Predstavljeno istraživanje Zaklade Friedrich Ebert i IDIZ-a o mladima u Hrvatskoj 2018./2019.

U ponedjeljak, 10.06.2019. u Zorin domu održano je predstavljanje istraživanja stavova i vrijednosti mladih U Hrvatskoj, koje su provodili Zaklada Friedrich Ebert (Friedrich Ebert Stiftung, FES) i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ).
Zaklada Friedrich Ebert (FES) najstarija je politička zaklada u Njemačkoj, usmjerena na ideje i vrijdednosti socijalne demokracije, a koja djeluje u području rada na političkom obrazovanju s ciljem jačanja civilnog društva, političkog savjetovanja, međunarodne suradnje, poticanje darovitih mladi i očuvanje povijesti socijalne demokracije. Blanka Smoljan, koordinatorica projekta istraživanja, u ime ureda Zaklade u Hrvatskoj, istkanula je da svrha istraživanja provedenog u deset zemalja Jugoistočne Europe, slično drugim istraživanjima u zemljama uredova Zaklade, nije samo nastavak dosadašnjih istraživanja o stavovima i vrijednostima mladih već i podrška društvenom razvoju i civilnom sektoru kroz financijsku potporu.

Marko Kovačić, istraživač u IDIZ-u, koji je sudjelovao u provedbi istraživanja i izradi studije, istaknuo je da je Karlovac na nacionalnoj razini prepoznat kao primjer dobre prakse lokalnih politika za mlade vezano za suradnju OCD-a s jedinicama lokalne samouprave, te predstavio hrvatsku dionicu istraživanja koje je provođeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.500 mladih. Cilj istraživanja bio je ustanoviti, opisati i analizirati stavove, ponašanje i vrijednosti mladih, odnosno vidjeti kako mladi percipiraju obitelj i prijatelje, zapošljavanje, vrijednosti, povjerenje u političke institucije, mobilnosti, te slobodno vrijeme.
Na kraju izlaganja, Kovačić je sumirao kako je istraživanje pokazalo da ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije rezultirao društvenim promjenama, razvidno iz blagih i nesistematskih promjena i postojećih obrazaca vrijednosti. Sadašnja generacija mladih uglavnom je nazadovoljna svojim društvenim statusom, međusobno su socijalno raslojeni, kao i ostatak društva, no, pritom, šanse mladih za ostvarenje životnih ciljeva nisu jednake.

“I to je vrlo jasna poruka donosiocima odluka što napraviti – s obzirom da imate veliku razinu nezadovoljstva društvenim statusom i nestimulativnim društvenim okruženjem, a uzimajući u obzir da [mladi] nemaju intenciju izlaziti iz privatne sfere, postoji vrlo velika šansa da će jednostavno ‘pokupiti kofere’ i otići. (…) Ako pogledate publikaciju, vidjet ćete da se u Hrvatskoj događa sve veće raslojavanje s obzirom na geografsku pripadnost mladih, pa tako neke županije, odnosno neke regije imaju puno veće životne šanse (…) No, primjerice, životne se šanse za više od duplo smanjuju ako su mladi iz druge regije.”, istaknuo je Kovačić.

Kovačić je istkanuo da Hrvatsku ne treba gledati kao homogenu cjelinu, već se treba prilagoditi mogućnostima i aspiracijima mladih. U odnosu na ostale države (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovenija) – u Hrvatskoj je zamjetna malo veća sklonost prema pasivnosti u javnoj i privatnoj sferi života mladih, odnosno u drugim državama mladi malo više aktivno doprinose stvaranju lokalne, nacionalne i europske zajednice.
Izlaganje je nastavljeno panel raspravom s gostovanjem Damira Mandića (gradonačelnik Karlovca), Aleksandre Podrebarac (predsjednica Carpe Diema), Filipa Badovinca (Savjet mladih grada Karlovca), Nina Preložnjaka (potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske) i Branimire Penić (voditeljica Kluba za zapošljavanje mladih).
Predstavljanje i panel raspravu organizirala je udruga Carpe Diem.

***
Izvor fotografije: https://www.fes-croatia.org/de/news/article/youth-study-croatia-20182019/


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*