Počinju pripreme za Zagreb Pride 2009.

zagreb pride Stonewall LGTBIQ 2009 festival Hrvatska CroatiaUdruženje Zagreb Pride poziva sve zainteresirane da se priključe osnivanju Organizacijskog odbora Zagreb Pridea 2009. Predstavljen je na plan aktivnosti oko rada na Prideu, za koje bi se zainteresirani/e mogli/e opredijeliti, a koje su neophodne da bi se Zagreb Pride 2009 uspješno održao. Organizatori drže kako je za sigurnost potrebno najmanje 50 ozbiljno zainteresiranih volontera/volonterki za redarenje na sam dan skupa, a za cjelokupnu realizaciju projekta Zagreb Pridea najmanje 15 ozbiljno zainteresiranih osoba spremnih izdvojiti po 5, odnosno po 2 sata tjedno. Također, dvije osobe trebale bi izdvojiti puno radno vrijeme za organizaciju Zagreb Pridea sve do njegove realizacije.

Zagreb Pride organizira se u više timova, od kojih svaki može imati koordinatora/icu:

Fundraising (min. 3 osobe)
– fundraising, blagajnik/blagajnica

Tehnički tim (min. 3 osobe)
– stage i tehnika
– promo materijal (komunikacija sa tiskarama, dizajnerima)

Osiguranje (min. 3 osobe)
– komunikacija sa policijom i zaštitarima
– redari/ke
– monitoring
– organizacija sigurnog prostora za hitnu evakuaciju

Program (min. 4 osobe)
– organizacija povorke
– izvođači/ce
– organizacija partyja
– popratni programi

Tim za komunikaciju (min. 4 osobe)
– organizacija okruglog stola
– komunikacija s drugim udrugama – lobiranje za dolazak
– komuniciranje s medijima

Koordinatori/ice – dvije osobe koje znaju događanja u svakom timu i koordiniraju njihov rad, a ujedno čine i administrativni tim (komunikacija sa gradskom upravom, te komunikacija oko svih potrebnih dozvola i birokracije)

Prvi sastanak je 19.11. Krajnji rok za priključenje OOZP-u je 3. prosinac 2008. Sve zainteresirane osobe mogu se javiti na: info@zagreb-pride.net

PRIDE

Povorke ponosa se održavaju u mnogim zemljama svijeta, a 2009. godina posebna je po tome što se ujedno obilježava i četrdesetogodišnjica pobune LGBTIQ osoba protiv policijske diskriminacije u njujorškom baru Stonewall, događaj koji predstavlja začetak borbe, kao i začetak samog Pridea. Povorkom ponosa LGBTIQ osobe slave svoj ponos i ukazuju na svoje postojanje, ali i upozoravaju na diskriminaciju s kojom su suočeni/e, te na konkretne probleme – nevidljivost, neprihvaćanje, nasilje, uskraćivanje osnovnih građanskih i ljudskih prava.

U Hrvatskoj prvi je Pride održan 29.06.2002. pod sloganom „Iskorak KONTRA predrasuda“. Unatoč sporadičnim nasilnim ispadima, Zagreb Pride već osmu godinu za redom nastavlja organizirati jedinu nacionalnu javnu i političku manifestaciju LGBTIQ osoba, što će učiniti i 2009. godine.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*