Okrugli stol 10 godina suradnje na nezavisnoj kulturnoj sceni

Clubture24.02. u 19 sati, Književni klub Booksa, Martićeva 14d, Zagreb
Povodom desetgodišnjice Saveza udruga Klubtura održati će se okrugli stol “10 godina suradnje na nezavisnoj kulturnoj sceni”.

Na okruglom stolu govoriti će ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violi; upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić, koordinatorica SU Klubtura Katarina Pavić i kulturni radnik i aktivist Teodor Celakoski.

U Booksi će biti govora o samom Clubtureu, njegovom nastanku i programima te njegovom modelu razmjene koji je kao specifičan prepoznat na europskoj razini. No, to će ujedno biti prilika za razgovor i o stanju nezavisne kulture u Hrvatskoj, njezinom značaju u razvoju civilnoga društva, o poticanju kulturne decentralizacije te o očekivanim pozitivnim promjenama unutar ukupnog kulturnog sustava. Pored najavljenih govornika, u raspravi će sudjelovati i predstavnici organizacija iz cijele Hrvatske, koji će se u Zagrebu okupiti povodom godišnje skupštine mreže.

Ukratko o Clubtureu
Clubture od svog osnutka 2002. godine funkcionira kao suradnička platforma organizacija nezavisne kulture kroz koju one provode zajedničke projekte. U proteklih deset godina kroz Clubture je ostvareno više od 1500 javnih događanja (predstava, izložbi, koncerata, filmskih projekcija, radionica, tribina, itd.) u više od 50 gradova i manjih mjesta u Hrvatskoj. Clubture je omogućio povezivanje čak 165 organizacija u Hrvatskoj, a svoje djelovanje je i internacionalizirao inicirajući regionalnu suradnju i povezujući se s preko 70 organizacija iz regije bivše Jugoslavije i Europe. Clubture je radio i na razvoju organizacija i njihovih programa organizirajući radionice, seminare i konferencije, povezujući ljude i inicirajući javnu raspravu o važnim temama za sve organizacije. U proteklih deset godina Clubture je bitno pridonio stvaranju poticajnog okvira u kojem djeluje nezavisna kulturna scena i od samog nastanka bio je aktivan sudionik oblikovanja kulturnih politika na nacionalnoj i na lokalnim razinama.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*