitaristu jest kako nema dobre svirke bez vrhunske opreme kakvu koriste najpoznatiji virtuozi.Da su sve ovo tričarije i najobičnije gluposti potvrdili su još davno pankeri predvođeni Ramonesima, masovni hardcore pokret 80-ih i Nirvana i grungeri 90-ih.

Za dobar provod, iskazivanje vlastitih ideja ili tek puko izbacivanje negativne energije preporučuje se zasvirati hardcore. Ovdje pravila “big businessa” ne važe, može se svirati rifovima koji se relativno jednostavno nauče a opet močno zvuče. Na ovaj način vrlo lako možete se prebaciti na slične glazbene pravce kao što su punk ili metal.

KORACI

1. Potrebno je kupiti gitaru i ostalu opremu

Danas se za relativno malo novaca može kupiti električna gitara koja će zadovoljiti vaše potrebe. Različiti proizvođači (Peavey, Behringer, Vintage, Washburn, Schecter) rade odlične i jeftine instrumente. Uz gitaru  obavezna je upotrebna  neke pedale koja distorzira zvuk. Njihova se cijena kreće već od 250 kn. Neka gitarska pojačala već u sebi imaju efekt distorzije tako da u tom slučaju izbjegavate ovaj trošak. Cijene gitara koje će zadovoljiti apetite novopečenih hardkoraša kreću se od 700 do 2000 kn dok se solidno pojačalo može “ubosti” već za 2000 do 3000 kn. Zaboravite da ćete s ovom opremom imati zvuk i snagu Slayera, Napalm Death ili Heaven Shall Burn no to vam u početku niti nije cilj.

2. Naučiti svirati

Naučiti svirati možeš i sam, na Youtube i sličnim stranicama ima brdo filmića s lekcijama iz sviranja, od najjednostavnijih do naprednih. Uz one najosnovnije možeš lagano učiti i prve scenske “finte” (mahanje kosom, plaženje jezika publici, pokazivanje “rogova” i slično). Posebno se ovo preporučuje ljutim sljedbenicima švedsko/finske škole koja njeguje izrazito jak distorzirani zvuk pa manje greške i nepreciznosti publika na ionako lošem razglasu neće niti primjetiti. Posebna se pažnja treba posvetiti desnoj ruci (dešnjaci) kojom se trza žice: dlanom se pritisnu žice i trzanje trzalicom proizvodi zvuk koji se proteže od štektanja puškostrojnice do paljenja automobila što već zavisi o vrsti distorzije i brzini sviranja.

3. Štimanje gitare

Iako će wanna be mag iz našeg sokaka tvrditi kako se gitara štime iz E zaboravite takve nebuloze jer tzv. drop-d štim (ili kao kod Marka iz Sepala drop-C) daje znatno dublji i močniji zvuk. Ovo se radi na način da se najdeblja žica štima (iz uobičajenog E) u D ili čak C. Osim toga žice će biti manje napete pa će vas i prsti manje boljeti a saund će biti “opasniji”.

4. Sad ste spremni za “pržiti” svoju prvu hardcore stvar

Za početak nemojte se mučiti i komplicirati te raditi stvari od mnogo dijelova. Najjednostavnija forma je:

uvod–>tema–>refren–>tema–>refren–>refren–>kraj

5. Za kraj

Na kraju svega, potrudite biti različiti od ostalih bendova koje slušate ili s kojim se znate. Kao i u svemu drugome, samo originalnost će vas izdići iz mase istih. Proučavajte i i eksperimentirajte s različitim parametrima, od brzine, zvuka, mijenjanja tonova, ubacivanja novih elemenata u stvari. Nemojte imitirati druge niti se ponavljati i na taj način ćete biti zapaženi. Uporno vježbanje i rad u “rupi” mora se na koncu isplatiti. •


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*