NOVAC ILI YOMANGO!

Pokret YOMANGO zagovara “oslobađanje proizvoda” putem teatralizirane krađe koja se sagledava kao oblik građanske neposlušnosti. Nasuprot tržištu koje prisvaja naše želje, očekivanja i iskustva te nam ih vraća – alijenirana, pretvorena u “stvari” koje trebamo kupiti – YOMANGO stil predlaže ponovno prisvajanje onog što nam je već pripadalo…

Pokret neizvjesnosti temelji se na mješavini različitih taktika: skvotiranju, urbanoj poljoprivredi, culture jammingu i organiziranju honorarnih radnika u lancima velikih dućana. Još jedna komponenta je i – krađa. U telefonskom intervjuu Paul Bannister (pseudonim španjolskog aktiviste u pokretu za neizvjesnost) priča o Yomangu – sofisticiranom «projektu stila života» u čijem je pokretanju 2002. godine i sam sudjelovao. Svrha projekta Yomango je promoviranje krađe po dućanima kao oblika civilnog neposluha i tehnike preživljavanja. Putem web-stranice www.yomango.net pokret nudi radionice o teatraliziranim krađama, modnim revijama ukradene robe i proizvodnju Yomango etiketa koje možete zašiti preko etiketa ukradene robe. Ime «branda», Yomango, na španjolskom slangu znači «kradem», ali predstavlja i igru riječi s nazovom popularnog lanca odjeće Mango. Kao životni stil, Yomango se širi svijetom preko formalnih aktivističkih «franšiza», koje zasad postoje u Meksiku, Njemačkoj i diljem Južne Amerike. No neformalni sudionici postoje posvuda:

Reci nam nešto o Yomangu i politici krađe.
Paul: Krađa sama po sebi nije politički čin. Ali može postati nešto političko, ako uopće želite koristiti taj termin. Yomango je svojevrstan proces. Mi žavamo nešto što već postoji u svijetu – a krađa je oduvijek postojala i postojat će tako dugo dok bude postojao i novac – i dajemo mu drugo značenje. Preobražavamo nešto što je osobno, skriveno, izolirano, i pretvaramo ga u nešto kolektivno. Ono što «yomangiraš» obično podijeliš s drugim ljudima ili dijeliš na poklon. Iako, s druge strane, možeš to iskoristiti i kako bi preživio. Uzimanje i dijeljenje stvari dio je životnog stila o kome ovisimo. U velikim gradovima u kojima su svi uglavnom veoma izolirani jedni od drugih, gdje je izbor poslova slab a uvjeti stanovanja loši, zajedništvo je naš odgovor na takvu situaciju. Yomango uzima ono što je u društvu alijenirano i izolirano i pretvara to u nešto radosno i korisno.

Zar doista želiš živjeti u svijetu u kome svi kradu jedni od drugih?
Paul: Ne govorimo ovdje o stvarnoj krađi. Govorimo o «yomangiranju», a to je nešto drukčije. Ovdje je riječ o oslobađanju proizvoda iz ruku multinacionalnih kompanija ili velikih robnih lanaca, robnih kuća i komercijalnih centara. Ne krademo ni od koga: krademo od drugih vlasništava. Yomango nije krađa poput, recimo, krađe na ulici.

Možemo li tu vidjeti razliku?
Paul: Naravno. Yomango je gesta, i to drugačija gesta. To je čarobni čin koji se događa na području transnacionalnog teritorija… To je i dio većeg pokreta, kao i napuštanje prava na copyright, pokret skvotiranja, različiti tipovi neovisnih medijskih pokreta i tako dalje. Sve su to razne cigle koje grade jedan novi model, različiti svjetovi koji nastaju na temelju borbe. Nazovite to kako god hoćete. Na jedan optimističan način, sve su to dijelovi jedne iste slike, koji u svom funkcioniranju istražuju i definiraju stvari, novi modeli koje bismo željeli podržati.

10 naputaka za bolji Yomango stil života

1. YOMANGO je naziv branda ciji glavni cilj, kao i u slucaju svih važnih brandova, nije prodaja stvari nego masovno promoviranje životnog stila. Konkretno, promoviranje krade po ducanima kao oblika neposlušnosti i izravne akcije protiv multinacionalnih tvrtki.

2. Usudite se poželjeti: YOMANGO je vaš stil: riskantan, inovativan. to je konkretno prosljedivanje kreativnih gesta. U YOMANGOu nije rijec o kradi, nego o magicnom cinu, o oslobadanju žudnje i inteligencije utjeloveljene u «stvarima» ponudenim na prodaju. Ako u YOMANGOu ima neke politike, onda je to politika srece, davanja prednosti tijelu. Budite sretni, uvredljivo sretni. YOMANGO: osjecajte se lijepo!

3. Jer ne možete KUPITI sreću. Kapitalizam danas djeluje putem izrabljivanja kolektivne inteligencije i kreativnosti. Tržište se hrani idejama, oblicima života i mnogostrukim nacinima na koje se ljudi izražavaju putem ci, odjece, gesta, seksualnosti… Trgovina prisvaja vaše udnje, vaša ocekivanja, vaša iskustva i vraca vam ih, alijenirana, udaljena, pretvorena u «stvari» koje trebate kupiti. Kupite vlastitu srecu u koncentriranoj formi. YOMANGO stil predlaže ponovno prisvajanje, legitimiziranje i produživanje «prisvajanja» onog što je, zapravo, dakle prije no što je transformirano u «stvar», bilo dio kolektiva. YOMANGO, to je nešto što se vec nalazi u vama samima.

4. Smišljanje novih gesta koje, kad se pocnu ponavljati, otvaraju nove svjetove koje možemo nastanjivati. «Kupovanje» je vježbanje pasivnosti; ono je dosadno i alijenirajuce. To je društveno predeterminiran cin. YOMANGO je kreativna i uzbudljiva vježba. «Krada» se shvaca kao zlocin, ali YOMANGO ne priznaje razliku legalno-ilegalno. Štoviše, tu je rijec o legitimitetu koji dolazi iz temelja, legitimitetu svakodnevnog života, želji da se živi slobodno, kreativno. Kupovanje je cin utemeljen na poslušnosti. YOMANGO je stil neposluha. YOMANGO je ruka koja, u jednom nesvodljivom, nepokornom plesu, iscrtava luk žudnje koji ide o police do vašeg džepa, bez posredovanja novca ili kreditne kartice.

5. YOMANGO nije promoviranje privatnog vlasništva drugim sredstvima. On ne predlaže akumulaciju, nego se sastoji od ekstremno slobodne cirkulacije dobara. Ponovno prisvojite i poticite cirkulaciju, zadovoljite žudnje i potrebe osoba koje volite. Pozovite ljude na YOMANGO vecere. Ukradite casopis u kome je ovo objavljeno!

6. Tržište nam nudi lažne alternative, lažnu slobodu da odaberemo izmedu ovog ili onog nacina trošenja novca. Vaše nade i snovi, bilo da se odnose na ovaj ili onaj brand, gotovo ce uvijek ici u korist jednih te istih ljudi. YOMANGO afirmira istinsku alternativu koja glasi: NOVAC ili YOMANGO!

7. YOMANGO pretvara shopping centar u veliko igralište. Ti navodno javni prostori, u kojima tržište komercijalizira, regulira i kontrolira šu primarnu želju da dijelimo svoj život s drugima, zapravo su ljudski mravinjaci koji kombiniraju dokolicu i kulturu. YOMANGO slama te otoke i opire se turobnoj rutini.

8. YOMANGO je s vama u svakoj gesti koju svakog dana uradite. On je s vama u vašim najboljim trenucima. U onima koji ne koštaju ništa. YOMANGO sistematizira svakodnevne geste. U Barceloni YOMANGO je organizirao radionice gradanske neposlušnosti prilagodene YOMANGO stilu života, kao i radionice proizvodnje maštovitih i korisnih stvari. Organizirani su i susreti, rasprave, vecere, …

9. YOMANGO je franšiza koju možete oformiti gdje god želite. YOMANGO stil je proces bez definiranog kraja, u kome se proizvode oruda, prototipi i dinamike koje se medusobno razmjenjuju i cirkuliraju. To je ime branda koji pripada svima. Stvorio ga je kolektiv, a njemu i pripada. Upamtite: YOMANGO, samo u najbližoj multinacionalki.

10. YOMANGO. Želite ga? Imate ga!

____________________________________________________________________________________________

S engleskog prevela: Sonja Ludvig
za PLANet pripremio: DMX
Preuzeto s: www.zamirzine.net

Objavljeno u PLANet magazinu #26, prosinac 2005.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*