Predstava BEAR WITH ME na Maloj Sceni HD

28.05.2022. (20:00h) /// Mala Scena HD. Karlovac///
Mala scena HD ugostit će predstavu Irene Boćkai Bear with me. Sama Irena kaže: Ovo je predstava o polarnim medvjedima… Polarni medvjedi suočeni su s gubitkom svojeg prirodnog staništa i sve težim pronalskom hrane uslijed klimatskih promjena. Polarnim medvjedima prijeti nestanak. Hoćemo li doista dozvoliti njihovo izumiranje?

„Bear with me: ” je izvedba o stvaralačkom procesu rada na predstavi u čijem su fokusupolarni medvjedi. Naslov predstave ovdje semantički aludira na najvećeg kopnenog predatora i morskog sisavca, ali i na imperativ publici da bude strpljiva s autoricom koja se u izvedbi pokušava transformirati u polarnog medvjeda. Predstava se izvodi u formi izvedbenog predavanje koje spaja umjetničko i akademsko s ciljem prijenosa znanja unutar umjetničke izvedbe. Ideja je u izvedbenom predavanju rastvarati proces rada na predstavi u kojoj se autorica bavi temom izvedbene životinje. Bitan aspekt izvedbe čini pojam stvaralačke nelagode i nelagode koja proizlazi iz tijela. Iz tog se razloga u izvedbi autorica pokušava utjeloviti u drugom tijelu koje je drukčije od njezinoga. Stvaralačka nelagoda proizlazi i iz stalne prijetnje kojoj smo izloženi u bilo kakvoj vrsti umjetničke kreacije jer su danas umjetnici neprestano na granici originala i reprodukcije, pa čak i plagijata. Stvaralačka nelagoda proizlazi i iz stalne prijetnje hoće li izvedba biti proglašena uspješnom ili neuspješnom. Hoće li se posrećiti?

Irena Boćkai o izvedbi predstave „Bear with me”;
U izvedbi sam u sustavnoj potrazi za međuprostorom koji se možda otvara u trenutku rascijepa koji nastaje iz razlike između mojeg i medvjeđeg tijela. Rastvaranjem tog
međuprostora možda je moguće uloviti potencijal trenutka gdje negdje prilikom izvođenja zaista postajem polarni medvjed, a izvedba samim time postaje uspješna izvedba…

PROMOTIVNI VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=KCygcLH0nP8&feature=youtu.be

Autorica i izvedba: Irena Boćkai
Fotografija: Matej Čelar
Video: Paula Skelin
Glazba: Hinterheim
Produkcija: Trećeprostor

Ulaznice: Ulaznice su dio inicijative Umjetnost dostupna svima (publika nakon odgledane predstave odlučuje o cijeni ulaznice).

Program provodi Savez udruga KAoperativa uz podršku Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*