Monte Paradiso 19 je iza nas

Monteparadiso hardcore punk festivalPrvi vikend kolovoza 2011. bio je rezerviran za devetnaesto izdanje Hardcore punk festivala Monte Paradiso. Ove godine headlineri su bili talijanski Warfare i Impact, a čast zatvaranja pripala je ultimativnim Šveđanima Skitsystem.

Već dan uoči početka festivala, u četvrtak, velik broj šatora u dvorištu ex-vojarne Karlo Rojc najavljivao je još jednu dobru hardcore pank feštu.
U petak se parkiralište dodatno popunilo a travnjake oko Rojca preplavili su dobro raspoloženi pankeri svih podžanrova.
Kao i proteklih godina uz domaće registracijske oznake velik dio pripadao je i gostima iz drugih europskih zemalja koji redovito pohode ovakva događanja.

Koncertni dio otvorili su mladi lokalni hcpunkeri Rabbia E Disperazione koji se u posljednje vrijeme sve češće mogu vidjeti na puležanskim pozornicama.
Za njima na stage dolazi kragujevački d-beat trojac Dishumanity. Iako prilično mladi i usprkos početnoj nesigurnosti ubrzo su se oslobodili i krenuli sa svojom verzijom discharge a like sounda koji je očito na posljednjem materijalu pod utjecajem Toxic Holocaust i sličnih bendova. Solidna svirka kojoj se jedino može zamjeriti ukočenost gitarista i basista.

Ispada kako je ovaj Paradiso bio bend uglavnom trojaca jer u sljedećoj postavi na stage ispadaju sarajevski Motherpig. Kod njih se može čuti širi raspon utjecaja, od Motorhead rocknrolla preko punka pa čak do elementa grindcorea.

Sljedeći dugoočekivani band, požeški grind prvaci Dislike na žalost nisu došli pa su ih zamijenili Nonsense.
Prvi pravi headliner na stageu bili su britanski garage punk rockeri Trashcat. Unatoč nesumnjivoj kvaliteti očito je kako MP publika nije u điru s ovakvom glazbom pa je i njohov nastup prošao slabije zapaženo.

Pravo otkriće za ljubitelje talijanskog 80’s hardcore punka bili su Warfare u kojima na vokalu dolazi Richardo iz poznatijih EU’s Arse. Oni koji su gledali legendarni talijanski harcore bend u Puli 2009. godine znaju o kakvom se nastupu raDI. Richard u svoj nastup unosi dozu performansa pa uz ljuti hardcore na stageu oživljava svoje tekstove, počevši od izlaska na binu s velikim raspelom, preko zatvaranja u kavez do penjanja po konstrukciji pozornice. Nezaboravan nastup dostojan prve festivalske večeri.

Drugi dan nastavio se po organizatore s poteškoćama jer su zbog otkazali slovenski Insane. Zbog toga se čekalo i tridesetak minuta na početak novosadskih garažera Brickheads. Zanimljiv sastav, no kao i Trashcat prethodne večeri nisu pronašli puno navijača među standardnom MP ekipom.
Nešto više publike na dens floor privukli su Zadrani E.N.D. Ovi momci izvode snažni moderni i hardcore metal s izletima u grind core. U nekim recenzijama ovakva mjuza naziva se i groove metal, a END svojem muziciranju pristupaju zaista perfekcionistički. Ne može se a ne primjetiti utjecaj bendova kao što su Pantera, Lamb of God ili Meshuggah. Pomalo neobično za MP ali svejedno palac gore za ljuti zadarski trojac (!!!).

Novosađani Bayonets u kojima svira i dio Brickeads nekako liče na Atheist Rap, a na trenute čak i na Peter And the Test Tube Babies. Usvirana i vesela trupa pred binu je prvenstveno privukla raznorazne skin-a-like fanove i ponekog kejosera. Poštena svirka i definitivno bend za kojeg će se još čuti i vidjeti na OI punk orijentiranim eventima.

Za kraj ovogodišnjeg festivala rezervirane su dvije poslastice: prvi su bili još jedni legendarni Talijani, Impact.
Radi se o sastavu koji 80-ih bio u prvoj ligi talijanskog hardcorepunka. Možda danas zvuče “tanko”, osobito kad ih se uspoređuje s modernijim sastavima, no Impact su pokazali kako hardcore zvučao i izgledao u svojim početcima.

Najočekivaniji nastup koji je ujedno i zatvorio fest bio je onaj švedskih crust prvaka Skitsystem. Kao što se i očekivalo Skits kreću odmah u glavu, ljuto i žestoko s Ondskans Ansikte i Profit Overshadows Need s Ondskans Ansikte albuma iz 1996. Da MP publika ovakav saund pokazao je i žestoki ršum ispred stagea. Kako je nastup odmicao Šveđani su dodatno ubrzavali unatoč očitim problemima bubnjara nenaviklim na visoke ljetnje temperature u dvorištu Rojca. Bend je izveo presjek cjelokupne diskografije iz koje se može (za početak) preporučiti posljednji album Stigmata s kojeg su i izveli Vald i istoimenu Stigmatu.
Urnebesni nastup završavaju pravom dozom distorzije i agresije po ušima s Maktens murar Rasar i Allt E Skit.

playlista
1.Ondskans Ansikte
2.Profit Overshadows Need
3.I Skuggan Av Erat Sverige
4.Det Sociala Arvet
5.Vald
6.Stigmata
7.Ett Liv
8.Alla jävlar ljuger
9.När ska ni fatta
10.Förtärd Av Smärta
11.Den Yttersta Dagen
12.Skrivet i Blod, Ristat i Sten
13.Maktens murar Rasar
14.Allt E Skit

Nakon završetka glazbenog programa zabava se nastavila u dvorištu uz nezaobilazne zvuke popularnih KDBŠ. Čestitke Monte Paradiso ekipi koja već planira jubilarno, dvadeseto izdanje za koje najavljuju čak četiri dana dobre zabave uz nekoliko jakih imena svjetske hardcore punk scene. Živjeli!

Monte Paradiso 2011

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*