Močvara traži zvijezdu – 2.dio

Močvara traži zvijezduOdržana je 2. polufinalna večer u sklopu programa “Močvara traži zvijezdu”. Prvi dio polufinala, posvećen rocku i punku, bio je potpuna suprotnost onome čemu sam svjedočila ovaj petak.

Počelo je laganim ritmovima dvije djevojke koje čine bend Choco Jazz, koji je ujedno i odnio pobjedu. Djevojke koriste više instrumenata, uključujući harmoniku i šalicu u koju je jedna od djevojaka udarala žličicom i pritom proizvodila veoma zanimljive zvukove. Taj dio nastupa ih je vjerojatno istaknuo na najbolji mogući način, i izdvojio ih od ostalih bendova. Jedini stalni instrument bio je sintić, kao i kod većine ostalih natjecatelja. Bilo da se radi o sviranju ili pjevanju, nastup im je bio uvjerljivo najbolji, a pobjeda u potpunosti zaslužena.

Bend Sagan predstavio je se s nečim što se može nazvati instrumental-psychodelic rock. Iako nisu baš ostavili bez daha činjenica je kako su ovi Varaždinci  ubrojeni među 20 najboljih novih hrvatskih bendova, stoga očigledno imaju svoju publiku koja cijeni ono što stvaraju.

Treći bend koji je zasvirao zove se Punk Data i nema apsolutno nikakve veze s punkom. Dečki su se popeli na stage, nisu se niti predstavili niti pozdravili publiku što im je uobičajeni dio scenskog nastupa, nego su zasvirali svoju verziju avangardne glazbe koja se teško može uvrstiti u neki žanr. Za vrijeme nastupa, nabrijani i fantastični klavijaturist svako malo je otvarao neku novu dimenziju, nastupivši kao svojevrsna zamjena za vokal. Sve u svemu bend je regularan, no klavijaturist je van svake konkurencije. Definitvno se svojom markantnošću i ljubavi prema glazbi koja se očituje kroz cijeli nastup, nameće kao vođa benda i ostavlja apsolutno bez riječi.

Splitski Discopath je zasvirao je trash-elektroniku, izazivajući pritom kod publike raznolike reakcije na glazbu koju stvaraju; neki su ih hvalili na sav glas, dok su drugi smatrali da su  sasvim prosječni i da ne nude ništa novo. Naime, radi se o bendu koji se “probio” medijskim spačkama na račun Željka Keruma i don Kaćunka kojeg su opjevali u svojim pjesmama. Dečki su nastupili navodno s Rambo Amadeusom dok su na banjalučkom festu osvojili opremu za snimanje vrijednu 15 000 KM.  Zbog svega toga nije jasno što je žiri imao na pameti kada je uzeo ovaj bend u polufinale, i pritom ostatak manje poznatih bendova nepotrebno zakinuo u potencijalnom osvajanju nečega što je Discopath već osvojio.

Throattwister su zagrebački metal bend koji je dio publike potjerao za šank već nakon druge pjesme. Pjevač benda je proizvodio neartikulirane zvukove u mikrofon cijeli nastup, dok su pored njega glavama mahala dva dugokosa orijaša utjelovljena u liku basista i gitarista, svirajući nešto što jednostavno ne odskače dovoljno da bi bilo u skladu s kriterijima koji su navedeni kao najvažniji za sudjelovanje u ovom showu, a to je prije svega originalnost.

Moram priznati da mi je izuzetno žao što na drugoj večeri nisam mogla osjetiti ni približno jednak duh koji je boravio u istim prostorijama mjesec dana ranije. Očekivala sam puno više od jednog ovakvog showa, no na kraju se dobilo ono što se svako malo vidi na televiziji. Ako je ovo bila prilika za nepoznate i originalne, zašto su nastupali oni koji su se već oprobali na puno većim koncertima i odavno osvojili ono što se ovdje nudi? Svaka čast na pokušaju, no valjda će organizatori ovakvih festivala u budućnosti malo više pripaziti na takve detalje. Sara al Hamad


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*