Lee Scratch Perry najavljue SeaSplash

Seasplash Summer club29.04. Boogaloo, Zagreb
“Lee “Scratch” Perry će uz pratnju svojih Upseters najaviti još jednu reggae sezonu u režiji SeaSplash ekipe.


Lee Scratch Perry
opravdano nosi epitet jednog od najdugotrajnijih i najoriginalnijih reggae producenata i izvođača svih vremena. Započeo karijeru početkom 60ih kao pjevač i inžinjer Studio One-a (Kingston, Jamaica) u vlasništvu Sir Coxsone Dodd-a, dok su u njemu nastajali klasici Wailersa poput African Herbsman i Soul Revolution.
Kao pionir reggae-a Lee “the Upsetter” Perry surađivao je s nizom antologijskih imena, od Heptonesa preko Skatalites do Clash, a kao jedna od važnijih stvari pripisuje mu se kumovanje pri povezivanju Boba Marleya, Petera Tosha i Bunny Wailera s Barnet Brothers (Carleyem i “Familymanom” koji su činili jezgru tadašnjih the Upsetters), što je rezultiralo stvaranjem najvećeg benda u povijesti reggaea: Bob Marley & the Wailers.
Lee Perry najzaslužniji je za revolucionarnu inovativnost kroz studijsko “dub” produciranje. Način na koji je prvi u povijesti koristio zvučne (echo, reverb, delay) efekte i “rewind” tehniku, otvorio je novu dimenziju u reggaeu, zarazio mase i ostavio neizbrisiv trag, te kroz nadolazeća razdoblja utjecao na mnoštvo producenata, autora i izvođača, što je sa lakoćom prepoznatljivo i u recentnim trendovima plesne i elektronske produkcije.

Prilici da ovu legendu vidite uživo pridodana je službena promocija najvećeg regionalnog i najvećeg europskog festivala koji prezentiraju stilove proizašle iz karipskih korijena i ine moderne pravce vezane uz bass glazbu i sound system kulturu, 9. Seasplash festival koji se održava od 21. do 24. srpnja na pulskim Monumentima te četvrto izdanje Outlook festivala, od 1. do 4. rujna na Fort Punta Christo u Štinjanu kraj Pule.

Prije i poslije koncerta večer će upotpuniti nastupi domaćih izvođača, stalnih suradnika predstavljenih festivala, s velikim partyem na 2 floora i stilovima u rasponu od tradicionalnih (reggae, dub, dancehall) do modernih (drum’n’bass, dubstep, breakbeat), unutar kojih se dobar dio pojavljuje inspiriran Lee Perryevim radom ili barem kao “posljedica” njegova nasljeđa.

Ulaznice u prodaji od ponedjeljka 21.03. potražite u sistemu: Eventima – www.eventim.hr, Kamo.hr TICKET, Boogaloo Club-u – Grada Vukovara 68, Kingston record shop-u – Radićeva 3, po cijeni od:

* 120 kuna – fan price do 01.04.
* 140 kuna – pretprodaja od 1.04.
* na dan koncerta: 160 kuna
* party na 2 floor-a nakon koncerta (od 00:00 h): 40 kuna


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*