U antifašističkim prosvjedima spaljen neonacistički stožer

grčka prosvjedi atena athens demonstracije anarhijaAtena, 15.03.2009
Tijekom prošlog tjedna došlo je do dva prosvjeda tijekom protestnih marševa uzrokovanih bombaškim napadom na Socijalni centar za doseljenike koji se dogodio 24. veljače u atenskom kvartu Eksarhija.
Tijkom prvog od ovih marševa, dva dana poslije napada, anarhisti su se odvojili od glavnine protestne kolone i okomili na urede dnevnika „Apovegmatini“, ultrakonzervativnog lista koji neprestano napada društvene i radničke pokrete i čijeg su glavnog urednika, Momferatosa, pripadnici organizacije „17. novembar“ pogubili sredinom osamdesetih godina zbog njegove suradnje s CIA-om tijekom vojnog režima.

Znatno mnogobrojniji su bili prosvjedi održani na atenskim ulicama u četvrtak, 5. ožujka, koji su eskalirali u ulične borbe između sudionika prosvjeda i specijalne policije. Tijekom sukoba uništeno je nekoliko banaka i prodavnica eksluzivne robe, a prosvjednici su upali u prostorije „Zlatne zore“ (Xrysi Avgi), paradržavne neonacističke organizacije koja je odgovorna za brojne pokušaje ubojstava doseljenika, anarhista i ljevičara, kao i za kampanju zastraživanja. Uredi su im ponovo spaljeni do temelja.

Kronologija posljednjih prosvjeda u Ateni

petak, 27.02.

učenici državnih škola iz dva najbogatija atenska predgrađa, Filotej (Philothei) i Paleo Psihiko (Palaeo Psichico), napali su ekskluzivnu privatnu školu „Athens College“, kolijevku vladajuće klase u Grčkoj, pod izgovorom da sudjeluju u „ratu narandžama“ koji se tradicionalno održava između lokalnih škola na kraju karnevala. Učenici su provalili u školu na zadnja vrata i demolirali prostorije za čuvare ispisujući sprejom anarhističke slogane i simbole po zidovima. Prilikom pokušaja da zauzmu glavnu zgradu, sukobili su se sa jakim snagama policije. Policija je napala učenike i tom prilikom su uhitili trinaestogodišnjeg dječaka i četrnaestogodišnju djevojčicu koju su tom prilikom vukli po podu. Policija je oboje oslobodila pod pritiskom učenika koji su krenuli u protivnapad i opkolili policajce, uz podršku nastavnog osoblja koje je policiju optužilo za brutalnost.

ponedeljak, 02.03.

afganistanski doseljenici i lokalno stanovništvo blokirali su glavni primorski put u Patrasu podizanjem i paljenjem barikada, nakon što se jedan Afganistanac pokušao popeti u prikolicu kamiona u pokretu, što je vozač kamiona iza njega primjetio, te ga pokušao dodavanjem gasa skinuti s prikolice. Doseljenik je bio zarobljen između dva vozila i trenutno je u bolnici u kritičnom stanju, dok je vozač kamiona uhićen za pokušaj ubojstva iz nehata. Preko tisuću afganistanskih doseljenika je došlo prosvjedovati, ali su se suočili sa oštrom reakcijom policije koja je bila potpomognuta lokalnim fašistima. Bačeno je mnogo suzavca nakon čega su usljedili napadi specijalne policije, te su se Afganistanci povukli  u svoje improvizirane kuće. Tijekom suzbijanja prosvjeda uhićeno je četvoro demonstranata od kojih je jedan Grk brutalno je pretučen u policijskoj marici. Nekoliko sati kasnije, tijekom noći lokalno stanovništvo spriječilo je pokušaj napada na ovaj sirotinjski kraj zasipajući sa svojih terasa okupljene fašiste flašama i drugim predmetima. Patra ima dugačku tradiciju postojanja ekstremno desničarskih „paradržavnih“ organizacija, u koje spada i Kalabokasova grupa, koja je ubila učitelja i komunista Tembonerosa 1991. godine, tijekom akcije skvoterskog pokreta protiv konzervativnih reformi u obrazovanju.

utorak, 03.03.

nakon što je u jedan sat iza ponoći stigao u krajnju postaju Kifisija, u bogatijem predgrađu Atene, zapaljena je kompozicija posljednjeg noćnog vlaka podzemne željeznice. Vatra koja je, usprkos naporima vatrogasaca, progutala cijelu kompoziciju a brzo se proširila na ostale vagone koje su bili parkirani u postaji, a zahvatila je i krov. Tom prilikom oštećene su tračnice, a posljednja, kao i dvije stanice prije nje, onesposobljene su za upotrebu u bližoj budućnosti. ISAP (“Athens-Piraeus Electric Railways” – Atenske podzemne železnice) je tvrtka koja ima podugovor sa K. Kunevom, bugarskom doseljenicom koja je radila kao čistačica i koju su plaćeni batinaši prebili prošlog prosinca i naterali je da popije kiselinu nakon čega je pala u komu. Riječ je o tvrtci koja je u poslednje vreme stalna meta nasilnih i nenasilnih kampanja koje podržavaju prava čistača. „Banda savjesti“ (Conscience Gang) koja je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u ponedjeljak izvela je svoju akciju u okviru novog rata urbane gerile koji pojedini krugovi u vladi karakteriziraju kao „građanski rat niskog inteziteta“, a čije su mete napada povezane i sa nesrećom koju je doživela K. Kuneva i sa smrću Barnsa, mladog grafiti umetnika koji je stradao od strujnog udara dok je na jednoj postaji podzemne prošlog rujna pokušao pobjeći osiguranju. Ova grupa iza sebe ima napad na policijsku postaju u Aegaleou, radničkom predgrađu u zapadnom dijelu Atene.

srijeda, 04.03.

na mjestu ubojstva Aleksandrosa Gregoropulosa u Eksarhiji, u centru Atene, okupila se grupa mladih ljudi iz tog kraja koji su pokušali zaustaviti radove građevinske tvrtke koja treba gradi blok stambenih zgrada na čistini pored mjesta ubojstva. Prosvjednici su zaustavili ranije napore da se instalira građevinska infrastruktura. Tog jutra, mladi su napali gradilište i tom prilikom spalili buldožer, na što je policija odgovorila suzavcem. Lokalno stanovništvo je ovo mjesto proglasilo slobodnim javnim prostorom, što je dovelo do obnavljanja tenzija između omladinskih društvenih pokreta i atenske gradske uprave.

Isti dan ispred prostorija Ministarstva rada u Ateni počeo je prosvjed zdravstvenih radnika koji zahtjvaju zaostale plaće. Arheološko nalazište Akropolis (Partenon), ostaje zatvoreno za javnost zbog štrajka radnika koji od Ministarstva kulture zahtjevaju momentalnu isplatu zaostalih plaća za četiri mjeseca.

Izvor: LibCom


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*