Gotov je Nepokoreni grad festival 2008

karlovac, nepokoreni, grad, urbano, nezavisna, kultura, LED, muzik, fantastique, man, machine, electro, IDM, zagrebOvogodišnji festival Nepokoreni Grad završio je nastupom izvođača moderne elektronske glazbe. Tako su u petak nastupili Naos (Karlovac), Man Machine (Zagreb), Lana, (Karlovac), Uminal (Karlovac), DJ Ivan, voditelj zagrebačkog Muzik Fantastiquea sa svojim Deja Vu audio video programom. Festival su zatvorile zvijezde Lokalne elektroničke defanzive Dots, _prototype i Kodin.

Prvi dan festivala otvorio je Naos, mladi karlovački DJ znan iz sastava KOH. Naos izvodi prilično brz moderni elektro i hvale je vrijedno pojačanje sve aktivnijem programu Lokalne elektroničke defanzive.

Man Machine, pravim imenom Goran Uroić, je dobro poznat zagrebačkoj publici a u petak se po prvi put predstavio i Karlovčanima. Unatoč manjim problemima tehničke naravi “Mašina” je izveo jo jedan upečatljiv nastup začinjen angažiranim i adekvatnim vizualizacijama. Glazbu koju Goran moglo bi se okarakterizirati kao minimalistički elektro-industrial-pop koji automatski asocira na pejzaže Ruhrske oblasti, brodogradilišta u Gdansku, pa eto i bivše Jugoturbine. Hladna i mračna industrijska glazba s procesuiranim vokalom malo koga ostavlja ravnodušnim.

Lana, poznata iz elektro dvojca Dekolaž koji su prošle godine imali zapažen nastup na Nepokorenom gradu, ove je godine došla s novim solo projektom. Dok se Dekolaž zasnivaju na prodornom vokalu ovdje Lana više pažnje posvećuje glazbenoj matrici pa je njezin set znatno plesniji no idalje to ostaje u okvirima 80’s industro EBM-a.
Dok su se na velikom flooru izmjenjivali izvođači DJ Ivan Krželj je zvukom i svjetlom oživio napušteno koransko kupalište podno hotela. Prilagođeni program Deja Vu zasniva se na zaboravljenim hitovima nezavisne elektronske scene 80-ih. Očekivano, privukao je znatan broj zainteresiranih gdje je bilo onih koji se iz “prve ruke” sjećaju kako se nekad plesalo po klubovima od Berlina i Londona do Ljubljane i Zagreba pa do onih koji su se tad tek rodili. Deja Vu je bio prava mala lektrira za sve ljubitelje synth popa, EBM-a i industriala i kao takav Ivan je po mnogima bio i prava zvijezda prve večeri koju je maestralno zatvorio kontroverzni Uminal. “Umi” je u petak bio konkretniji, jači i agresivniji no u ranijim izdanjima tako da se s nestrpljenjem očekuje njegove nove uradke.

Subotnji program počeo je u jutarnjim satima plesnim performanceom na Promenadi. Performing grupa CZM na Gazi KAMP izvela je novi program Žabe što je najviše razveselilo mnogobrojne mališane koji su se našli na najpopularnijim karlovačkom šetalištu.

Na večer su u hotelu nastupili heroji Lokalne elektroničke defanzive Dots, _prototype i Kodin koji su kao i prvog dana popraćeni vizualizacijama nekoliko VJ-a.

Prostor bivšeg hotela Nova Korana i ove godine pokazao se kao odlična lokacija za predstavljanje ovoalvog programa. Hotel se nalazi na rubu užeg gradskog središta pa je time i logičan izbor prilikom organizacije festivala kojem je i jedan od ciljeva ukazivanje nedostatak mjesta u kojima će se održavati programi nezavisne kulture. Broj sudionika, ali i interes građana ukazuje na potrebu otvaranja čim više mjesta gdje će se moći organizirati ovakvi događaji.
Program u hotelu Korana zajednički su organizirale udruge Domaći i Poluga uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca i Županije karlovačke.
Organizatori se još jednom zahvaljuju na pomoći gradskim tvrtkama Čistoća, Zelenilo, ENA, Zorin dom, caffe barovima Amadeus i Cohiba, udrugama Utopija iz Karlovca, Undergrad – Užice, Gokul/Tabor film festival i Reviji amaterskog filma – RAF
više informacija: http://nepokorenigrad.info


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*