Mass Hypnosis – Disin4mation

Mass Hypnosis - Disin4mationUvijek me razveseli paket novih izdanja iz Moonleeja koji dolazi na recenziju, no ovom prilikom kao po narudžbi došlo je i nekoliko izdanja koja sam BAŠ htio čuti. Jedno od njih je prvi dugosvirajući uradak zagrebačkih death metal koraša Mass Hypnosis.

Na prvo će svakog, pa ne treba biti ni metal hardcore fan, ugodno iznenaditi digipack cover s kojeg sam, iskreno, nerado potrgao zaštitnu plastičnu foliju. Moderno dizajniran cover iza kojeg stoji tattoo artist i dizajner Ivan Eror krije CD s trinaest songova i spot za četvrtu stvar Shadowed.

Već iz video-teasera koji se također nalazi na CD-u može se zaključiti koje brige more naše metalce i od kud crpe inspiraciju. Već i samo ime benda preuzeto od istoimene skladbe Sepulture, te motivi koji se ovdje vrte daju zaključiti kako imamo još jedan bend koji je, bar ideološki, blizak velikanima poput Ministry, Fear Factory, Jello Biafra. Shadowed uz navedene bendove neodoljivo podsjeća, zanima me hoće li brk poskočiti na ovu usporedbu članovima benda, na nikad prežaljene Carcass, posebno zbog vokala i triganog bas bubnja. Spot može komotno ići u glazbene emisije koje se tijekom tjedna vrte po našim televizijama.

Osim same glazbe valja spomenuti i to kako i ova ploča opovrgava mišljenje o metalcima kao ograničenim likovima koji pjevaju o izmišljenim bitkama, čarobnjacima i zmajevima. Tijekom godina došlo je do evolucije i u ovom žanru pa već odavno metal glazbu stvaraju ljudi koji su uz vladanje tehnologijom pročitali i nešto drugo osim Gospodara prstenova i Harry Pottera.

Ok, ploča kreće s Cry of the Wounded Planet, kratkom ambijentalnom minijaturom, nakon koje ide direkt šus petardiranje Annuit Coeptis. Tu se već kuži taj industrial trik, ponajviše zbog megatriganog duplog bubnja i nekim zvukovima u podlozi.

Media Brainwash kreće se onom laganom galopirajućom baražom i solo minijaturama pa bi, ukoliko zaborave vokal, na svoje mogli doći i power-fanovi. Ova stvar je baš pravi metal kao i sljedeća Shadowed? (Population under control) za koju je napravljen i spot. Human? je sample preuzet iz Matrixa i ovdje je u službik intra za sljedeću skladbu Sorrow. Ovo bi se moglo dopasti i fanovima nu-metala, ako ih je još ostalo, mada uskoro opet počinje bjesomučna jurnjava začinjena carcasovskim vokalima.

U The God Delusion je još jedna izsemplirana stvar koja izgleda kao doduše duži intro u Blood Boiling Point, možda i najjaču stvar na cijelom albumu gdje vokal na trenutke odlazi u začudne black metal vode dalekih norveških fjordova.

Zgodno je to poigravanje sa semplovima gotovo između svake pjesme što narušava dinamiku kod grupnog slušanja, no ionako sumnjam da će se Mass Hypnosis slušati na nekom srednjoškolskom metal tulcu. Tamo će ekipa ionako radije jodlati Run to the Hills, a kad se jače podnapiju i Kletvu kralja Zvonimira. Teško da će dogurati do desete Disappearing Believers gdje dupljak zvuči kao da je bubnjar batiće namontirao na propeler ventilatora i uključio na najbrže.

Opla, The Vatican Method je gregorijanski hit ispod kojeg se čuju zvuci koji neumitno dočaravaju i razdoblja s kojima se katolička crkva nikako ne ponosi, od križarskih ratova do spaljivanja vještica. My friends my enemies od tuda i izlaze se melankoličnom melodijom. Šteta što je dizajn uvjetovao nečitljive tekstove na unutrašnjosti covera.

Album završava 16-minutnom Instinct over Intellect dužina koje je neuobičajena praksa u domaćem metalu.

Sve skupa zaokružuje jednu zgodnu priču, pa se treba zbog truda čestitati cijeloj ekipi, od članova benda, izdavača do svih uključenih u projekt pa zato i ocjena 8/10.

www.myspace.com/masshypnosis1


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*