Ponovo studentski prosvjedi!!!

studeni prosvjedi Zbog poskupljenja i elitizacije visokog školstva hrvatski će studenti 5. studenog organizirati prosvjede na kojima će tražiti besplatno studiranje za sve, te ulaganje više novca u obrazovanje.“U zadnje dvije godine visoko školstvo u Hrvatskoj suočava se s trendom drastičnog poskupljenja školarina koje ne prati standard hrvatskih građana, a ujedno stvara sve veće razlike između bogatih i siromašnih”, poručuju iz Bolonjske sekcije Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji su i organizatori prosvjeda.

Stoga pozivaju sve hrvatske studente da im se 5. studenog pridruže u Zagrebu, ili prosvjedom u svojim gradovima, kako bi svi zajedno izrazili nezadovoljstvo visokim školarinama.

Od Vlade će zahtijevati da zakonom odredi da je visoko školstvo u Hrvatskoj u potpunosti besplatno za sve, tj. da Vlada subvencionira troškove studiranja za sve preddiplomce i diplomce, te veća ulaganja iz državnog proračuna u obrazovanje budući je Hrvatska u tome daleko ispod europskog prosjeka (pritom ne oduzimajući radnicima i umirovljenicima).

Do tada će se zadovoljiti da se cijene svih školarina vrate na razinu na kojoj su bile početkom akademske godine 2006./2007., te da se na toj razini i “smrznu” kako bi sljedeće generacije brucoša bile oslobođene trenda poskupljenja školarina koji se ne zaustavlja.

Ovaj prosvjed će ujedno biti i dio prosvjeda koje će studenti održati diljem svijeta na isti dan u povodu Svjetskog dana borbe protiv komercijalizacije školstva.

Tako će po prvi put studenti iz svih krajeva svijeta biti ujedinjeni, te će i hrvatski studenti prosvjedovati radi postizanja tog nedvosmisleno jasnog cilja: studiranje mora biti besplatno za sve.

Prosvjedna povorka u Zagrebu će se okupiti ispred Filozofskog fakulteta i muzeja Mimara od kudda će krenuti prema Sveučilištu. Od tamo nastavit će Frankopanskom, Ilicom, Mesničkom do Katarininog trga pošto ne mogu na Markov trg od kuda bi vladajući bolje mogli čuli njihovo nezadovoljstvo.

izvor: zamirZINE


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*