LiVaDa Trio u Purgeraju

stanica MIR, stream, podcast, poluga KarlovacPurgeraj, 12.03.2009.
Nakon dugo vremena izbivanja iz zajedničkog „live“ života Valerija, Lipa i Šomen, ta visoko profilirana imena hrvatske scene, odlučili su nakloniti se nadolazećem proljeću i s publikom Purgeraja podijeliti neke od svojih muzičkih fascinacija.
Navedenu odsutnost sa scene Lipa i Lady Val uvijek lako mogu objasniti povučenim životom negdje na mirnim obalama Kupe kojeg očito ispunjavaju neumornom potragom za vlastitim glazbenim „ja“. Potragom koja po svojoj prirodi ni ne želi pristići na svoje odredište već ona sama postaje vlastito, prepoznatljivo utočište. Tako su opet iznova promijenili svoja naličja i dodatno individualizirali glas koji kroz svaku poru nezaustavljivo izbija naprijed.
Bivajući duboko poistovjećeni sa jazz i blues žanrovima, unutar ali i izvan kojih su gradili vlastite karijere, ne odustaju nam pokazivati koliko su navedeni smjerovi još uvijek neispisane knjige u kojima LiVaDa Trio ima reći i više toga od ponekog poglavlja. Gotovo da u prvi plan izbija kontrapunkt između dva senzibiliteta, onog Valerije i Lipe s jedne te Šomena s druge strane. Rafinirani glas Lady Val kojoj su modulacije i dinamika, čini se, najosobenija izražajna sredstva iznenađuje svojim spontanošću i stalnim treperenjem u neuhvatljivom zračnom elementu. Njega stilski nadopunjuje akvarelna manira kojom Lipa oslikava refleksivne ali tople životne pejzaže, vidljiva ne u frontalnoj očitosti već u znalački odabranim naglascima ali i solističkim progresijama. Istodobno, Lipine definirane synth-bas linije daju do znanja da je groove – korijen glazbe LiVaDa Tria, ali i kostur koji improvizaciji osigurava opipljivu, tjelesnu formu. Osim toga, upravo su bas linije most prema Šomenovom ipak ne tako različitom glazbenom svijetu koji se nalazi duboko ispod zemljine kore i koji svojim vatrenim, angažiranim ritmom razigrano pomiče tektonske ploče. On tako koristi sva dostupna rješenja od latin-a preko jazz-a pa sve do funk-a ili čak pop-a ne bi li naglasio duboko jedinstvo raznolikosti koje navedene okosnice nude.

LiVaDa Trio u Purgeraju

Iako se usporedba s prvom postavom “Return to Forevera” nameće sama od sebe, teško je bilo oteti se poredbi Lipe s Coreom, Šomena s Whiteom a Lady Val s Florom Purim. No LiVaDa Trio nikako nije RTF tribute band, već svakako novo i autentično čitanje njihove ostavštine, gdje se fusion element zamijenio blue elementom a time znatno izmijenio i nadopunio opseg sadržaja pojma – jazz.

Visoko senzibilni, instrumentalistički potkovani te znojno ritmični LiVaDa Trio još će dugo biti poslastica nakon koje guštamo oblizujući prste… jer oni kao da sviraju baš za nas… prave sladokusce.

Autor: Peter Lorre, Purgeraj


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*