program ILLECTRICITY festivala

ILLECTRICITY festival28.11.– 06. 12.2008. Zagreb
Četvrti Illectricity festival sastoji se od najrazličitijih radionica, predavanja, gostovanja poznatih gostiju i odličnih partija. Do sad su na Illectricity festivala nastupali LTJ Bukem & MC Conrad, Scotch Egg, DJ Krush, The Bug, Digital Mystikz, Dub Pistols, TM Juke live, SKC, Nocturnal, Blu Mar Ten i Teknoist.

program

PETAK / 28. studeni / OTVARANJE FESTIVALA / club Logic / 22h / upad 35kn
Boom Monk Ben + cfsn DJs (feelipa, basta, funk guru & phillipe)
Mash up allstyler (electro, ghetto tech, breaks, drum’n’bass, dubstep, glitch hop, hip-hop, digital dancehall…)

SUBOTA / 29. studeni / 3. NUCOMERS NIGHT / KSET / 22h / upad 25kn
Nastupit će pet ili šest nucomera (Djeva, live actova, bendova, VJeva) izabranih putem natječaja!

PONEDJELJAK / 1. prosinac / otvaranje izložbe YEBOMAYCU / Prostor (Mesnička 5)

PONEDJELJAK – ČETVRTAK / 1. – 4. prosinca
EDUKATIVNI dio programa festivala – radionica produkcije elektronske glazbe / workshop

ČETVRTAK / 4. prosinac / VIDEOSKOP / kino Europa / 21h / upad 16,9kn

PETAK I SUBOTA / 5. i 6. prosinac / PREZENTACIJSKI dio programa / predavanja od 19 do 21h u klubu Fanatik

PETAK / 5. prosinac / tvornica Jedinstvo / ZATVARANJE FESTIVALA – prvi dio / 22h / 85/100kn / 12/14€
ghetto tech / techno / dub / glitch hop / dancehall / grime / dubstep / drum&bass / hardcore

line up
SLEEPGOLFER ft. MC POPAY (Kingston / Hrvatska)
AL HACA DJ set (Cruchtime, Klein records / Austrija-Njemačka)
DEADBEAT live (~scape, Wagonrepair / Kanada)
CLP – Chris De Luca vs Phon.O w. MC Tunde Olaniran live (Shitkatapult, Boysnoize Rec. / Njemačka)
JAHCOOZI live (Kitty Yo, A Sound / !K7 – Njemačka)
THE PANACEA (Position Chrome, Offkey / Njemačka)

SUBOTA / 6. prosinac / tvornica Jedinstvo / ZATVARANJE FESTIVALA – drugi dio / 22h / 85/100kn / 12/14€
drum&bass / dubstep / aquacrunk / grime / hip-hop / glitch hop / brit-folk

line up:
SIMON/OFF (Plainaudio / Austrija)
DIYALA (CPZ records / Hrvatska)
RUSTIE (Wireblock, Stuffrecords, Warp / Velika Britanija)
VARIOUS PRODUCTION (XL Recordings, Various Production, Planet-Mu / Velika Britanija)
MARY ANNE HOBBS (BBC radio 1 / Velika Britanija)
KLUTE (Commercial Suicide, Metalheadz, Soul:r, 31 Records, Hospital / Velika Britanija)

IZVOĐAČI

MARY ANNE HOBBS (BBC radio 1 / Velika Britanija)

Prva dama BBC Radio 1 svojom pionirskom emisijom eksperimentalne glazbe (nekoć poznate kao Breezblock) uspješno promovira niz elektroničkih pravaca i danas je jedna od najuspješnijih radijskih voditeljica. Osim s dvije kompilacije underground elektronske glazbe koje je izdala za Planet-Mu (“Warrior Dubz”, te “Evangeline”), Mary Anne je po prvi puta odvela dubstep iz malih klubova na međunarodni festival, bivajući domaćinom stagea na Sonar festivalu.

http://www.youtube.com/maryannehobbstv

JAHCOOZI live (Kitty Yo, A Sound / !K7 – Njemačka)

Jahcoozi smatraju jednim od najznačajnijih izvođača grime-tech-dub-rave-tronik glazbe koji sve navedeno stapaju u savršenu plesnu mješavinu. Ovaj berlinski trio prvi je album objavio za izdavačku kuću poznate glazbenice Peaches, a nakon što ih je MTV u studenom 2006. proglasio umjetnicima mjeseca, njihova karijera poprima svjetske razmjere. Jahcoozi su osvojili i kritičare i publiku, ali i kolege producente, pa su tako surađivali sa imenima kao što su Asian Dub Foundation, Chris Duckenfield, Cagedbaby (Fat Boy Slim), Modeselektor, Spank Rock, Kraddy, Kano i dr. Njihove stvari izdane su na svjetski poznatim kompilacijama, poput Fabric i Bpitch, te na etiketama Playhouse, Crosstown Rebels, SugarCane, Tigerbeat6, i dr., a gostovali su i na Loveparadeu!

DEADBEAT live (~scape, Wagonrepair / Kanada)

Producent koji je svoj stil gradio zadnjih osam godina, Scott Monteith aka Deadbeat dodao je svojoj sintezi housea, techna, digitalnog dancehalla i dubokog duba novi ton od kako se preselio u Berlin. Nastupao je na Sonaru, berlinskom Transmedialu, te Muteku u rodnom Montrealu. U Zagrebu će predstaviti svoj novi album “Roots and Wire”, te podijeliti dio svoga znanja na predavanju i radionici produkcije elektronske glazbe unutar festivala.

CLP – Chris De Luca vs Phon.o w. MC Tunde Olaniran live (Shitkatapult, Boysnoize Rec. / Njemacka)

CLP aka Chris de Luca i Phon.O spremaju setove hip hopa, ghetto beatova, IDM-a i prljavog techna. De Luca dolazi iz Funkstorunga, čiji su remiksevi Bjork, Wu-Tang Clana, Speedy J-a i Plaida i šire poznati, a suradnjom sa Peabirdom na albumu Deadly Wiz Da Disco izrazio je svoju ljubav prema hip-hopu. Funkstorung je jedno od najvećih imena elektroničke glazbe, a izdavali su za velikane poput !K7, Compost Records, Musik aus Storm i Acid Planet. Posljednji album “Return to the Acid Planet” Chris De Luca i Michael Fakesch izdali su 2006. Nakon raspada Funkstorunga De Luca mjesto partnera ponudio je Phon.Ou s kojim je surađivao nakon Disconnected turneje.

Phon.O je krajem devedesetih sa svojim tada nepoznatim prijateljem Saschom, koji danas oduševljava ljubitelje IDM-a pod pseudonimom Apparat, došao iz istočne Njemačke u Berlin kako bi ostvario svoje dječačke snove o glazbenoj karijeri, te izdao niz EP-ja za Cytrax, Tigerbeat6 i Shitkatapult. Prvi zajednički album Supercontinental De Luca i Phon.O krajem listopada izdali su na Shitkatapultu pod imenom CLP, u međuvremenu su privukli paznju i Boys Noizea za koje su u rujnu izdali i EP s remiksevima Mix Hella, Dipla i DJ Segea.

audio: predstavljanje Supercontinental albuma / kratki mix i CLP live mix

KLUTE (Commercial Suicide, Metalheadz, Soul:r, 31 Records, Hospital,
www.abunchofcuts.com/ Velika Britanija)

Pratiti karijeru Toma Withersa doista je zahtjevan posao s obzirom da je davno prije no što su prvi taktovi drum’n’bassa i hardcorea pronašli put do željnih slušatelja, svoj glazbeni izričaj započeo kao Tommy Stupid, frontmen legendarnog skate punk benda The Stupids. Iako je nekoliko godina kasnije potpuno prešao u elektroniku, Klute i danas ponosno pokazuje svoje buntovničke korjene i ne pristaje biti okovan trendovima. Njegova sposobnost kombinacije niza potpuno različitih glazbenih pravaca poput techna, trasha i duba sa punkovskim stavom Kluteov je zaštitni znak. Svoj prvi album “Casual Bodies” objavio je 1998. za Certificate 18, label koji je nedugo potom potonuo. Potaknut strahom da nitko neće željeti izdavati njegovu muziku, te zgrožen uniformiranosću scene, odvažio se na osnivanje vlastite izdavačke kuce Commercial Suicide, gdje nedavno izdaje i svoj peti album “The Emperor’s New Clothes”, a ujedno je ponosni dom i prvim albumima odlicnog Amita i SKC-a. Izvodjač kojem je jednako ugodno pustati na Metalheadz večeri kao i uživati u likvidnom stilu Soul:r ekipe, Klute uvijek donosi svježu i raznoliku selekciju punu iste energije po kojoj je poznata njegova produkcija, te presijeca stilove i testira granice tjerajuci klabere na plesnu ekstazu.

Boom Monk Ben (Ninja Tune, Mixed Bizness / Velika Britanija)

Ovaj najmlađi ninja za svoje oružje bira Serato i kovčeg najrazličitijih poslastica poslaganih isključivo za izazivanje kolektivne euforije na plesnom podiju, a kako je poznat kao obožavatelj svake vrste bassa, Boom Monk Ben ne preza ni od kojeg žanra u ostvarivanju spomenutog cilja. Od hip hopa preko dancehalla, funka, breakbeata pa sve do housea, electra, dubstepa i drum’n’bassa možete biti sigurni da ovaj Škot nece škrtariti na materijalima za glazbeni delirij. Njegov jedinstveni stil i raznolika selekcija osvojili su i publiku van rodnog mu Glasgowa, pa je Ben osim po klubovima u Londonu, Moskvi, Parizu, Cape Townu nastupio i na Rockness 2008, The Big Chill 2008, dva puta na Bestival festivalu, Connect festivalu, Copenhagen’s Public Service festivalu, te na Middlesbrough Institute Of Modern Art. Svojim setovima oduševio je i legendarnu Ninja Tune izdavačku kuću, gdje je serijom “Boom Monk Zen” mikseva napravljenih za Solid Steel radio emisiju nadmašio velikane poput Mr Scruffa, Kid Koale, Cut Chemista i Jamesa Holdena, a tijekom nedavne proslave dvadesetogodišnjice Solid Steela Boom Monk Ben postao je uz Coldcuta, DJ Fooda i DKa dio Ninja Tune DJ ekipe.

Uz cfsn DJeve otvoriti će ILLECTRICITY festival 28. studenog u klubu Logic!

mixevi:
http://www.mixedbizness.co.uk/sounds/bennybassupmix.mp3
http://www.mixedbizness.co.uk/sounds/kitschnsyncmix.mp3
http://www.mixedbizness.co.uk/sounds/killerkitsch.mp3
http://www.mixedbizness.co.uk/sounds/bmblivecopenhagen.mp3

Rustie (Wireblock, Stuffrecords, Warp / Velika Britanija)

Ovaj glasgovški dečko petlja sa elektroničkim beatovima od 2002., kada je nabavio svoj prvi Fruity Loops i uhvatio se DJ-anja. Danas je dio svjeze LuckyMe ekipe koja je utočište i Hudsonu Mohawku, jednom od najboljih mladih producenata elektronickog hip-hopa, te ga Rustie uz Dabryea, J Dilla i Just Blazea navodi kao jednog od najvećih uzora. Iako je svoje prvo izdanje imao još 2005., odradio ga je pod imenom Voltaic, te je tek prošle godine privukao paznju šire publike albumom “Jagz The Smack”, za koji ga je inspirirao prljavi juznjacki hip-hop. Svoju glazbu producira uz pomoc PC-ja, midi tipkovnice, bubnjeva, hrpe softvera i svega što mu se nađe pri ruci, uključivši selotejp i vrećice cipsa. Snazan hibrid ravea, grimea, hip-hopa i bleep techna Rustie je sam nazvao aquacrunk, a Jagz The Smack je definitivno najbolji soundtrack za razbijanje mita o urbanoj utopiji. Odlične kritike ovog albuma dovode ga do daljnjih izdanja za Stuff Records i Kode 9-ov Hyperdub u 2008., kao i remikseva za Various Production, Jahcoozi, Alexa Smokea, te legendarnu Warp etiketu za koju je Rustie remiksirao Pivot i Jamie Lidella. Njegova uzbudljiva kombinacija temperamentnih melodija i dubokog bassa odvela ga je na DJ i live nastupe po cijeloj Velikoj Britaniji i Europi, a nastupao je uz glazbenike kao što su Method Man & Redman, The RZA, Modeselektor, Flying Lotus, i dr. Ove godine Rustie je nastupio između ostalog i na Sonar festivalu, a njegov set sa Bloc festivala sviran je u emisiji Mary Anne Hobbs na BBC Radio1-u.

miX

THE PANACEA (Position Chrome, Offkey / Njemačka)

Teutonski veleum produkcije Mathis Mootz, koji se krije iza imena grčke božice iscjeljivanja Panacee, razvio je svoj podmukli bučni glazbeni izraz karakterističan po miješanju hardkora, drum’n’bassa i industriala u najeksplozivniji digitalni Molotovljev koktel. Iako Mootz naginje u smjeru Ram Recordsa, Virus Recordingsa, No U Turn i DHR ekipe odakle dolaze i njegovi najveći uzori poput Eda Rusha, glazba koju slaže kao Panacea je kaotični pomahnitali hardcore drum’n’bass koji će apsolutno svaku predođbu o strukturi sravnati sa zemljom. Mootzova produkcija nije ograničena samo na Panaceu, već radi i eksperimentalnu glazbu, electro i neo-industrial kao Squaremeter, Disorder 2nd Gen, Warfare i pod nizom drugih pseudonima. Svemogući Panacea je sa svoje 24 godine daleko od mirovine, bar dok postoje teritoriji i plesni podiji koje nije devastirao svojim eksplozivnim setovima. Dom i studio najveće face mračnog drum’n’bassa skriveni su u jednoj malenoj vinariji u Sommerhausenu, daleko od ljudi nesvjesnih kakva se digitalno naoružanje i studijska artiljerija krije u njihovom susjedstvu.
Vlasnik je Position Chrome labela, na kojem izdaju i močnici poput Raidena, Limewaxa, Propagande, Secta, Cooha i Audia, a nakon ovogodišnje Priredbe kolektivno iscjeljivanje klabera održat će i u Zagrebu. Rezervirajte svoje mjesto danas!

mixevi:
The Panacea live @ Therapy sessions 2008:
The Panacea @ GarageM studio mix (January 2007):
The Panacea live @ Pirate station:

VARIOUS PRODUCTION (XL Recordings, Various Production, Planet-Mu / Velika Britanija)

Ono što je za moderne obožavatelje downtempa, 2stepa, dubstepa i sličnih pravaca elektronike famozni Burial, prije nekoliko godina bili su Various Production. Dvojac od kojeg je William Bevan naučio skrivati identitet ko doktor Dabić, svojom jedinstvenom fuzijom elektronskih beatova, akustičnih i elektronskih instrumenata, te soulful vokala, u kombinaciji brit-folka, dubstepa, trip-hopa i avant popa zauvijek će vam se urezati u pamćenje. Iako vam se od ovakve definicije vjerojatno vrti u glavi, nismo ni blizu otkrivanju biti produkcije Various Productiona. Od Cat Power do Missy Elliot, svaki žanr ili pokret može biti izvorom inspiracije za VP. I zato, kada ih slušate, trebate zaboraviti na njihove biografije, producente, žanrove i ambicije, te se prepustiti njihovim eklektičnim eksperimentima. Posjetitelji nekih od najvećih svjetskih festivala poput Roskildea, Wilsonica, Sonara, te manchesterskog Futuresonica, Pukkelpopa u Belgiji i londonskog Loveboxa već su imali priliku uživati u njihovim majstorijama, te smo uvjereni kako će svi pronaći nešto za sebe u setu koji nas očekuje na Illectricityju.
Nakon što su za svoju vlastitu Various Production etiketu izdali niz 7” and 12” singleova (obično u ograničenim nakladama), Various su svoj prvi, uvelike hvaljen, album “The World Is Gone” izdali za XL Recording, label na kojem izdaju zvijezde poput Prodigyja, Becka, M.I.A.-e i Radioheada. Većina njihovih izdanja praćena je apstraktnim, ali upadljivim ilustracijama Davida Braya aka Bonesyja, koje su savršeni vizualni simbol ovog produkcijskog dvojca. Osim remixa za Radioheadovog Thom Yorkea, ove godine izdali su  “Various Versus”, kolekciju remikseva koje su napravili za artiste kao što su, Ian Brown, Foals, Virus Syndicate, Sugarbabes, M.I.A. i Adele, te remikseva koje su za njih napravili Zomby, Rustie, Milanese, Zan Lyons i Actress. Various Production trenutno dovršavaju i svoj drugi željno očekivani album.

mixevi:
Various Production Mix for Square Roots Sessions

Pretprodaja ulaznica po cijeni od:

190kn/26.5€ – limitiran broj (100kom) festivalskih ulaznica pustiti će se u pretprodaju od 20. studenog !)
U cijenu karte uključeno je 4 partyja i Videoskop + sve pogodnosti navedene pod festivalskim popustima!

Festivalske ulaznice kupuju se preko Eventima.
155kn/22€ – weekend pack ulaznica (uključuje ulaznicu za 5. i 6. prosinac + sve pogodnosti navedene pod festivalskim popustima)
85kn/12€ – pojedinačne za petak ili subotu (na blagajni/na dan – 100 kuna/14€)

Pretprodaja:
HRVATSKA: Zagreb – DropIN (Varšavska i Avenue Mall), Kingston (Radićeva), M.A.M.A. (Preradovićeva)
Rijeka – Glazbeni Centar (F. Račkoga 22)
Ostatak Hrvatske: Eventimova pretprodajna mjesta: Generalturist, adriatica.net, Dallas Music Shops, Dancing Bear, Aquarius, Croatia Records, TechnoMax…www.eventim.hr
SLOVENIJA: Petrol, Big Bang, Kompas, 3DVA trafike…www.eventim.si
SRBIJA: ComTrade, Handy, PC centar, Uspon…www.eventim-yu.com
BOSNA: Kompas (Sarajevo, Tuzla), MG Travel (Banja Luka)
Ostatak svijeta i svemir, www.eventim.hr/portal/en

Festivalski popusti s festivalskim ili weekend pack ulaznicama (petak i subota – 5. i 6. prosinac):
DropIN (Varšavska i Avenue Mall) – festivalska obleka (popust na robu i šuze od 20%)
Cyber funk cafe (Masarikova 26 – dvorište) – festivalski internet i smoothie (popust od 20%)
Kolding (Berislavićeva 8) – festivalska birtija (svakodnevni popusti na razna pića)
Hostel Fulir (Radićeva 3a; +385 1 48 30 882; +385 98 19 30 552; fulir@fulir-hostel.com; www.fulir-hostel.com) – festivalski popust na noćenja
Restoran Kerempuh (Kaptol 3 / iznad tržnice Dolac) – festivalska klopa (popust na hranu i piće 15%)

Popusti traju od 28. studenog do 6. prosinca uz predočenje festivalske ili weekend pack upadnice.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*